Jövőre három százalékos emelést tervez a kormány a nyugdíjaknál, ugyanis három százalékos inflációval számolnak 2018-ban, a nyugdíjemelés pedig ehhez igazodik.

A Blikk számításai szerint januárban az átlagnyugdíj 4 ezer forinttal növekedhet, vagyis a jelenlegi 122 ezer forintról 126 ezer forintra módosulhat.

A havi hetvenezret kapó kisnyugdíjasoknál az emelés kétezer forintot jelenthet, a 200 ezer forintos nyugdíjnál többet kapóknak viszont 6 ezres emelés jöhet. A három százalékos emelés annak a három nyugdíjasnak jöhet a legjobban, akik idén kétmillió forintnál többet kapnak: nekik havonta 60 ezer forintnál is többet hozhat a kormány nyugdíjemelése. 

A Blikk kérdésére, hogy a tervezett nyugdíjemelésnél változik-e az öregségi nyugdíjalap (28,5 ezer forint 2008 óta a nyugdíjminimum), a gazdasági tárca nem válaszolt. 

A kérdés amiatt fontos, mert ehhez a minimumhoz viszonyítják például a gyest, a gyet-et, az anyasági és időskori támogatásokat és a szociális segélyeket. Vagyis ha nő a nyugdíjminimum, akkor ezek is emelkednek. Ez országosan 400 ezer embernek jelenthetne kisebb könnyebbséget.

Prémium is jár a nyugdíjasoknak

Novemberben tényleg kaphatnak prémiumot a nyugdíjasok, ezt a Blikknek megerősítette Varga Mihály miniszter. 

"A gazdasági tárca által megadott adatokból úgy számoltunk, hogy idén 12 ezer forint, jövőre pedig 16 ezer forint pré­miumot kaphatnak a nyugdí­jasok, emellett pedig egy átlagnyugdíjas 25 ezer forint nyugdíjkompenzációt kaphat, mert idén a valós inflációnál kevesebbel emelték a nyugdíjakat" – olvasható a cikkben.

Két éve 1,6 százalékkal, idén 0,9 százalékkal növekedtek a nyugdíjak az inflációkövetés miatt, ez forintban alig ezer forintos emelést jelentett a nyugdíjasoknak.

17 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Nessy
@elnyomott: Egy frászt emelkedik! Az általuk kiszámolt, a valósággal köszönő viszonyban sem lévő infláció mértékével emelik. Ami reál érték csökkenést eredményez, már egy - két éve! És van képük arról mesélni, hogy már a 13. havi nyugdíjat is megkaptuk!
Szerintem hiányoztak, amikor a négy alapműveletet oktatták.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
kukac50
Egy kis nyugdíjas meg kap 900 forintot. na ez ám az adakozás!
solidedge
Az a nyugdíjas akinek annyi az ellátmánya, hogy csak eszik és lakik, az infláció mértéke jóval 3 % felett van. Ugyanis az alapvető élelmiszerek drágulása jóval 3 % felett van. Folyamodvány: ez a nyugdíjas egyre szegényedik.
elnyomott
Igy választások előtt mindig csurran-cseppen valami, aztán megint a nagy semmi.
Nessy
@elnyomott: Egy frászt emelkedik! Az általuk kiszámolt, a valósággal köszönő viszonyban sem lévő infláció mértékével emelik. Ami reál érték csökkenést eredményez, már egy - két éve! És van képük arról mesélni, hogy már a 13. havi nyugdíjat is megkaptuk!
Szerintem hiányoztak, amikor a négy alapműveletet oktatták.
magyarbakancs
A 3%-os nyugdíjemelést majd akkora sikernek lesz beállítva.
És a kormány mindent megtesz a nyugdíjak vásárló értékének a megőrzéséért.
quadrocopter
Nem kell megszédülni ekkora "jóság" láttán, ugyanis az eltelt 7 év alatt ezek a tetvek folyamatosan fosztogatták a nyugdíjasokat, majd a választás évében visszadobnak néhány morzsát!
A minden év novemberi kompenzáció is aljas trükk, mert egész évben fizeti a nyugger az áremelkedéseket, majd novemberben kap egy kis morzsát, ami messze meg sem közelti az évközi áremelt kiadásokat!
Mocskos, koszos patkányok, nem megszédülni tőlük, hanem 2018-ban kirúgni a sunyi pi**ába a hatalomból ezeket a hulladékokat!
lusta
Alapkérdés. A nyugdíjemelés, a nyugdíjprémium, a nyugdíj kiegészítés ennek a sorosbérenc föld-trafik tolvaj ártunknak és qurmányunknak köszönhető?
Egy lószart mama.
Törvény írja elő és kötelezi a mindekori kormányt minderre. Ámbár köztudott, hogy ezek a tolvajok a törvényt képesek bármikor a sutba dobni.
Cicamama55
Az árak már januártól folyamatosan emelkednek, a nyugdíjas is megkaphatta volna ami jár neki emelés, időben! Abból él minden hónapban! A milliókat keresők, s mindenki a rezsicsökkentésben részesül, miért csak a nyugdíjasoknak próbálják azzal betömni a száját, na meg az ÁFA csökkentéssel.!!!Érdekes, a fizetés emelések januártól élnek, s nem nyugdíjas igazolvánnyal vásárolnak az idősek sem!
dr. prédikátor
Geci tetves fityfasz!!! Így akarjátok megvenni a tisztességes nyugdíjasokat???Csak a seggnyaló kézcsókolgató, fityfaszosz nyuggereket lehet megvezetni!!!A normálisokat NEM!!!
Zeta
Úgy beszélnek ezekről az összegekről , mintha megoldanak a nyugdíjas nyomort!
relatív
@Zeta: Főleg úgy kommunikálják, hogy ez az ő kegyeikből ' hullik ' a nyugdíjasok ölébe !!!
CsipkeRózsa
28,5 ezer forint 2008 óta a nyugdíjminimum, ami most már tíz éve nem emelkedik. Ez azt jelenti, hogy az inflációt évenként 3 %-kal számolva, a tíz év alatt 30 %-ot veszített az értékéből (egyszeű számítással).

A minimumhoz viszonyított gyes, a gyed-et, az anyasági és időskori támogatások és az egyéb szociális segélyek szintén csökkentek.

Mindent a szegények ellen.
kukac50
Nem pár ezer forint lesz az csak pár száz a többit ellopják.
gazdag dezső
Ez egy szemenszedett hazugság !!!A nyugdíjasok megfizették előre a nyugdíj mértékét!!Rengeteget fizettünk be 45 év alatt !!Köszönő viszonyban sincs a nyugdíj nagysága a befizetett pénzekkel.!! Én befizettem egy év alatt még a nyugdíjazásom után is 3 milliót,és cserébe kaptam egy ezer forintos nyugdíjemelést !!! Nevetséges !!!Rablás !!!Az emberek meglopása !!!
Desischado
Már mindent leírtatok, de van egy fontos körülmény a szándékaikat illetően: Arra a kérdésre, hogy emelik e a 28,5 mininyugdíj összegét, NEM VÁLASZOLTAK? TEHÁT NEM LESZ EMELÉS! Csipkerózsa leírta ennek a lényegét. És engem is érdekelne, miért nem januártól adják és miért nem a svájci indexre állnak vissza?! Sajnos lesz nem egy ostoba nyugdíjas aki be fog dőlni nekik. Remélem, többen leszenk azok, akik nem.
picike1
ha lehetne még az idén mert a jövő az nem biztos,mert meghalok már és elég sokat irtam itt pótoljatok kicsit a drága virág és minden köszönetem előre @kukac50:
nezelodo
Még a végén igaza lesz a kihalófalvi Bözsi néninek, akit meglátogatott a nemzetvezető, hogy évente kellene választásokat tartani.
Kicsit árulkodó ugyan az "akár kaphatnak még kezdetű" strófa, olyan mint az áruházak nyereményjátéka, vagy a beígért akció mértéke, mert én egyáltalán nem hiszem ezeknek az uraknak még egy fél szavát sem. Addig csűrik, csavarják míg az ellenkezője lesz igaz, de a Bözsi néni hatalmas emelésre emlékezik majd. Pedig ha összerakta volna a nyugdíjszelvényeit időrendbe, hasznosabb olvasmány lenne neki mint a nemzeti konzultáció.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.