A köztársasági elnöktől szabadon kérdezhetnek az ELTE Trefort Ágoston Gyakorló Gimnáziumának diákjai

A tanulók első körben főleg Paksról érdeklődtek a köztársasági elnöktől - írja az atv.hu.

Először arra voltak kíváncsiak, miért nem történt népszavazás Pakssal kapcsolatban, erre így válaszolt Áder:

„Népszavazás akkor tud történni, ha van kérdés, amit a Választási Bizottság érvényesít, volt ilyen kérdés, az NVB viszont elutasította ezt a kérdést”.

Hozzátette: de lehet próbálkozni a kérdés leadásával.

Arra a kérdésre, hogy a használt radioaktív anyagok tárolásával mi lesz, Áder nem tudott válaszolni, azt ígérte a diáknak, hogy továbbítja a kérdését Lázár Jánosnak, és válaszolni fognak erre a kérdésre is.

Egy diák ezután arra volt kíváncsi, hogy mennyire befolyásolja Ádert a munkájában az euroszkepticizmus, a köztársasági elnök válasza: nem nagyon, majd átvezeti a kérdést a klímaváltozásra.

A kérdések során az is kiderült, hogy a szélerőművek kapcsán vita van az elnök és a kormány között, erről levelet is váltott a kormánnyal, azt a választ kapta, hogy a kabinet a napenergiát tartja a fontosabbnak.

A nemzeti konzultációval kapcsolatban is kérdezték a diákok a köztársasági elnököt, arra voltak kíváncsiak, hogy mennyire volt sikeres a nemzeti konzultáció, hiszen a nyomtatás és a szállítás környezetszennyezéssel jár. Áder így válaszolt: azt, hogy mennyire volt sikeres politikailag, azt rábízná Orbán Viktorra.

A plakátkampány kapcsán azt kérdezték, hogy az „Állítsuk meg Brüsszelt” helyett miért nem inkább az „Állítsuk meg a globális felmelegedést” óriásplakátokat látjuk, hiába a kérdés, Áder szerint az „alkotmányos hatáskörömet messze túlhaladja, hogy ilyenekre válaszoljak”.

„Hány CEU van?”

„Ne gondoljuk, hogy azért mert volt néhány tízezer ember – sajtó szerint 70 ezer ember – az utcára vonul, az már a társadalom véleménye is. Az arányokat jó, ha megtartjuk” – kezdett a CEU-val kapcsolatos kérdésekre válaszolni Áder. A törvény 28 egyetemre vonatkozik, amiből hatnak visszavonták a működési engedélyét, 27 esetében kifogásokat találtak. "Komoly értékteremtő munka folyik ezen az egyetemen. Ezért nem is akarja a magyar kormány bezárni"

- mondta Áder János.

„Hány CEU van?” – kérdezi Áder a diákoktól. Meg is válaszolja a kérdést: három, de ebből a háromból csak a Nádor utcai intézményben folytatnak tényleges képzést. A köztársasági elnök azt mondta, megvizsgálták a törvény aláírása előtt, hogy korlátozza-e az oktatás szabadságát, illetve, hogy a törvényeknek megfelel-e, ütközik-e nemzetközi szerződésekbe vagy uniós jogszabályokra. A legrosszabb forgatókönyv, ha nincs új megállapodás, az lehet, hogy 2018 szeptemberétől nem indulhat amerikai diplomát adó képzés Magyarországon, de a magyar diplomát adó képzés továbbra is mehet.

Arra a kérdésre, hogy hogyan éli meg személyesen a tüntetéshullámokat:

„A politikai élet velejárója. Ha valaki népszerűségre törekszik, ne a politikai pályára lépjen. Az a kérdés, hogy népszerű vagy elvszerű akar lenni”

– mondta a köztársasági elnök. Viszont

„kicsit erősnek gondolja, azt, amikor a lánya azt az üzenetet kapja, hogy remélem, hamarosan apád miatt fekete ruhába jársz”.

34 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
kolozsvaros.com/2017/04/24/ezt-akartad-jancsi-es-mi-ezt-akarjuk/
Ezeknek a diákoknak egy része pedig jövőre már valószínűleg választásra lesz jogosult. Ezeket a diákokat még nem sikerült végérvényesen elhülyíteni a fideszes oktatási reform oltárán, ezektől a diákoktól egyáltalán nem idegen a kritikus gondolkodás, ők bizonyítják, hogy nem reménytelen teljesen a helyzet. Ezek a diákok már most sem kérnek Áder Jánosból és az általa képviselt hatalom disznóságaiból, ezek a fiatalok elvesztek a Fidesz számára. Ezek a diákok Áderrel ellentétben, aki a holtáig alanyi jogon járó habzsidőzsi ellenére sem merte felvállalni, hogy legalább a jogállam látszatát őrizve szembemenjen az eszelős maffiózókból álló kormánnyal, pontosan érzik a súlyát mindannak, ami körülöttük történik. A repedések megjelentek a NER falán, most kellene odállni diákoknak, tanároknak, szülőknek – de azoknak is, akik úgy érzik őket nem érinti az, ami az oktatásban történik – tömött sorokban egymás mellé. Hogy a közoktatási törvény legújabb fércmunkáját és az abban rejlő épületes gazemberségeket ne lehessen úgy lenyomni az érintettek torkán, mint ahogy Áder próbálja ráerőszakolni magát a trefortos diákokra. Egyetértek, ez a bajszos sz@r ne menjen sehova tovább hülyíteni még a diákokat is. Ugyse hisz neki már senki e hazában Nem vagyok irigy, de miért jár életfogytig javadalmazás és luxus olyan lényeknek akik egy percig sem képviselték az országot? Mondom képviselték! Senki nem választotta, senki nem adott felhatalmazást. Szégyent, butaságot, tahóságot csak itt díjazzák? Szégyen ez az ember is, úgy ahogy van. Nem hiszem, hogy van olyan oktatási intézmény, amelynek dicsőségére válna, ha színpadot biztosítana az ő unott, mindent megúszni akaró hasbeszélésének. Ami van legalább annyira gyomorforgató, mint a félig írástudatlan Schmitt Pál szívbemarkoló zongorázása.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
SystemError
@nemkati: 18:29 Természetesen, én is arra gondoltam, hogy "mindenre" találtak hazugságot Áder szájába...

Liberális egyetem: Szerintem ez a tudományok világában értelmezhetetlen. Adott szak, tantárgy esetében esetleg.. Mármint a természet sem liberális vagy konzervatív, ami megtörténhet az megtörténik a természetben és vannak folyamatok, amik év milliók óta hasonlóak, de mindig változnak. Én is kicsit így határozom meg magamat, mármint liberál konzervativ, ami van azt nem tagadom és a gondolat is egyfajta valóság, viszont a természet és fizika, biológia szabályai is tudottak és kár velük harcolni...:) Persze mindig változnak a környezettől függően...

Visszatérve az egyetemre. Lehet, hogy van gender szak, de pl a fizika, hogyan lesz liberál vagy matolcsy féle?:) A közgazdaságban mondanám, hogy létezik unortodox...Abból, ami eddig láttunk belőle pusztán a hazudozás, blöff, megtévesztés művészete, de ez nem gazdaságtudomány. Hazudozással bárhol lehet érvényesülni, nem kell hozzá szakembernek lenni. Szarembernek kell hozzá lenni!:)

Szóval az egyetem egy szabad intézmény pont..és eszabad egyetemen tanulhat az ember ezt is azt is. Persze nem Orbán világában
kukac50
Áder ha így halad nemsokára eléri a rezsi Szilárd és Kósa szintjét.
Kookas
@Eladott Ország: és akasztott sem volt még...de elnézném ahogy elüti a tizenkettőt.
Sámannus
Janó neked baszki az Akadémián kellett volna értetlenkedni, nem a gyerekekkel, ott legalább megtudhattad volna mekkora tahó bunkó seggnyaló vagy.
Így viszont sajnos hülyén halsz meg.
karma1
@Horizont: 18.25-re: Feltalalta a negativ fingot...:o)))! (Csak nevet adtam a folyamatnak , amit leirtal...:o))))

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.