Határérték feletti mennyiségben mutatta ki úgynevezett klórpirifosz rovarölő szer jelenlétét olasz származású újhagymában a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).
A vizsgált olasz újhagymában 0,45 mg/kg mennyiségben mértek klórpirifosz rovarölő szert, amely kilencszeresen haladta meg a 0,05 mg/kg-os határértéket – írta az agrarszektor.hu.
Mindezek ellenére a Nébih szerint a növényvédőszer-maradék mennyiség nem jelent akut egészségügyi kockázatot. A mintát egy vasvári Spar boltban vásárolta a Nébih, a hatósági eljárás folyamatban van.
Az idegtoxinok közé sorolt klórpirifosz károsíthatja a magzatok, csecsemők agyi, idegrendszeri fejlődését, visszafordíthatatlan mentális károsodásokhoz vezethet.
Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) napokban közzétett jelentése szerint az európai élelmiszerek 47 százaléka növényvédőszer-maradványokkal szennyezett.
A minták 2,8 százaléka nem is felelt meg a kontinensen előírt normáknak, ami arányát tekintve nem sok, összesen viszont 2366 darab terméket jelent. Az EFSA a legszennyezettebnek a brokkolit találta.
10 hozzászólásarrow_drop_down_circle
Szóval ma már nincs egészséges élelem.
...miután magamhoz tértem, meséltek még néhány történetet...amelyekből azt a tanulságot vontam le, csoda, hogy élek...(szerintük is)
-érdekes a juhtúró állaga...van, ahol hígabb, kenhető, másik helyen meg szárazabb állagú..na ez utóbbi nincs javítva(finomabb) ...már csak jó liszt, és krumpli kell a sztrapacska-galuskához, amire pont kiváló ez utóbbi juhtúró..
...aztán van egy család, amelyik malachúst, csontot, és feldolgozott (sertés)terméket árul..amióta tőlük veszem a cuccot, azóta tudom mi a jóízű disznóhús...kérdem, hogy' csinálják? -hát ezek nem ólban fekszenek, hanem kinn röfögnek a szabadban..aztán vágás után már hozzuk is a piacra...
még a fokhagyma baromi büdös vegyszerszagával nem vagyok kibékülve...néha a cékla is dohos, mint a rossebb..
Új hozzászólás