Határérték feletti mennyiségben mutatta ki úgynevezett klórpirifosz rovarölő szer jelenlétét olasz származású újhagymában a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

A vizsgált olasz újhagymában 0,45 mg/kg mennyiségben mértek klórpirifosz rovarölő szert, amely kilencszeresen haladta meg a 0,05 mg/kg-os határértéket – írta az agrarszektor.hu.

Mindezek ellenére a Nébih szerint a növényvédőszer-maradék mennyiség nem jelent akut egészségügyi kockázatot. A mintát egy vasvári Spar boltban vásárolta a Nébih, a hatósági eljárás folyamatban van.

Az idegtoxinok közé sorolt klórpirifosz károsíthatja a magzatok, csecsemők agyi, idegrendszeri fejlődését, visszafordíthatatlan mentális károsodásokhoz vezethet.

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) napokban közzétett jelentése szerint az európai élelmiszerek 47 százaléka növényvédőszer-maradványokkal szennyezett.

A minták 2,8 százaléka nem is felelt meg a kontinensen előírt normáknak, ami arányát tekintve nem sok, összesen viszont 2366 darab terméket jelent. Az EFSA a legszennyezettebnek a brokkolit találta.

10 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Kookas
@1magyar: ami ehető aszt neked kell meg termelni mert akkor tudod hogy mivel is permeteztél!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Kookas
pedig a nemzetes üzlet láncok is ezt árulják egyszóval a gonosz multik!!!
1magyar
Sajnos már nincs egyetlen ehető növény sem amit valamilyen vegyszer nélkül nevelnek.A föld évtizedek óta a nagyobb és biztos termésátlag érdekében állandó mérgezés alatt van.
ila51
A karalábé felét mindig megeszem a húsleves főzéskor nyersen...olyan penész szaga , dohos szaga van
Kookas
@1magyar: ami ehető aszt neked kell meg termelni mert akkor tudod hogy mivel is permeteztél!
elnyomott
@Kookas: de akkor még nem tudni, hogy a földben levő talajvíz mivel szennyezett, vagy a levegő, vagy az eső.
Szóval ma már nincs egészséges élelem.
Kookas
@elnyomott: az a talaj víz az nincs olyan magasan mert ha igen akkor ott nem terem semmi.ja és csak dagonyázol ha még is olyan magasan leledzik a v talajvízzzz.
Kookas
@elnyomott: az az egézséges amit te meg termelsz mert ha veszed ezt a sok bióó szarrnak ki kiáltotott szemetet akkor meg érdemled ja és hány kurvasok ős termelőnek mondott eladóval találkoztam no az mind a nagykőrösi piacról szerzi be hogy tegnap mi is termett
wagabund
a biót áruló piaci kofáktól megtudtam, hogy az a bió, amit éjjel permeteztek...
...miután magamhoz tértem, meséltek még néhány történetet...amelyekből azt a tanulságot vontam le, csoda, hogy élek...(szerintük is)
coni
Ismerős kofától kell vásárolni, és mindig csak szezonális, helyben termet árút. Általában a jó minőségű zöldségnek jó íze van. A multiknál jó minőségű húst, zöldséget, gyümölcsöt nem érdemes keresni. Legnehezebb jó húst és kenyeret venni.
wagabund
-a Vahot utcai piacon(is) lehet kapni (jó)Lipóti kenyeret...csodafinom, abbahagyhatatlan, ebből kifolyólag hízlal, de rendesen..
-érdekes a juhtúró állaga...van, ahol hígabb, kenhető, másik helyen meg szárazabb állagú..na ez utóbbi nincs javítva(finomabb) ...már csak jó liszt, és krumpli kell a sztrapacska-galuskához, amire pont kiváló ez utóbbi juhtúró..
...aztán van egy család, amelyik malachúst, csontot, és feldolgozott (sertés)terméket árul..amióta tőlük veszem a cuccot, azóta tudom mi a jóízű disznóhús...kérdem, hogy' csinálják? -hát ezek nem ólban fekszenek, hanem kinn röfögnek a szabadban..aztán vágás után már hozzuk is a piacra...

még a fokhagyma baromi büdös vegyszerszagával nem vagyok kibékülve...néha a cékla is dohos, mint a rossebb..

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.