Bitskey Bence, a Demokratikus Koalíció (DK), az MSZP és a Párbeszéd közös jelöltje nyerte az időközi önkormányzati képviselőválasztást a főváros XIV. kerületében.

Makranczi László, Zugló jegyzője arról tájékoztatta vasárnap este az MTI-t, hogy a győztes 790 szavazatot szerzett.

Ismertetése szerint Somodi Zoltán Józsefre, a Fidesz-KDNP jelöltjére 404-en szavaztak, Drevenka Monika, a Civil Zugló Egyesület és az Együtt közös jelöltje pedig 173 szavazatot kapott. Az LMP színeiben indult Csordás Balázs Gyula 81, a Magyar Kétfarkú Kutya Pártot képviselő Tóth Imre 109, a Magyar Munkáspárt jelöltje, Szentpáli Kolos pedig 6 szavazatot kapott.

A jegyző elmondta azt is, hogy az 5922 választásra jogosult mintegy negyede, 1569 ember ment el szavazni és mindössze hat érvénytelen szavazat volt az urnákban.

Kitért arra is, hogy rendbontás nem történt a választással összefüggésben, a választási jogszabályok megsértése miatt érkezett kifogásokat pedig már elbírálták.

A XIV. kerület 3. számú egyéni választókerületében azért tartottak időközi képviselő-választást, mert az egy évvel ezelőtt tisztázatlan körülmények között eltűnt MSZP-s önkormányzati képviselőnek, Sápi Attilának a jogszabályok szerint január végén megszűnt a mandátuma.

Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke vasárnap este a Facebookon mondott köszönetet Bitskey Bencének és támogatóinak.

Mint írta,

győzelme messze felülmúlta a 2014-es eredményt. A kétkedők még egy bizonyítékot kaptak, hogy le tudjuk győzni a Fideszt. Dolgozni kell.Az esélyek latolgatása helyett, fanyalgás helyett, a demokraták belső küzdelme helyett tenni kell a dolgunkat. Ezt értik és értékelik a választók.

(MTI)

8 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Desischado
Gratulálok! Az azért elkeserít, hogy a fidesz 400-nál is több szavazatot kapott, a Kétfarkúak jelöltje meg csak kb 100-at. nagy még a sötétség, de végre buktak a fideszesek! Hurrá!
desiro
Henrik Hajnal: Nagyon jó a meglátásod egyet értek veled a baloldalnak fel kellene fogni,
Gyurcsány nélkül nem megy, a DK-ban nagyon komoly értelmiség van jelen,akik biztos tudják a miért léptek a pártba. Minden képen csak összefogás a kulcs gviktor leváltására.
eugen4402
@desiro: Kösz, hogy felhívtad a figyelmemet a Hajnal-kommentre... Régen olvastam ennyire értelmes, lényeglátó értékelést. Nagy igazságokat sorol, és abban is igaza van, hogy egy időszaki önkormi választásból nem szabad messzemenő következtetéseket levonni, de a tanulság kézenfekvő: azok a kiscsapatok, akik nem állnak be a közös jelölt mögé, legfeljebb bohócok lehetnek a Nagy Rodeon. A cowboyok fellépései közötti szünetekben rajtuk nevet a közönség. (De legalább megmutatják, mekkora nullák.)
Hajcihő
@desiro: Gyurcsány nélkül azé' menne, hiszen ő is csak egy szavazat, azonban a DK nélkül már sokkal kétségesebb a dolog, márpedig a DK szellemiségének és programjainak az egyik "atyja" és meghatározója, nyilvánvalóan Gyurcsány Ferenc.
A dolog érdekessége pedig igazából az, hogy a DK programját az egész demokratikus oldalon egyetlen párt sem utasítja el (nyilván a részletek tekintetében vannak eltérések, ám ezek nem olyanok, amelyek antagonisztikus ellentétet generálnának), míg a párt szellemisége szinte teljesen azonos a magukat a demokratikus oldalra definiáló pártok mindegyikével, beleértve a most éppen Botka által harciasan opponáló MSzP-t is.
Így aztán nem igazán állapítható meg egyéb, mint az, hogy az összes demokratikus oldali párt, mást sem tesz, mintsem azt, hogy - háttérbe szorítva a valódi és kizárólagos társadalmi érdeket - a maga pozicionálásával van elfoglalva, nem értve, vagy érteni nem akarva azt, hogy az Orbán-rezsim leváltása nélkül nem létezik egyéb számukra a politikai térben, mint egy kérészéletű, virtuális pozíció, ami csak addig tart, amíg a hatalomban tartott protekcionista, autokrata rezsim számára ez kívánatos.
Magyarán a helyzet az, hogy Orbánnak és társulatának pusztán azért és addig a mértékig van szüksége az ellenzéki pártok létezésére, amíg és amely mértékig azok képesek fenntartani a parlamentáris demokrácia - igencsak jövedelmező - látszatát.
Ez pedig annyit tesz, hogy a törpévé zsugorított (és önhibájukból zsugorodott) pártok léte is megkérdőjelezhetővé válik egy újabb Fidesz kurzus alatt, ha a rezsimnek nem érdeke, hogy ezeknek a pártoknak a brand-je fennmaradjon.
Ezért aztán a jelenlegi - igencsak nevetséges és pokolian ártalmas - demokratikus oldali cicaharc annyira ostoba, amennyire csak elképzelhető.
Igen, valóban nincs alternatívája az összefogásnak, amelyet azonban NEM a Fidesz elvárásainak megfelelően kell a választáson megvalósítani, hanem úgy, hogy a leghatékonyabb legyen a szavazatmaximálás.
Az eljárás a következő módon...
Hajcihő
@Hajcihő: desironak:
Innen folytatom:

Az eljárás a következő módon valósítható meg:
Kevesen tudják, hogy minden választónak két szavazata van; az egyik az egyéni jelöltre, a másik a listára.
A pártoknak pedig az lenne a dolguk, hogy állapodjanak meg a 106 körzet egyéni képviselői helyeinek elosztásában, mégpedig úgy, hogy a kispártoknak is jusson biztosan – legalább – öt képviselői hely.
A gond – látszólag – ott van, hogy minden pártnak legkevesebb 27 helyen kell egyéni jelöltet állítania ahhoz, hogy az országos listán is indulhasson. Márpedig az MSzP, DK, Párbeszéd, Együtt, már önmagában is két hellyel meghaladja ezt a mennyiséget, és akkor még hol van az MLP (Liberálisok), netán a MoMa, avagy a Momentum, noch datzu a Magyar Kétfarkú Kutya? (Az LMP-t nem veszem figyelembe, mert ők nem hajlandók senkivel együttműködni, így – jó eséllyel – el fogják bukni a parlamenti mandátumukat. Ebben a felállásban végük lesz, mint parlamenti pártnak.)
Csakhogy ez valójában nem gond! Csak akkor, ha a pártok NEM akarnak megegyezni!
Nézzük csak, hogy mit is kellene tenni: Állapodjanak meg a pártok (heten) abban, hogy papíron az MSzP kap 16 (mert ő a legnagyobb), az összes többi 15 „tiszta” (azaz nyerhető) képviselőjelölti helyet, ugyanakkor, hogy meglegyen a szükséges – legkevesebb – 27 egyéni jelölti helye, oly módon, hogy a 15-öt meghaladó helyekre „kamu” jelölteket állítanának, egyben tájékoztatnák – helyben – a demokrata választókat, hogy melyik „valódi” jelöltet támogatják. Úgy vélem, hogy ez egy igazán egyszerű megoldás, hiszen a választók – szemben a Fidesz elgondolásával – nem hülyék.
Ugyanakkor lehetne tájékoztatni a választókat arról is, hogy a listán pedig a szívük szerinti – demokratikus oldali – pártra voksoljanak.
Ezzel – egyrészt – igen nagy valószínűséggel meg lehetne nyerni az egyéni körzetek többségét, míg a listás szavazatokkal be lehetne biztosítani, hogy valóban az a párt alakítson kormányt, amelyikre a választók egyszerű többsége adta le a voksát!
Úgy...
Hajcihő
@Hajcihő: desironak 2. folytatás:

Úgy gondolom, hogy így lehetne és kellene „meghekkelni” a Fidesz választási rendszerét.
Aztán pedig nem lenne más dolga a parlamentnek, mintsem az, hogy eltörölje a NER minden őrületét, egy alkotmányos, jogállamot, valódi demokráciát hozzon létre, majd – leköszönve – írjon ki egy igazi demokratikus választást, gondosan ügyelve arra a jogalkotásában, hogy soha többé ne juthasson túlhatalomhoz egyetlen politikai erő sem.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.