Akár 70 százalékos is lehet a virágkár az ország egyes területein, a következő hetekben derül ki a kár mértéke. A cseresznye és a szamóca lehet a fagy áldozata.

Akár 70 százalékos virágkárral is számolhatnak a gazdálkodók az ország egyes területein a húsvét utáni fagy miatt, a végső kárt azonban egy-két hét múlva lehet megállapítani – mondta el a Gyümölcs Szövetség elnöke az Inforádiónak.

Csizmadia György szerint bizonyos fajok, mint például a cseresznye, bevirágzott húsvét után, és erre jött rá a fagy, ami miatt megfázhattak a növények. Azoknak van csak esélye, amelyek már a fagy beállta előtt elvirágoztak. 

Az őszi- és a kajszibarackokkal nincs baj, mert azok elvirágoztak már korábban, csakúgy, mint a cseresznye korai fajtái is. De például a Germersdorfi vagy a később érő cseresznyefajták belevirágoztak a fagyba, ezeknél tíz virágból csupán egy maradt meg, ami drasztikus kár

- mondta el Csizmadia.

A cseresznye mellett a szamóca is megsínylette a tavaszi és téli fagyokat, ezért idén ezekből a fajtákból közepes termésre lehet számítani.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.