Kincsekre nem nagyon lehet bukkanni az utcára kirakott kacatok között, ritka, hogy valaki értékes tárgyat vagy pénzt találjon. Mégis dívik ez a fajta kereset kiegészítés, annak ellenére, hogy a guberálás lopásnak számít és nem is lehet túl jól keresni vele. Ha egy hónap alatt százezer összejön, az már jó.

"Értékes cuccot nem nagyon találtunk még" – mondja egy negyvenes éveiben járó, vörös hajú nő a Pénzcentrum riportjában. Ő és a családja Nyíregyházáról utaztak fel Budapestre. "Ha nincs otthon munka, akkor jövünk, de ha napszám van, akkor nem" – mondja. Székétől pár méterre egy vasalódeszka, a mellett egy még működő állólámpa, lámpaernyő nélkül. Mellette egy matrac, rajta takarók, párnák, fölé a fa és a villanyoszlop közé festőfóliát feszítettek. "Tegnap reggel 6 óta itt vagyunk, itt aludtunk éjszaka mind a négyen". A többiek a környező utcákban vannak. "Foglalni kell a helyet, íratlan szabály a lomisok között, hogy ha foglalod a területet, az a tiéd. De azért szokott balhé lenni" – jegyzi meg.

Azt mondja főleg gyerekruhákra, játékokra pályázik, bár idén nagyon sokan szabadulnak az öreg bútoroktól is, az se lenne rossz neki, de nem tudják hazaszállítani.

Arra a kérdésre, mennyit lehet így keresni, megéri-e egyáltalán felutazni ezért vidékről, azt feleli, van, hogy igen, van, hogy nem. Bár még csak most kezdődött a szezon, eddig nem nagyon találtak olyasmit, amit pénzzé tehetnének. "Egy ismerősöm viszont április elején, a X. kerületben 4 millió forintot talált egy zoknikkal teli dobozban. Én még soha semmi ilyesmit nem találtam, se pénzt, se ékszert. De ha ennyi pénzt találnék, azonnal pakolnék és mennék haza. Új életet kezdenék".

A különböző cégek általában a vegyes adagolható vashulladék kilójáért 45 forint körüli összeget adnak, a vas hulladék lemezekért még kevesebbet, mindössze 33-36 forintot helytől függően.

Egy másik férfi arról beszélt, hogy ő rézre utazik, de ma elkésett, hiába indultam 4-kor.

„Rézből néhány naponta 10-20 ezret is meg lehet keresni, ha szerencsém van, egy hónap alatt 100-150 ezer is összejön" – magyarázza.

A háztartási vörösréz kilójárt a felvásárlók nagyjából 1000-1300 forintot fizetnek, a sárgaréz kilójáért 800 forintot kaphatnak a lomisok.

A férfi azt mondja, mivel a papírhulladék nem nagyon kell senkinek, ő abból is pénzt csinál. Igaz, nem kap ért túl sokat. A hullámpapír és kartonpapír kilójáért 10-13 forintot kaphat, a vegyes papír kilójáért pedig mindössze 9-et. A kocsijában több fóliát is látni, ezek kilójáért sem kap sokat, 30-35 forintot maximum.

A 2013-ban bevezetett hulladékgazdálkodási törvény szerint a lomtalanításra kihelyezett tárgyak elvitele lopásnak számít, mert azok a kihelyezés pillanatában a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. (FKF Zrt.) tulajdonába kerülnek. Vagyis aki ezekből bármit is eltulajdonít, az lopást követ el. Ha a lopás miatt az FKF-et ért kár meghaladja az 50 ezer forintot, és a lopást üzletszerűen – vagyis rendszeres haszonszerzésre törekedve – követik el, a tettes akár két évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető. Az 50 ezer forint alatti érték szabálysértésnek számít. A Pénzcentrum által megkérdezett lomisok azt mondják, őket még soha, senki sem büntette meg.

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

wagabund
..."A Pénzcentrum által megkérdezett lomisok azt mondják, őket még soha, senki sem büntette meg."...

mert aki megbüntethetné őket, az szerencsére nagyon jól tudja, hogy nem jókedvükben teszik a lomisok amit tesznek...
aki látta -akár egyszer is- hogy is működik ez a "projekt", az inkább félrenéz (még akkor is, ha baromi nagy szemetet hagynak maguk után)...

amúgy inkább megélhetési bűnözés...ellenvélemény esetén lehet beállni közéjük..
kukac50
A Fidesz nem tűri ha valaki a megélhetéséért guberál amit az utcára kirakunk az már az államé a törvény szerint! Az Én véleményem az aki a leghamarabb elviszi azé legyen!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.