A Miniszterelnökség kezdeményezte a Budapesthez túl közeli megye átnevezését a magyar történelmi örökségnek megfelelőbb névre. A javaslat napirenden van a Pest megyei közgyűlés pénteki ülésén.

A Lázár János vezette Miniszterelnökség javasolja, hogy Pest megyét nevezzék át Pest-Pilis megyére – szúrta ki az Index a Pest megyei közgyűlés mai napirendi pontjai között. Az előterjesztő maga Szabó István, a közgyűlés fideszes elnöke.

Az indoklás szerint a megye elnevezése ma nem tükrözi elég híven a történelmi Magyarország vármegyéinek örökségét, ezért neveznék át.

Az előterjesztésben felidézik, hogy Pest 1467-ben egyesült Pilis megyével, korábban önálló egység volt. 1569-ben Solt vármegyével, majd bő háromszáz évvel később, Pest-Buda egyesülésekor Kiskunnal is megtoldották Pest-Pilist.

1950-ig Pest-Pilis-Solt-Kiskun volt a megye neve, ez után egyszerűsítették, és lett csak simán Pest. Már a rendszerváltás után felmerült, hogy átnevezzék (mint az egykori Győr-Sopron megyét, Komárom megyét, Jász-Nagykunt és Szabolcs-Szatmárt), de akkor végül elvetették a tervet. Az átnevezéssel egyetértők azért ajánlják a Pest-Pilist, mert Solt és Kiskun már Bács-Kiskun megyéhez tartozik.

11 hozzászólásarrow_drop_down_circle

silber13
Sok éve szajkózom már, hogy úgy Grazot, mint Döblinget bővíteni kellene, különös tekintettel a magyar páciensek emelkedő létszámára!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
papa.49
A jóanyádat nevezgesd át lézeresszarjankó!!!
karma1
Eddig csak emberek identitasat valtoztattak meg, mara mar Pest megye identitasat is ketsegbe vonjak...
lezerjanko, te is egy rohadt g.ci vagy, a fonokoddel egyutt, nem a regi varmegyerendszert sirod te vissza, csak csokkenteni akarod Pest jelentoseget...
Hat anyadet csokkentsd, de surgosen...
Vagy ez mar az elso lepes lenne orban lazalmanak megvalositasaban?
o akarja - valoszinuleg meg a valasztas elott - teljesen szetszabdalni Budapestet, megszuntetni a 23. keruletet, onallo onkormanyzatot, es felosztani 4 helytartosagra... Indok: egyszerubben attekinthetoek a valasztas reszletei...
Genyak vagytok mindannyian...
laja70
Volt Pest-Pilis-Solt-Kiskun megye nagy Magyarország idején. Akkor a határokat is újra írják ezek az Isten barmai?!
Equus
gondolkodott azon vki, h ez hány Ft-jába fáj az adófizetőknek?
quadrocopter
Budapest legyen Moszkva, a csepeli kikötő meg Vlagyivosztok!
1magyar
Mi a francnak? Sokba kerülnek az ilyen átnevezgetések, mert nem csak egy helyen kell változtatni.
silber13
Sok éve szajkózom már, hogy úgy Grazot, mint Döblinget bővíteni kellene, különös tekintettel a magyar páciensek emelkedő létszámára!
Equus
jobbat tudok: legyen Szvatopluk vármegye, a Csepel-sziget meg legyen a Nagy Sziget megint és a Margitsziget meg legyen ismét a Nyulak szigete. Buda lehetne Orbán, Pest meg Viktor... a fidesz meg lehetne Kógyagos Idióták Pártja. Már csak azért is, mert a névváltozás megint belekerül pár milliárd Ft-ba és a gazdaság attól semmivel nem lesz előbbre (Hvg. by Pál Pay )
szép új világ
Azt mikor átnevezték csatolják Hódmezővásárhelyhez, fájdalomdíjként ha már úgysem lesz Tramtrénjük.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.