A Pest megyei közgyűlés csak akkor határoz az átnevezésről, ha megismerte annak várható következményeit. A kérdést tehát elnapolták, amit nagy többséggel szavazott meg a testület.

Nem döntöttek a képviselők Pest megye nevének Pest-Pilis megyére módosításáról a pénteki közgyűlésen – közölte Ambrus András, a Pest Megyei Önkormányzat sajtófőnöke.

A változtatást a Miniszterelnökség kezdeményezte április elején, azzal az indokkal, hogy az elnevezés nem tükrözi teljesen a történelmi Magyarország vármegyéinek az ország mai területén meglévő örökségét. A képviselők a pénteki ülésen úgy határoztak, hogy

a kérdésről csak a várható következmények teljesebb megismerése után döntenek.

Nincs ugyanis elegendő információjuk a névmódosítással járó pénzügyi hatásokról (például hogy mit von maga után a közigazgatási és egyéb szervezetek átnevezése), valamint a névváltoztatás egyéb társadalmi-gazdasági következményeiről – közölte a sajtófőnök.

A megye neve 1950-ig Pest-Pilis-Solt-Kiskun volt, utána lett ismét Pest – idézte fel. Korábban ugyanis, 1467-ig volt önálló Pest megye, azt követően Pest-Pilis lett, majd hozzácsatolták Solt vármegyét, végül 1876-ban kiegészült a Kiskun-részekkel.

Az elnevezés kérdése a rendszerváltozás idején is felmerült – mondta Ambrus András –, de az 1989-ben felállított ideiglenes bizottság nem tartotta időszerűnek a változtatást, és a megyei szereplők nagy többsége sem támogatta. Az ellenzők a jelentős anyagi következményeket hozták fel érvként, a támogatók a Pest-Pilis megyenevet javasolták.

A közgyűlés 31 igen szavazattal, 4 nem ellenében, 4 tartózkodás mellett döntött pénteken – ismertette a sajtófőnök.

(MTI)

18 hozzászólásarrow_drop_down_circle

nyanya001
Eget rengető kérdést napoltak el a naplopók.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
papa.49
@justhpeter: Igen ott van az eb elhantolva, hogy Budapest is a Pest megyei régióhoz tartozik, így külön pénz nem jár, ha leválasztják a régióról külön kaphat pénzt amit aztán az a pénzéhes tetves fütyiszek lenyúlhatnak!!!
egyvandor
Csak sajnálkozásomat tudom kifejezni a jól fizetett nertársak ilyen irány problémái miatt. Ez az ami most a legégetőbb probléma az országban.
a helység kalapácsa
Csak meg kell nézni Pest ráhatását a térségre, és az egész országra - gazdaságilag, ősztársadalmilag, kulturálisan, politikailag,
És meg kell nézni Pilis attitűdjét ugyanezek vonatkozásában.
A különbség leírhatatlan!

Akkor mi áll a háttérben?
Hogy az orbán kormány valamiért utálja Budapestet, és ha sokáig maradhatna orbán az uralomban, biztos lehetsz benne, hogy végül nem Budapest lesz Magyarország fővárosa.

Persze, most elkezdhetnék masszívan buta parasztozni (és igazam is lenne, mert ezek tényleg mindennek a legalja), de belefáradtam a mocskolódásba.
Már csak pár hónapot kell kibírnom itt, és utána megszabadulok ettől az egész dzsuvától örökre!!!
papa.49
@a helység kalapácsa: Kívánom, hogy sikerüljön a terved...
nemkati
@a helység kalapácsa: "az orbán kormány valamiért utálja Budapestet". Az a valami az, hogy Budapestet teljesen sose tudta megnyerni. De nem is fogja!
justhpeter
Budapest akkor is fejlettebb lesz, ha elválik Pest megyétől, tehát csak hazai forrást kaphatna. Ez az amit Orbán nem szeretne.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.