Hosszú várakozás után végre hazánkban is elérhetővé váltak a legújabb onkológiai szerek. Csakhogy a tüdődaganat elleni két új hatóanyagnál várhatóan életkori korlátozás lép életbe: 75 év felett nem jár a legmodernebb terápia. A döntés indoklása szakemberek szerint etikailag elfogadhatatlan, mert azt sugallja, minél idősebb valaki, annál kevesebb joga van a gyógyuláshoz. Pedig külföldi felmérések szerint az onkológiai kezelésen átesett hetvenéves, de egyébként egészséges nők várható átlagos élettartama további 15,7 év, a nyolcvanéveseké pedig 8,6 év is lehet. Bár kegyetlenül hangzik, szakértők felteszik a kérdést: egy ország gazdasági teljesítménye alapján mennyit áldozhatunk egyévnyi emberélet megmentésére, figyelembe véve annak minőségét is? Összeállításunkban azzal is foglalkozunk, hogy akár daganatos, akár más megbetegedésről van szó, betegjogi képviselők gyakorta találkoznak az időseket érintő diszkriminációval. Az esetek kivizsgálásakor sokszor kiderül, hogy az ellátás azért...

Forrás: 168ora.hu
Feltöltő: emerencia
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

emerencia
Folytatás: "Az esetek kivizsgálásakor sokszor kiderül, hogy az ellátás azért maradt el vagy volt kifogásolható, mert a beteg idős. A legnagyobb hátrányban azok vannak, akiknek nincs hozzátartozójuk, aki kiállna értük. Összeállítás a 168 Órában."
szaboria1
Min a cikkben is szerepel akinek nincs hozzá tartozója az nem biztos, hogy mentő eljárásban részesül.
Bizony ezt alá is tudom támasztani. Édesanyám 92 évesen gyomorvérzést kapott amit mi akkor még nem tudtuk. Mikor a mentő bevitte a kórházba az orvosnak nem az volt a kérdése mi baja van hanem hány éves is a néni. Mikor meg mondtam akkor azt kérdezte akkor most mit csináljon. Akkor mérgesen azt mondtam talán meg kéne vizsgálni. Sajnos még azt is a fejéhez vágtam anyukám 30 évet egy elfekvő kórházban volt ápolónő és nem azt nézte ki hány éves. Erre fel kapta a telefont és mily érdekes egyből jött egy szakorvos aki megállapította gyomorvérzése van egy hét kezelés után egészségesen vissza kaptuk és még élt 3 évet rá.
lampa laz
Ez ilyen kegyetlenül még nem volt leírva, de ezt sokan megtapasztalták már eddig is a gyakorlati ápolás terén, sajnos.
wagabund
..."75 év felett nem jár a legmodernebb terápia."...

gratulálok!

(van olyan unijós ország, amelyben a nyugdíjast hátrébb sorolja a telefonos esetfelvevő, ha mentőt kérne..)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.