Lehel László szerint anno arra kérte az állambiztonság, hogy támogassa az egyházak és az állam együttműködését, de nem tudta, hogy ez információszerzés.

Bevallotta ügynökmúltját Lehel László, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet napokban lemondott vezetője. Lehel azután adta fel posztját, hogy a Magyar nemzetben terjedelmes cikk foglalkozott azzal, hogy Filozófus álnéven jelentett több éven keresztül. 

Lehel a Kötőszó evangélikus blognak beszélt múltjáról, elmondta, munkatársai már tudtak erről, nekik "őszintén és részletesen" elmondott mindent.

Lehel László beszervezését a következőképp mesélte el a blognak:

Baráti jellegű beszélgetést kezdeményeztek, mert állításuk szerint felfigyeltek arra az aktív és értékes munkára, amit a rám bízott evangélikus gyülekezetben végeztem. Arra kértek, hogy támogassam a Belügyminisztérium munkáját. Azt mondták, azzal a feladattal bízták meg őket, hogy segítsék az állam és az egyházak együttműködését. És az is szóba került, hogy a munkámmal elősegíthetem, hogy külföldön pozitívan ítéljék meg azt az erőfeszítést, amit a magyar állam az egyházakkal való viszony rendezésére fordít.

Azt is elmondta, őt olyan emberek keresték meg, akik az Állami Egyházügyi Hivatal munkatársainál lényegesen "felvilágosultabb, korszerűbb gondolkodású emberek" voltak.

Mindezek ellenére nem tudta, hogy pontosan mire vállalkozik állítása szerint.

Mai eszemmel visszagondolva, azt kell mondanom, hogy nem tudtam. Ez csak jóval később tudatosult bennem, akkor pedig igyekeztem eltávolodni az állambiztonsági szolgálattól. 

Lehel László úgy vélekedett, azzal, hogy az állambiztonsági szervvel együttműködik, azzal enyhítheti az Állami Egyházügyi Hivatal felől rá és gyülekezetére érkező nyomást. 

Ugyanakkor határozottan állította a Kötőszó blognak, hogy ügynöki jelentést nem írt, ő egyetlen papírt írt alá, így azt sem tudja, utána milyen jelentések és jellemzések születtek róla. (Lehel "titkos megbízott" volt az állambiztonsági kartonok szerint, vagyis nem egyszerű mezei ügynök.)

Az interjúból az is kiderült, beszervezési megkeresése után egyből tájékoztatta Káldy Zoltán evangélikus püspököt – aki ugyancsak besúgó volt. 

10 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
human
@papa.49: Én támogatom a felszalámizást. Sokkal hatásosabb az eredménye, mint csak Orbán sunyi tetteit nyilvánosságra hozni.
wagabund
pont ma hallottam a rádióból, hogy egy újságíró látta a kis keze által odakanyarintott aláírását egy A/4-es papír alján, melyet a kisérőül kijelölt É-Koreai tiszt mutatott meg neki...

egy ország hallhatta..
papa.49
@human: Ha fütyiszre érted a szalámizást azt én is derüljön csak ki mindegyikről minden disznóság!!!
A végén slusszpoén gyanánt a hazugovics moszkvai dossziéjának a részletes bemutatása!!!
Zeta
Nem tudta mit csinál!
Ilyen kijentéssel akarja magát menteni?
Jellemtelen!
kissé felnőttem
annyit azért: Becsületére válik,nem hisztizett, nem háritott,
hajózni muszály volt ,van egy ilyen mondás, nem egy volt hasonló sakk matt módszer elé szállítva vagy állítva.Aki nem élte az ötvenes hetvenes éveket mit tudhat róla.Csak 1956-ról ment a terelés a másikak vádolása tankönyvbe amit irtak épp olyan kendőzés volt mint a mai, semmit a valóságról. Ez tartott 1989-ig aztán jőtt a tény, vagy szájiz ? de ami nem volt tisztázás, tisztánlátás. Erre ma ugy reagálnak ügynöklista ? csak mi nem mertük Európa igen. ja hogy sokan a nagyok az érintettek közt. Igen.Amit főztek az legyen az ővék is

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.