Kunhalmi Ágnes, az MSZP országgyűlési képviselője szerint tovább mélyíti a tudásválságot a kormány oktatást érintő törvénymódosítási javaslatcsomagja.

A szocialista politikus vasárnapi budapesti sajtótájékoztatóján a kormány által húsvét előtt közzétett javaslatcsomagról beszélt. Eszerint egyes régiókban egyes tárgyakat tanári képesítéssel nem, de a tárgyhoz kapcsolódó felsőfokú szakképzettséggel rendelkezők is taníthatnának legfeljebb öt évig, lehetővé tennék, hogy bizonyos tantárgyakat ne csak gyógypedagógusok taníthassanak enyhén, illetve középsúlyosan értelmi fogyatékos tanulóknak. Megszüntetnék továbbá annak lehetőségét, hogy a beilleszkedési, tanulási és magatartási nehézségekkel küzdő diákokat fel lehessen menteni az érdemjegyekkel való osztályzás alól.

Kunhalmi Ágnes kijelentette: sem a pedagógus-, sem a gyógypedagógushiányt nem lehet színvonalcsökkentéssel megoldani. A következő tíz évben 40 ezer pedagógus fog nyugdíjba vonulni, tehát egyre fokozódó problémára a megoldás az lenne, ha a nyugdíjas tanárokat ösztönöznék a tanításhoz való visszatérésre. Vagyis pont az ellenkezője annak, amit a Fidesz tett azzal, hogy néhány éve kényszernyugdíjazta a tanárokat – tette hozzá.

Az Országgyűlés kulturális bizottságának alelnöke úgy folytatta: ha a beilleszkedési, tanulási és magatartási nehézségekkel küzdő – például diszlexiás, diszgráfiás, diszkalkuliás – gyerekektől elveszik a szöveges értékelést, az sikertelenséget, kudarcélményt fog nekik okozni. Tudván, hogy a gyerekek az iskolába magukkal viszik szociális körülményeiket, családi hátterüket, a jelenleginél sokkal érzékenyebb oktatáspolitikára lenne szükség – hangsúlyozta.

A kormány olyan korábbi intézkedései, mint a tankötelezettség korhatárának leszállítása, a szakiskolai rendszer átalakítása, a felsőoktatásban az államilag finanszírozott helyek csökkentése, valamint ez a javaslatcsomag tovább mélyíti a tudásválságot – jelentette ki a politikus, hozzátéve: vagyis azt, hogy tudáshoz csak akkor jut hozzá egy gyerek, ha szülei meg tudják azt fizetni. Az oktatáspolitika tönkretétele emellett elszegényíti az országot, kihatással van a magyar ipar és gazdaság teljesítőképességére és fejlődésére, hiszen nincs megfelelő minőségű és mennyiségű munkaerő – jelentette ki.

Az MSZP mindezért arra kéri a kormányt, hogy "lehetőleg ne döntsön semmiről a közoktatásban" 2018-ig, amíg az akkor felálló Botka-kormány át nem veszi az oktatáspolitikát – közölte.

(MTI)

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

fergeteg
Én mint nemzeti liberális,nem keresnék a kákán is csomót.
Igenis kell a nemzeti öntudat. Kellenek országok,kellenek határok.A múltból kell táplálkozni,
mert az mutat a jövőbe. Nem a nemzetközi pénzunió kell,hogy legyen egy ország mozgatórugója.
egyvandor
@fergeteg: Ennél még a tv1-en nevelkedett tanyasi embereknek is előrehaladottabb a világképe. De ha neked a múltban van a jövőd vissza mehetsz őstermelni.
Szókrakész
"Kunhalmi Ágnes: a kormány tovább mélyíti a tudásválságot"

A libbantat?!?!?!

Van annál lejjebb?!?!?!
Szókrakész
"Az MSZP mindezért arra kéri a kormányt, hogy "lehetőleg ne döntsön semmiről a közoktatásban""

Tehát mindenki maradjon hülye, míg ti nem jöttök!!!
Ha ez így megy tovább, amilyen népszerűek vagytok, akkor itt egy pár generáció tényleg hülyén hal meg.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.