A Központi Nyomozó Főügyészség kiemelt jelentőségű ügyben vádat emelt Mengyi Roland fideszes országgyűlési képviselővel és hat társával szemben a Fővárosi Törvényszéken.

A Központi Nyomozó Főügyészség ügyészség az országgyűlési képviselőt bűnsegédként különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, bűnszövetségben elkövetett költségvetési csalás bűntettének kísérletével és vesztegetést állítva elkövetett befolyással üzérkedés bűntettével vádolja – olvasható az ügyészség közleményében.

"A vádirat szerint dr. Mengyi Roland és társai 2015. év tavaszán elhatározták, hogy elérik azt, hogy a közeljövőben szociális szövetkezetek számára Európai Uniós forrásból származó pályázatot írjanak ki azért, hogy az azon elnyerhető összeget jogellenesen – valós teljesítés nélkül – saját maguk megszerezzék. Dr. Mengyi Roland a pályázati pénzből történő részesedés fejében vállalta, hogy a pályázat kiírása érdekében közreműködik. E tárgykörben a vádlottak többször egyeztettek. Dr. Mengyi Roland társaival az egyik találkozójukon azt közölte, hogy 5 millió forintot kell fizetniük a döntéshozónak ahhoz, hogy hivatalos útra terelődjön a pályázat, míg további 5 millió forintot a pályázat kiírásáért. Az érintettek összegyűjtötték az első részletként kért 5 millió forintot, melyet dr. Mengyi Roland barátjának juttattak el.

A vádlottak célja a pályázatok benyújtásával az volt, hogy a pályázaton elnyerhető teljes összeghez a saját célra történő felhasználás érdekében hozzájussanak. A vádlottak a pályázati célok megvalósítására alkalmas, annak megfelelő tevékenységeket nem szándékoztak végezni. Megállapodásuk szerint ezek helyett csupán a csalás lelepleződésének veszélyét csökkentő, látszólagos tevékenységeket végeztek volna el.

A vádlottak a szövetkezeti pályázatok útján összesen 499 996 391 forint költségvetési támogatást kíséreltek megszerezni. A pályázatokat – a befogadási feltételek nem teljesítése, illetve a pályázati kérelmek formai hibái miatt – elutasították, így vagyoni hátrány nem keletkezett" – áll a közleményben.

A Mengyi Roland országgyűlési képviselő terhére rótt bűncselekmények büntetési tétele – a halmazati szabályok szerint – 5 évtől 15 évig terjedő szabadságvesztés. Az ügyészség Mengyi Roland társait különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, bűnszövetségben elkövetett költségvetési csalás bűntettének kísérletével, kötelesség megszegésére irányuló hivatali vesztegetés bűntettével, vesztegetést állítva elkövetett befolyással üzérkedés bűntettével vádolja. Valamennyi vádlott szabadlábon védekezik.

Polt Péter legfőbb ügyész indítványára az országgyűlési képviselő mentelmi jogát az Országgyűlés 2016. szeptember 12-én felfüggesztette, majd a Központi Nyomozó Főügyészség Mengyi Rolandot 2016. október 10-én hallgatta ki gyanúsítottként.

(Címlapi fotó: MTI/Kovács Tamás)

12 hozzászólásarrow_drop_down_circle

justhpeter
@cs.n.: Pontosan erről van szó. Voldemort lesz az ernyő a többi gazember felett.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
vladimir putin
Ez a Polt Peter meg van bolondulva.
Lehetett volna vegyelmi pjenz is a megoldas.
cs.n.
Beáldozták dr. Voldemortot, mutiba. A többi meg vígan éli világát. Mert ugye senki nem gondolja, hogy ez egyedi, kirívó eset volt?
justhpeter
@cs.n.: Pontosan erről van szó. Voldemort lesz az ernyő a többi gazember felett.
Eladott Ország
"Az van, hogy nagyon lassan, ez igaz, de elérkeztek a tömény hazugságokból felépített falhoz. A kozmetikázott statisztikák, a kimagyarázott disznóságok mögül kilóg a hamisíthatatlan cifranyomorúság. Az, hogy a kézivezérelt bűnüldözési szervek néma cinkosaitokként sunyulnak, valóban siker számotokra. Amíg ti egyik aljasságot a másikkal próbáljátok elfedni, mi a tényekről beszélünk, nekünk könnyebb dolgunk van és nem kell hozzá egy foglyul ejtett, leigázott államapparátus sem, hogy ezt megtehessük. Mi és még jópár millió ember ebben az országban nem ellenzéki párt, hogy elég legyen bagatellizálni az ügyeket arra hivatkozva, hogy mi is mind korruptak vagyunk, tehát nektek is lehet lopni. Az, hogy Polt pártkatona okán senki nem tudja rátok bizonyítani, hogy áruljátok a hazát, amely megbízott bennetek, átmeneti, gyászos siker. De közben ketyeg az óra! Nem csak a Rogáné. Tartok tőle, hogy senki nem fog hálát rebegni, amiért hajlott gerinccel védted a védhetetlent."
wagabund
@cs.n.: ahogy írod, beáldozzák.
a nép tapsol örömében, és rohan a fideszre szavazni.

ennyi.
dr. prédikátor
Aztán gondoljátok hogy majd le is csukják???Kap 10 nap felfüggesztett börtönt osz jó napot!!!ge c i k !!!
lusta
@dr. prédikátor: Hát addig el sem jut az ügy. Ellenben a vászlasztásokig lesz mire hivatkozniuk. Utána szépen valamilyen formai hibára hivatkozva megszüntetik a bírósági eljárást.
quadrocopter
Elhúzódik majd 2030-ig és bocsika kérés lesz a vége, hatalmas kárpótlással!
kukac50
A Fidesz miért nem határolódik el Tőle? Mert tele van korrupt miniszterekkel képviselőkkel?
Eladott Ország
@kukac50: Mert a fidesz többi vezetői többet lopnak. A Mengyi féle ügy csak aprópénz. Ő az első balfasz akit beáldoznak, bár még nem kizárt, hogy megússza, ha a szemét fidesz marad.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.