A kormányzati célkitűzés szerint a 2014-2020-as időszak uniós forrásainak döntő hányadát 2018 végéig elköltenék – derül ki az Országgyűlésnek kedden benyújtott költségvetési törvényjavaslatból.

Ennek érdekében lehetőség nyílik a rendelkezésre álló uniós támogatási keret egészének kötelezettségvállalással való lefedésére, valamint a 100 százalékos forrásfelhasználás érdekében a kormány egyetértésével bizonyos mértékig többletkötelezettség vállalására is.

Az indoklás szerint a rendelkezésre álló 12 ezer milliárd forint uniós forrás ütemezett, gyors lehívása mellett ebben a periódusban elsődleges cél, hogy versenyképes gazdasági szerkezet jöjjön létre. Ennek érdekében a vállalkozások általános, illetve energetikai, infokommunikációs fejlesztéseit, a kutatás-fejlesztést és innovációt, a kiemelt turisztikai fejlesztéseket és a foglalkoztatás növelését 2018-ban minden korábbinál több támogatás szolgálja.

A törvényjavaslatban szerepel az is, hogy a közlekedési, energia és távközlési ágazatokban a 2014-2020-as programozási időszakban új uniós forrás, az Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz (Connecting Europe Facility, CEF) tagállami forráskerete jelenik meg. Magyarország két pályázati körben benyújtott projektekkel a mintegy 323 milliárd forintos tagállami keret 99 százalékát lefedte.

A nagyobb költségigényű projektek közé tartozik a Kelenföld-Százhalombatta vasútvonal korszerűsítése, a Rajna-Duna folyosó Komárom-Révkomárom határon átívelő hídja, a Budapest-Hatvan vasútvonal fejlesztése, a GSM-R rendszer kiépítése a magyar vasúti vonalakon. A beruházások egy része tavaly elkezdődött, a 2018. évi kiadásokat főként előlegként fizetik ki.

A korábbi időszakhoz hasonlóan 2018-ban is több jogcímen érkezik jelentős összegű támogatás, amelyek a hazai költségvetésben nem jelennek meg, felhasználásukra azon kívül kerül sor. Ennek oka, hogy ezekhez a támogatásokhoz nem kapcsolódik kötelező nemzeti társfinanszírozás, továbbá a kedvezményezettek körének, a támogatások összegének meghatározása nem a magyar hatóságok feladata, a jogosultsági kritériumokat közösségi jogszabályok, vagy az Európai Bizottság döntése határozza meg.

A költségvetésen kívüli támogatások között összegükben az Európai Mezőgazdasági Garancia Alapból finanszírozott területalapú támogatások dominálnak, amelyek 2018. évi várható kifizetése 410,1 milliárd forint. Az EU Közös Agrárpolitikájának végrehajtását szolgáló másik közvetlen támogatás, az agrárpiaci támogatási jogcímen 15,4 milliárd forint uniós támogatással lehet számolni.

Szintén nem jelennek meg a központi költségvetésben a közvetlenül az Európai Bizottságtól pályázható egyéb támogatások, egyebek között a kutatásfejlesztési, környezetvédelmi, oktatási, valamint a kulturális, kreatív ágazatokat érintő programok keretében megpályázható források.

(MTI)

31 hozzászólásarrow_drop_down_circle

nemkati
Átkozott legyen az, aki ezt a parazita bandát mégegyszer a hatalomba szavazza!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Béla333
Amit ma ellophatsz, ne halaszd késöbbre!
Igaz Fideszesek?
kakaósbögre
fordítom fideszről magyarra:jövőre mindent ellopunk.
nevemnick
Az ,,üvegzseb" helyett eljő a pályázati ,,üres zseb".
nemkati
Átkozott legyen az, aki ezt a parazita bandát mégegyszer a hatalomba szavazza!
Madácsi Pali
Állitsuk meg Brüsszelt! Or(v)bán brancsának egy centet sem!
nemkati
@Madácsi Pali: Tuti, hogy az únióban is tisztában vannak vele, hogy a Magyarországnak adott pénz egy jó nagy része a kormány tagjainak és strómanjaiknak a zsebébe vándorol. 2010 óta a milliárdosaink vagyona az eddiginek többszörösére növekedett, ekkora növekedés még soha nem volt, közben pedig 4 millió fölé nőtt a szegények száma. Hát ezért fizetnek az úniós állampolgárok nekünk? Nem értem, miért tűrik!
Nessy
Feladat: Lopd el ma, amit lehet, ki tudja mit hoz a holnap!
Zeta
@nemkati: ők , az egy dolog, mi miért tűrjük?
Az uniós polgárok pénze, de nem ellopni adják, hanem a gazdaság fejlesztésére!
Ha jövőre leemelik az egészet, az azt jelenti, hogy a következő kormány a ciklusa végére be is csődöl!
justhpeter
@Zeta: Pontosan azt akarják, hogy ha véletlenül kormányváltás lenne, az új kormány keze teljesen meg legyen kötve, semmi szabadon felhasználható forrása ne legyen, minden pénz le legyen kötve valahova.
Cicamama55
Nem elköltenék, el is fogják költeni! Mert a magyar közmondás is azt mondja, "amit ma ellophatsz, ne halaszd holnapra!" :)
simmering73
Nem bíznak semmit a véletlenre. Ki tudja mi lesz 2018 után?
Szókrakész
Hajrá!!!

Minden választás előtt kasszakisöprés volt.
Hogy visszzafelé lehessen mutogatni a be nem tartott ígéretek miatt.
Most mutasd majd meg ellenzék, hogy milyen tökösök vagytok.
Meritek-e visszavenni az "átcsoportosított"(ellopott) pénzeket?!?!?!
Persze csak ha nyertek!!!
Ne csak a kamu ígéretek, a semmibe vagdalózás, vízgereblyézés menjen.
papa.49
@Szókrakész: Na azért nem egészen igaz, a Bajnai kormány hagyott a kasszában bőven az Uniós pénzből, amit a piszkos cigánybanda, szépen elherdált a tetves mol vásárlásra például!!!
X-ray
Mifelénk minden utcában játszótér van, pedig el lehetett volna költeni fontosabb dolgokra is
a ZUNIOS adományokat.
Szókrakész
@papa.49: A baj az, hogy 1 évvel a választások(bármelyik) előtt elkezdődik a pénzszórás, államkassza kifosztása, ...
A fidesz a 2/3-dal takarózva "kicsit" túl mohó lett, túllopta magát.
Azt hitték, hogy az ő 2/3-k egy Never Ending Story.
Hellcat
Választások előtt egy kis gyors foltozgatás...undorító
Zeta
@papa.49: így van! Plusz hagyott a fideszre 1.7 % os növekedést is, amit a fidesz hamarosan minuszba tolt át!
Nessy
Igérnek fűt, fát, lomb virágot, és ha tavasszal ismét nyernek, akkor semmi sem lesz belőle! Ezt már eljátszották, a jó nép meg megette!
magyarbakancs
"Jövőre elköltenék az összes uniós forrást"
Felét elkölti,felét el lopja.
Semmilyen választási ígérgetést nem szabad elhinni még azt sem amit kérdez a Fidesz,nem amit mond.
papa.49
@Szókrakész: A fütyisznek csak azt a szavát szabad elhinni mikor azt mondja ,,FOLYTATJUK,, na ez az egyetlen igaz szó a mocskos pofájukból!!!
human
Nem azzal lehet segíteni az embereken, ha halat adunk nekik, hanem ha hálót. A kormánynak az EU forrásokból a fenntartható jövőt kellett volna építenie. Helyette Orbán kitömte a családját, a strómanját, haverjait és olyan rendszert épített ami nem a teljesítményre, hanem a politikai megfelelésre épít.
papa.49
@Zeta: A növekedést azt azonnal levágták a forint leértékelésével, amiben a fütyisznek nagy érdemei voltak, szargyártó, kupaklaja, léresszarjankó, meg stb.!!!
quadrocopter
Tehát amit 7 év alatt kapott az ország, azt nem elköltötték, hanem ellopták!
human
Úgy tudom ez úgy működik, hogy valójában nem EU pénzt költenek első körben, hanem az adófizetőkét. Ha az EU nem talál problémát a költésben, no akkor utalják valójában a lóvét. Ha viszont az EU nem hajlandó fizetni, akkor az adófizetők pénze elúszott. Ráadásul 2018-ra még felül is terveznek, ami azt jelenti, hogy még többet költenek, mint amire EU fedezet van.
Jozefina
Ebbe a költekezésbe azért az EU-nak is lesz szava. A választásokra tekintettel valószínűleg nem fogják engedni a 2020-ig rendelkezésre álló pénzek "elköltését". A következő kormánynak is kell hagyni lehetősésget még akkor is, ha az fideszes lesz!!!
Zeta
A szocialista vezetésü város az igényelthez képest filléreket kapott a büdzséből.
Szeged kivételével kapott még vki a nagy országjárás során a szoci városok közül?
Vagy az beleillett a szépségversenybe?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.