Rácsos ágyakba fektetik, zárt ajtók mögé dugják és kényszerzubbonyba teszik a gödi speciális otthon lakóit – írja a Mental Disability Advocacy Centre (MDAC) jelentése. Az alábbi cikk az Abcúgon jelent meg.

Súlyosan bántalmazzák a gyerekeket és a felnőtteket a gödi Topház Speciális Otthonban egy nemzetközi civil szervezet jelentése szerint.

A Mental Disability Advocacy Centre (MDAC) szerdai közleményében azt írja, a 220 pszichés beteget gondozó otthonban

- többszörös fogyatékossággal élő embereket tesznek rácsos ágyakba,

- zárt ajtók mögé dugják és fizikailag korlátozzák az embereket,

- kényszerzubbonyt adnak egy fiatal fiúra,

- nyílt sebeket hagynak kezeletlenül,

- a lakókon az alultápláltság jelei mutatkoznak.

Irtózatosan bánnak a fogyatékkal élőkkel Gödön

A szervezet fél éven keresztül próbált bejutni az intézménybe, hogy megvizsgálhassa az ott folyó munkát, míg végül sikerült. Steve Allen, az MDAC kampányigazgatója szerint azért fordulhat elő ilyesmi, mert rendszerszintű problémák vannak a szabályozásban, és mert nincs olyan független szereplő, aki hatékonyan monitorozná a hasonló intézményeket.

A 220 topházi ember, ahogy több tízezer más, fogyatékossággal élő magyar gyerek és felnőtt, továbbra is a nyilvánosság elől elzártan él.

A Magyarországon és az Egyesült Királyságban működő MDAC azt szeretné elérni, hogy zárják be a gödi otthont, és vizsgálják felül a teljes állami intézményrendszert. Ezen kívül szeretnék, ha az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) ellenőrizné, hogyan használták fel az EU-s pénzeket a Topház és más hasonló magyar intézmények esetében, valamint ha az Európai Bizottság megvizsgálná, sérült-e az Európai Unió Alapjogi Chartája.

Mivel szerintük rendszerszintű problémáról van szó, azonnali választ várnak a kormánytól. Azt javasolják:

- biztosítsanak fizikai, pszichológiai és pszichiátriai segítséget az otthon lakóinak,

- zárják be a Topházt és a többi intézetet is, ahol fogyatékossággal élő emberek élnek, és biztosítsák, hogy visszatérhessenek a közösségbe,

- tegyék közzé a Topház számláit, és tisztázzák, mire, mennyi pénzt költöttek, beleértve az EU-s finanszírozást is,

- hozzanak létre kárpótlási alapot és kárpótlási ügynökséget az emberi jogsértések áldozatai számára,

- törvényileg tiltsák a fogyatékossággal élők intézeti elhelyezését, és mindenkinek biztosítsák a független lakhatáshoz való jogot,

- biztosítsák, hogy a rendőrség vizsgálja ki az összes fenti vádat, és vonják felelősségre azokat, akik felelnek érte,

- függesszék fel az összes kormányzati programot, amely az intézeti elhelyezést támogatja, és ezt a pénzt költsék valódi, közösség alapú szolgáltatásokra.

Az MDAC szerda délután fél négytől tart sajtótájékoztatót a jelentésről.

10 hozzászólásarrow_drop_down_circle

csa-csa
"...mert rendszerszintű problémák vannak a szabályozásban, és mert nincs olyan független szereplő, aki hatékonyan monitorozná a hasonló intézményeket."

Szabályozás ide vagy oda az ember elvből se bántalmaz beteg embereket, gyerekeket pláne!
" és mert" csak azért nem bántanák Őket, mert a kamerák lebuktatnák??
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
qxy
Igen, vannak vadak dühöngenek, de ha rajtuk van a kangörcs kefélnek mint a nyulak. Érdekes, Na meg sok van aki rá is játszik. Na de a gondozók is kutyák. Volt egy ápoló, és amikor ő volt, mindenki csendes volt, nem szart be, mindenki jobban volt. Mi volt az oka? utána jártak.Ha rosszalkodott az ápolt, elő az öngyújtót, és egyszer kétszer meg lett kicsit égetve. de úgy hogy azért ne látsszon annyira de az is fáj ugye és a rutin, már elég volt a zsebbe nyúlni és rettegtek a betegek.
justhpeter
Elsőre a felügyeletet ellátó emberminisztérium felkent papjának beleverni az orrát a saját piszkába. Pénzt adni az emberhez méltó körülmények kialakításához. Aztán emberséges vezetést és alkalmazottakat odatenni megfelelő anyagi elismeréssel.
Dr plágium
@elnyomott: Igaz, borzalmasak a körülmények. Sokszor még lepedő sem jut nekik, a ruhájuk, cipőjük szakadt... Az egész épület borzalmas állapotban van, a fűtés alig működik, a nyílászárókról már ne is beszéljünk. Az élelmezés is sok kívánni valót hagy maga után.
@qxy: A dühöngőt bizony valahogy meg kell fékezni, aminek szigorú előírásai vannak. Az ápoló kizárólag orvosi utasításra, a gondnok hozzájárulásával teheti meg. Azért vannak külön részlegen a fiúk és a lányok mert lenne erőszak is (és van is, a fiúk egymást "használják" a leggyengébb a vesztes)
Jozefina
Egy ország tragédiája sűrüsödik össze ebben a történetben!!!
Katasztrofális!!!
kukac50
Ezt az otthont is Soros alapította, a Magyar gyerekeknek, Ő pénzeli! most civil szervezet emelte fel a hangját a rossz bánásmód miatt. Nem a civilek a hibásak , hanem a Magyar kormány,mert mindenhonnan pénzt von el, az intézetek élére nem alkalmas embereket tesznek. Nem vizsgálják, nem tesznek látogatásokat az ilyen bentlakásos intézetekben.
A dolgozók nem mernek szólni mert holnap már nincs munkájuk, elküldik Őket!
Ilyen volt már Makón volt Sopronban kiskunhalason pszichiátriai otthonban.
kiskunhalason egy ápoló nem tudta elnézni a betegverést,és az ügyészséghez fordult embertelen bánásmód miatt.
Már lassan szabadul a börtönből az elkövető,van akinek már lejárt a büntetése.Ez akkor volt amikor Kecskeméten is bezárták éhen szomjan a gyerekeket egy szobába, büntetésként ott végezték el szükségleteiket a szobába mert wc nem volt. Ott is a megyei urak segítettek elsimítani a dolgokat.Ha jól emlékszem a juhar utcai iskolában történtek
Az igazgatót leváltották, nem pályázat alapján,hanem pofára 3 pályázó is volt egy sem nyert..
Igaz a FIDESZES megyeházi urak nagyon védték az igazgatót, áthelyezték egy iskolába igazgató helyettesnek. Ahol az igazgató a 15 ezer forintos kávéfőző gépet másfél millió forintra számolta el. kis dolgok ezek a Fidesznek így jut pénz minden hűje plakátra!
Scop
Bizony az éremnek két oldala van, sőt három.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.