Hiába jelentette be nagy garral a kormány a 17 halálos áldozatot követelő veronai buszbaleset után, hogy megváltoztatják a szabályozást, most olyan szabályozás látott napvilágot, ami a Klebelsberg Központ  kártérítési kötelezettségét csökkentené.

A januári, 17 halálos áldozatot követelő veronai busztragédia után a magyar kormány többször is belengette, hogy megváltoztatják az iskolai kirándulásokra vonatkozó szabályokat, a buszsofőröknek kötelező éjjeli pihenőidőt biztosítanak. 

Erről már felmérés is született, most mégis olyan törvénymódosítás jelent meg a kormány honlapján, amiben ez nincs benne.

A 24.hu szúrta ki, hogy a módosítás bevallott célja az, hogy ezzel az iskolák, és rajtuk keresztül a Klebelsberg Központ (régi nevén: KLIK) kártérítési felelősségét csökkentsék.

Az indoklásban ugyanis ez áll:

a javaslat a köznevelési intézmény objektív kártérítési felelősségét azokra a káreseményekre korlátozza, amelyek elhárítására az intézménynek módja és lehetősége van.

És ez is olvasható a törvénymódosításban:

a tanulmányi és a külföldi iskolai kirándulások esetén a köznevelési intézmény a tanulónak okozott kárért a kártérítési felelősség általános szabályai szerint felel.

Vagyis minden iskolai kirándulás előtt a szülőknek, iskolának, szervezőknek olyan felelősségbiztosítást kellene kötniük, melynek kedvezményezettje a tanuló. Ezzel ugyanis csökkenhet az iskolák felelőssége a lap szerint.

A javaslat legfurcsább pontja azonban a cikk szerint az, hogy a határon túli kirándulások nem tartoznak a külföldi utazások közé.

"Az Orbán-kormány 2010-es hivatalba lépése után az iskolák számára kötelezővé tette a környező országok magyarlakta területeinek látogatását. Az Emmi új javaslata pedig külön kitér arra, hogy meghatározza a külföldi kirándulás fogalmát. Az áll benne, hogy a szomszédos országokban élő magyarokról szóló 2001-es törvény hatálya alá tartozó államok – tehát Románia, Horvátország, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia és Ukrajna – területére irányuló kirándulások kivételt képeznek.

Magyarán a romániai utak nem minősülnek külföldi kirándulásnak, az ausztriai buszos túrák viszont igen"

- olvasható a cikkben.

A törvénymódosítás azt is előírná elfogadása esetén, hogy minden diákról vezessenek nyilvántartást, aki már volt a határon túli magyar területeken kirándulni. Ez az információ minden érintett diák személyi anyagai közé bekerülne a központi nyilvántartásban, valamint az iskolák saját nyilvántartásába is, és egy egész életen át ott is maradna.

11 hozzászólásarrow_drop_down_circle

justhpeter
A szokásos közönséges szélhámosság.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
advocat
No. Azért ezt a magyarok lakta külföldet nem kellene bevenni (és mi van a Kismartoniakkal, Miklósfalvaiakkal, Nezsiderrel, stb. ott is élnek magyarok!!!). Vagy nem gondoékodunk. Már megint? A veronai eset is tragédia. De azt egy buszvezető egészségi alkalmatlansága is okozhatta. Talán az orvosát kellene elővenni. Meg a főnökeit.
advocat
És a gyerkek szülei pedig mindig kössenek élet- és balesetbiztosítást! Én egy napra is kötök. Mert biztos, ami biztos. Ha futja sielni, akkor az a napi kb. 300.- forint (jó van drágább is) még beleférne.
CsipkeRózsa
Lehet ezt még tovább fokozni, az EU országokra is ki lehet terjeszteni, hogy nem számítanak külföldnek.
Zeta
Tehát a felelősséget, az anyagi terhet rázta ke magáról. Azaz nem tett semmit!
Micsoda harcos kiállás!
bakcsubakka
Már megint az adatgyűjtés. Mi a büdös megveszekedett rendszer ez? Mindent tudni akarnak a mocskok. Hát akkor tudják meg,hogy legalább olyan dühös vagyok,mint a zsóti. Milyen zsóti,milyen zsóti ? Hát az ...az na ! Tudjátok az a lírai lelkűletü,kedves,...na szóval az a hülye!
Itsuka Nakimaga
Ország ez még? Vagy már hivatalosan is tébolyda?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok