Fizikailag akarta bántani a szovjet emlékművet festékkel megdobáló Komáromy Gergelyt a csecsen Magomed Dasajev, erről pedig a budapesti orosz nagykövetség egyik munkatársának is tudomása volt – derül ki az Index birtokába jutott beszélgetésből.

Magomed egy olyan zárt Facebook-csoportban szervezkedett, amelynek egy diplomata is tagja, a követségi munkatárs hozzá is szólt a beszélgetéshez. A csecsen indulatai csak azután csillapodtak le, hogy az emlékművet megdobó aktivista békésen és konstruktívan reagált az erőszakos hangvételű megkeresésére.

„Az ilyeneket meg kell nyomorítani, aztán közszemlére tenni a videót, hogy a többiek elgondolkozzanak. ... Ez a hulladék még nem kapott a fejére az oroszoktól. Megleckéztetném. EMBEREK, SEGÍTSETEK MEGTALÁLNI!”

– írta a Budapesten élő csecsen Magomed Dasajev egy zárt, orosz nyelvű Facebook-csoportban, nem sokkal azelőtt, hogy elkészítette azt a Youtube-on publikált, végül békés videót, amelyen a szovjet emlékmű befestékezése miatt bocsánatot kért Komáromy Gergő.

A nagykövetségi dolgozó a beszélgetéshez is hozzászólt, miután a csoport több tagja hiányolta a hivatalos orosz fellépést. Nyugalomra intett mindenkit, mondván, a magyar rendőrség lépett az ügyben, ennél többre nincs szükség.

A beszélgetések végig az emlékmű védelméről szóltak, és arról, hogy CEU-sok állnak Komáromy mögött, és az egész ügy célja Orbán megbuktatása lehet, mert nem akar IMF-hitelt felvenni. Volt, aki szerint a magyar sajtóból ömlik az oroszgyűlölet, más szerint az egész társadalom oroszgyűlölő, pár hangadót fel is kéne lógatni.

„Semmit nem fognak tudni bebizonyítani, jó ügyvédem van :)))”

 – zárta le Magomed, bár volt aki felvetette, hogy jó lenne a bejegyzéseket eltüntetni.

Magomed Dasajevvel találkoztak az Index munkatársai még azelőtt, hogy a Facebookos beszélgetés a birtokukba jutott volna. Azt állította: sosem politizált. Komáromy akciója azért sértette meg, mert a nagyapja is harcolt a világháborúban, a Vörös Hadseregben. Komáromy-t nagyra becsüli, amiért felvállalva tettét nem futott el a megkeresés elől.

„Pedig az első üzenetemben voltak csúnya szavak”

– ismerte el.

„Azzal nyitottam, hogy Hi idiot!”

– idézte fel az angol nyelvű csetelést, de Komáromy pozitív hozzáállása hamar megnyugtatta. A beszélgetés szerinte mindkét részről békés volt. Komáromy maga ajánlotta fel a bocsánatkérést, hajlandó lett volna maga is megcsinálni a videót, de végül a személyes találkozó mellett döntöttek. Dasajev megmosolyogja azokat, akik azt állítják, hogy Ramzan Kadirov csecsen elnök küldte volna a feladatra – bár Oroszországban ez bizony előfordul.

„Ez provokatív kérdés”

– felelte, amikor arról kérdezte az Index, mi lett volna, ha Komáromy nem kér bocsánatot. Dasajev mindenesetre úgy állította be, hogy Komáromy jól járt a bocsánatkéréssel, mert ha nem tette volna meg, veszélyben is lehetne, festékdobálós tiltakozása ugyanis az internetre is felkerült, sokan látták, sokakat bánthatott.

Az interjú során tagadta, hogy az akcióhoz bármi köze lett volna valamelyik orosz titkosszolgálatnak vagy a budapesti orosz diplomáciai testületnek. Azt ugyan elismerte, hogy vannak ismerősei a nagykövetségen, ahogy az orosz kulturális intézetben is, de azt állította, orosz hírszerzőkkel nincs kapcsolata, és ő maga sem dolgozik ilyen területen.

8 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Hellcat
Brüsszel álljon meg, a csecsen terroristák viszont jöhetnek.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Hellcat
Brüsszel álljon meg, a csecsen terroristák viszont jöhetnek.
nevemnick
@Hellcat: ez az illiberalizmus...magyar módra. Valamikor ,,tezstvér" vót.
Equilibrium
@Hellcat: Brüsszelből ne jöjjön a pénz, viszont Csecsenföldről jöjjön a sok VODKA! Mindenki jobban fog járni. Csak az antialkoholisták nem. Azokból viszont kevés van Magyarországon.
Béla333
Szép jövőt szán Magyarországnak a Fideszes horda!
Az ilyen vodkakereskedők lesznek a Putyinék előretolt helyőrsége!
Az is hazaáruló, aki ebben Orbánékat segíti!
Pálinkafőző Rézüst
Fogadjunk, hogy van letelepedési kötvénye is hozzánk a csecsnyának...
Sámannus
@Pálinkafőző Rézüst: Ha orbán minket megvéd beledöglünk mind.
sokanvagyunk
@Pálinkafőző Rézüst: Csak nem azt mondod hogy a kötvényes csecsén él? :)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.