Kovács Zoltán virtuális egyetemként emlegette a CEU-t egy intézményről szóló vitán, a rektorhelyettes visszaszólt: "Ön sem egy virtuális egyetemen végzett."

Egy hónappal a törvény elfogadása után ült le vitázni a kormány

Vitát rendeztek a CEU kapcsán a Terror Házában, az Index cikke szerint Kovács Zoltán kormányszóvivő, Maruzsa Zoltán köznevelési helyettes államtitkár a kormányoldalról, míg Fodor Éva és Enyedi Zsolt rektorhelyettesek a CEU oldalán szálltak bele a vitába. Azt asztalhoz odaültették még Schmidt Mária történészt, a Terror Háza vezetőjét, "független értelmiségi szerepben" (a moderátor így mutatta be).

Kovács és Maruzsa a kormányzati szövegeket ismételgették a cikk szerint, illetve arról beszéltek, hogy a CEU rektora ügyesen kiemelte a szakpolitikai kérdésből az ügyet, és emiatt a kormány ellen politikai kampány indult. 

Kovács szerint a törvény amúgy rendben van, az Európai Bíróság pedig "legfeljebb technikai jellegű észrevételeket tehet a módosításra, amit a kormány megvizsgál majd."

Fodor Éva rektorhelyettes erre úgy válaszolt, a CEU melletti kiállás is bizonyította, hogy sokakat zavart az akadémiai függetlenség megsértése. 

Ez nem egy adminisztratív probléma kezelése, bezárnak, ellehetetlenítenek egy egyetemet, amely világszínvonalon működik

- mondta el a beszélgetésen, és hozzátette, egy egyetemnek függetlenül kell működnie az államtól.

Kovács Zoltán erre úgy válaszolt a cikk szerint, hogy hamis, hogy egy egyetemnek az államtól függetlenül kell működnie, mint államnak joga van kijelölni az adminisztratív kereteket, az pedig nagyon nem tetszik a kormánynak, hogy a CEU a szólásszabadság és az akadémiai szabadság etalonjának kiáltja ki magát.

Kovács Zoltán azt sem tudja, milyen diplomát kapott a CEU-n

Kovács a vitán többször is "virtuális egyetemnek" nevezte a CEU-t, Enyedi Zsolt rektorhelyettes az egyik ilyen kijelentés után vágta a fejéhez, hogy 

Ön sem egy virtuális egyetemen végzett!

Kovács erre úgy válaszolt, hogy már maga sem tudja, milyen diplomája van, és mert angolul van rajta, hogy CEU, azt sem tudja, hogy azt most miképp értelmezze: Közép-európai Egyetemként, vagy máshogy.

Enyedi kisegítette, hogy CEU-s, mert amikor a kormányszóvivő végzett, akkor még nem létezett a Közép-európai Egyetem, tehát Kovácsnak amerikai diplomája van. 

Kovács Zoltán erre annyit reagált: 

de nincs rajta azonosítószám.

Schmidt Mária "független értelmiségi szerepből" szólalt fel

Schmidt Mária is megnyilatkozott a vitán, elsőként egyből hazugságkampánnyal vádolta a CEU-t az Index cikke szerint, mert az nem fogadja el a szabályokat. Azt is a rektorhelyettesek szemére vetette, hogy intézményük vezetése végigturnézták ügyükkel egész Európát, és politikai szereplőként viselkedik, miközben privilégiumait védi.

Enyedi Zsolt emlékeztette Schmidt Máriát, hogy Orbán Viktor volt az, aki csalónak nevezte az intézményt, és azt mondta, nem látja őket szívesen.

A vitára egyébként a Terror Háza nem fogadta el az Index, 444 és hvg.hu sajtóakkreditációját (csak névre szóló meghívóval léphettek be az újságírók, ezen szerkesztőség tagjai viszont ilyet nem kaptak), így ezek a lapok az internetes közvetítés alapján tudtak csak dolgozni.

(Címlapi kép: MTI/Illyés Tibor)

27 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Jozefina
Kovács Zoltánnál nagyobb binkóval az ősember sem rendelkezett!!!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
dr. prédikátor
A nemzet csatakancája mint független értelmiségi???Na ez aztán nem semmi!!!
dr. prédikátor
Ha jól értelmezem ennek a gecinek a mondókáját akkor nincs is diplomája???Akkor hogy lehet a kormány szófosója???ja hogy fityfaszos??? az más!!!
rotyi baa
nemsoká őt osszák a 3-asba egy nagy kopasz mellé.,demokráciázni!!!
Reki- akkor nem síkit a vágótárcsa ha nem használják!!!
Eladott Ország
@papa.49: tegnap, 19:50 Bandzsa Marcsa a Rákóczi térre járt. Keresztény-konzervatív hőseink nem nyalják meg a sót..dehogynem, ugyanolyan mocskos vágyaik vannak nekik is mint a libsiknek, és meg is valósítják.
Eladott Ország
@lusta: kolozsvaros.com/2016/11/25/amikor-a-senki-altal-meg-nem-valasztott-elnyomott-szofoso-vergodik/
Kovács az az irritálóan arrogáns kormánycsicska, akiről semmi mást nem jut eszembe, mint
hogy ő az a balfék, akik csütörtökönként jobbról megtámasztja Lázár sikamlós hazugságait idő­ és térkontinuumon átívelő, freudi magyarázattal szolgált arra, hogy nem jött össze
maradéktalanul a közpénzszórás eltitkolása, ami a Matolcsy­féle MNB-­t illeti. Ezúttal elüvöltötte hát magát az éterben: meg kell szabadulni az elnyomástól. Az 1997 óta a Fideszben törtető, a liberális Nyugaton okosodott "Nemsikerült" Kovács, akinek pártja hét éve van hatalmon, azon sápítozik, hogy el van nyomva. Kovács szerint ez az egész borzalom olyan, mint a Mátrix című film, csak itt nem a gonosz robotok az ellenfelek, hanem az elit, a média, a senki által nem választott véleményvezérek. Azok az úgynevezett, valódi támogatókkal nem rendelkező, meg nem választott civil szervezetek, amelyek fikázzák, és megadásra kényszerítik az ellenfeleiket (értsd: a megválasztott döntéshozókat).

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.