Táblákkal és zászlókkal érkezett néhány ember az igazságügyi bizottság ülésére, ahol a civiltörvény módosítását tárgyalták. – írja az Index.

A civil feliratú pólóba öltözött emberek magyar és uniós zászlókat tartottak a magasba, és olyan táblákat mutattak fel, amelyekre azt írták: "Szót kérünk", illetve "Nem a civilek megbélyegzésére". A tiltakozók név szerint felszólítják a képviselőket, hogy ne szavazzák meg a javaslatot.

A KDNP-s elnök szerint "aljas módon" betörtek az ülésre, kihívta a házőrséget, amely igazoltatta, de nem hurcolta el a tiltakozókat. Félórás szünet után folytatódott az ülés, de ott sem a tartalmi vita játszotta a főszerepet. A személyeskedéstől sem mentes vita több mint két óráig tartott, aztán a civilek maguktól elhagyták a termet.

A képviselők is összeszólalkoztak egymással.

Budai Gyula például az LMP-s Szél Bernadettel és az együttös Szabó Szabolccsal, de a hangzavarban nem lehetett kivenni, mit vágnak egymás fejéhez. Budai Gyula azt mondta utána az Indexnek, hogy azon háborodott fel, hogy Szélék az iskolai végzettségét vonták kétségbe, ezen tört ki a minivita. Később viszont odament Szabóhoz, adott neki egy névjegykártyát, hogy beszéljék meg a dolgot, de Szabó azt nem fogadta el.

Rubovszky azt mondta:

egy órával előbb be kell jelenteni bármilyen szemléltetést. Ameddig ezt a cirkuszt csinálják, addig felfüggesztem az ülést!

 A jobbikos Szávay István azt indítványozta, hogy folytassák az ülést függetlenül a csendben tiltakozóktól.

„Semmi szükség arra, hogy a világsajtó azzal legyen tele, hogy 50 kilós nőket ráncigálnak ki a Parlamentből.”

Rubovszky elnök azt ígérte, új utasítást ad, amely szerint május 1-től minden képviselő csak 3 szakértői nevet adhat le egy bizottsági ülésre. Az LMP-s Szél Bernadett tiltakozott, miszerint ez alaptörvény-ellenes, hiszen minden magyar állampolgár számára nyilvános az ülés, de az elnök rendre utasította, hogy olvassa el a házszabályt. Majd Rubovszky megjegyezte, azért kell fellépnie, mert

aljas módon betörtek a bizottság ülésére!

Végül délben folytatódott az ülés. Tartalmi vita azonban ezután sem nagyon zajlott. Ugyanis Rubovszky elnök azt bocsátotta szavazásra, hogy a frakció nélküli párbeszédes Szabó Tímea hozzászólhat-e a vitához. A bizottság leszavazta, Szabó tiltakozott, mire Rubovszky azt kérte, ne kényszerítse, hogy ellene is szankciót alkalmazzon. Szél Bernadett felháborítónak nevezte, hogy azt sem teszi lehetővé a kormánytöbbség, hogy egy képviselő elmondhassa a véleményét. Amikor később a módosítójánál Szabó szóhoz jutott, elmondta a véleményét az ülésről:

komplett elmebaj.

Szabó szerint nem szabad úgy tenni, mintha ez egy szakmai vita lenne, amely a civilek átláthatóságáról szól. Szerinte ez egy politikai vita, amelynek a megbélyegzés a lényege. A fideszes Répássy Róbert azt bizonygatta, hogy a civil szervezetek nem igazi civilek, mert politizálnak. Mire Szabó azzal vágott vissza, hogy a "a politika nem a Fidesz-KDNP privilégiuma".

A kormánypárti többség, ahogy az várható volt, egyetlen ellenzéki módosító indítványt sem fogadott el. A részletes vita lezárása után a civil tiltakozók összepakoltak, és elhagyták a termet maguktól.

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

egyvandor
rubovszky "egy órával előbb be kell jelenteni bármilyen szemléltetést. Ameddig ezt a cirkuszt csinálják, addig felfüggesztem az ülést!"
A suttyók egyenes gerinc hiányában végső esetben mindig a jogészkedésben találják meg a mentőcsónakot.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
nemkati
Vajon hogy ment be a Parlamentbe több civil? :)
justhpeter
Rubovszki bácsi várja meg míg érte megy majd be a sok civil hogy kidobják a Parlamentből. Az lesz az igazi show.
Desischado
ez a vén nyomorék miért nem megy már el a nyavajába?! Nem a fideszesek privilégiuma a vélemény nyilvánítás!
kukac50
A civileket illő lett volna meghívni,ha már az ő helyzetükről van szó!
Rubovszki a nehezen beszélő már igazán eltűnhetne a közéletből mert ő nem becsületes, ezt bizonyította már Zsiga Marcell ügyében is!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.