Orbán Viktor tudja, hogy egy választási vereséggel mindent elveszítene, ezért egy ezreléknyi esélyt sem adhat az ellenfeleinek – mondja Tölgyessy Péter. A SZDSZ és a Fidesz volt politikusa szerint a nemzetközi helyzet megváltozása nélkül aligha váltható le a kormány. Tölgyessy Pétert a Lex CEU-ról, a sorosozásról és a tüntetésekről is kérdezte a Klubrádió.

Mellényúltak a lex CEU-val

Tölgyessy úgy véli: habár Orbán Viktor azt hihette, hogy Trump megválasztása után az Egyesült államok nem fogja jelezni, ha valami nem tetszik nekik, a lex CEU-val azonban elszámolta magát. Az Egyesült Államok egyik első számú érdeke, hogy működni hagyják ezeket azt egyetemeket, és ezt az érdeket támadta meg.

A miniszterelnök egyidejűleg megsértette a fiatalok legmozgékonyabb részét is. Ők már ismerik és szeretik a nyugatos, globalizált világot, és hasonlót szeretnének látni itthon is. Most azt látják, hogy Magyarország kelet felé tart, nekik pedig nincs jövőjük az Orbán rendszerben. Az ebből fakadó düh jelenik meg a tüntetéseken.

Tölgyessy: Orbán Viktor a választással együtt az egész rendszerét elveszítené

Tölgyessy mindazonáltal nem hiszi, hogy eljutottunk volna addig a forradalmi helyzetig, amit a baloldalon remélnek. Az sem valószínű, hogy az EU egyhamar elszámoltatná viselkedéséért Orbán Viktort: szerinte az Európai Uniónak ezer más dolga van, sok mindenben megrendült a helyzetük.

Magyarországon már nem lehetséges kormányváltás, csak rendszerváltás. Orbán Viktor érzi, hogy egy választási vereséggel az egész rendszerét elveszítené, ezért egy ezrelék esélyt sem adhat az ellenfeleinek.

A Kádár-korszakban a szabálykerülés vált a siker titkává és az Orbán rendszer erre a logikára épül: a cél az, hogy legyen egy lojális középosztály, aki tartósan a hatalomban tartja a kormányt, cserébe pedig bármit megtehet.

Kívülről jöhet a rendszerváltás

Az elvi lehetőség megvan a váltásra, a gyakorlatban meglehetősen csekély az esély. Ennek csak kisebb részben oka, hogy Orbán Viktor több száz ponton úgy változtatta meg a közjogi szerkezetet, hogy felé lejtsen a pálya, ide tartozik például az alkotmánybíróság szétverése is. A másik, hogy hiába van a harag és az elégedetlenség többségben, ebből a megosztott közegből nagyon nehezen nő ki ellenzéki többség.

Tölgyessy szerint a változás sokkal inkább kívülről, mint az országon belülről érkezhet:

A Kádár rendszert sem a magyar ellenzék, hanem a nemzetközi trend buktatta meg. Nagyon komoly mozgások voltak a világon, amik segítették az Orbán rendszert és a legvalószínűbb, hogy végezni is valami ilyesmi fog vele. Ha megváltozik a világtrend és megoldódnak a súlyos problémák, az eltemetheti a Nemzeti Együttműködést Rendszerét.

31 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Nils Holgersson
Na, azért szakértő ide vagy oda, várjuk meg 2018-at!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Eladott Ország
@justhpeter: Már most is vannak szép számmal akik inkább börtönbe mennek, mert ott legalább fedél van a fejük felett és nem éheznek.
vadnarancs
Orsós nem hazaáruló! Indiát még sohasem árulta el!
Eladott Ország
Te szarházi, mocskos Tölgyessy, mennyiért szoptad le fideszt. Te fecskeszaros guanó.
Eladott Ország
@vadnarancs: Azért nem, mert onnan vannak az ősei.
papa.49
@Eladott Ország: Ez a pacák is megfordult már talán mindegyik pártban, hiába no a pénz beszél!!!
Lepényleső
... ezért nem lesz választás?Azt hittem a migránsokra hivatkozva kihirdetik a szükségállapotot,
olyankor meg nincsenek választások? (Csak nem lopják el az ötletemet?)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.