Több száz oldalnyi ügynöki jelentés létezik az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárában Nagy Feróról és Müller Péter Sziámiról. 

Róluk, mint ahogy más zenészről is többek közt a BRFK III/III-A Alosztálya által foglalkoztatott "Krisztina" fedőnevű ügynök is jelentett, aki a punk, új hullámos együttesekről adott információkat – olvasható az ÁBTL Facebook-oldalán egy bejegyzésben.

"Krisztina" jelentéseiben az alábbi együttesek szerepelnek: ETA, Sex-e-pil, Spenót, A. E. Bizottság, Vágtázó Halottkémek, Art Deco, Budapest Service, Csiga-Biga, Sikátor, CSÉB 80, Auróra, Hús, Beatrice, URH, Kontroll Csoport, Európa Kiadó, Balkán (Fu)Tourist, Sziámi, 2. Műsor, Csokonai Vitéz Műhely, Embersport, Hóvihar, Kézi-Chopin, Millenniumi Földalatti Vasútvonal, Block.

De alkalomszerűen a Die Toten Hosen és a Test Department fellépéseiről is beszámolt, a megfigyelt helyek között szerepeltek a lázadó fiatalok által leglátogatottabb klubok, a Bercsényi Kollégium, a Kinizsi Klub, az Almássy tér, a Fészek Klub, az FMK, a Gödöllői Művelődési Ház és a Fekete Lyuk.

"Krisztina" a Beatricéről is jelentett, Nagy Ferónak azonban nem rémlik ez az ügynök.

Úgy tűnik, mintha a közönségben vegyült volna el, így azon sem lepődnék meg, ha szexeltünk volna

- mondta nevetve a Blikknek Nagy Feró.

Feró egyébként pár éve kikérte a róla szóló jelentéseket az ÁBTL-től.

200 oldalnyi anyagom van, összesen 12 emberről tudok, akik jelentettek rólunk, de a személyazonosságát csak néhánynak ismerem. Ott van például Vikidál Gyula, vagy a szintén a titkosszolgálatnak dolgozó Arató András, valamint volt egy rossz dobos, aki azért jelentett Dobos fedőnéven, mert semelyik zenekarnak nem kellett

- sorolta Nagy Feró a lapnak.

"Krisztina részletesen dokumentálta az általa látogatott koncerteket, még fotókat is készített a zenészekről, köztük Sziámiról is.

Müller Péter Sziámi a Blikknek elmondta, tudták, hogy ott van az államvédelem is a koncertjeiken (a Kontroll Csoport Besúgók és provokátorok című dala konkrétan erről a helyzetről szól), de nem érdekelte őket. 

Mi nem tűrtük a rendszert, minket se tűrtek, így menekültünk, álnéven koncerteztünk. Később megtudtuk, hogy a Fiatal Művészek Klubja, ahova lejártunk, csak azért működhetett, mert a hatalom így egyből meg tudta figyelni a szabad értelmiséget. Azt nézték, hogy ha mi elég szókimondóak vagyunk, mi történik a közönségben. Mi voltunk a szonda

- mesélte a lapnak, és hozzátette, nem tudja, hogy ki lehetett ez a "Krisztina".

Utólag már nem érdekel, kivéve, ha kiderülne, hogy hozzám közel álló emberről van szó. Akkor szívesen elbeszélgetnék vele.

Müller Pétert az egyetemről is ki akarták rúgatni, a színművészetire is bementek a rendőrök, és az osztályfőnökét (rendező szakra járt), meg a dékánt győzködték, hogy rúgják ki Müllert.

Mindezek ellenére mi nem éltük meg kemény korszaknak, röhögtünk rajta

- tette hozzá Müller Péter.

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

papa.49
Megint hazudsz te is ügynök voltál tetű!!!
Te rólad mit jelentett volna egy másik tetű???
Pálinkafőző Rézüst
@papa.49: bezony, ez a kis hazugovics nem volt tiltva az átkosban...
Eladott Ország
kolozsvaros.com/2016/08/22/semennyire-nem-tisztelt-nagy-fero/
Ránézésre úgy tűnik, Nagy Feró honfoglaló, Horthy katonája és nemzeti csótány megneszelhette valahonnan, hogy van néhány gazdátlanul maradt állami kitüntetés (eddig 43-­an adták vissza Bayer Zsolt miatt lovagkeresztjüket, itt a folyamatosan frissülő számláló) és bár van neki – mármint Ferónak – ilyen elismerése, soha nem árt szárazon tartania puskaport alapon szóra nyitotta a száját. Semennyire nem tisztelt Nagy Feró! Te voltál az, akitől annak idején szülők féltették a gyerekeiket, akik egyébként szép, tömött sorokban egy ilyen lázadó renegátért rajongtak, amilyen te is voltál. A te szüleidet Magyarország befogadta, mert apádat olyasmire kényszerítették, amit nem volt hajlandó megtenni: hogy a román hadseregben a magyarok ellen harcoljon. Te most olyan embereket bélyegzel meg kollektív üzemmódban, akiknek zöme rohadt, gyilkos, pusztító háborúk elől menekül, aki nem hajlandó meghalni egy következő bombatámadásban. 70 évesen ma is aktív közszereplő vagy, még mindig tömegeket mozgatsz meg a zenéddel és annyi felelősségérzet nincs benned, hogy legalább megpróbálj uralkodni magadon ahelyett, hogy – a napi politikai kurzus szerint kötelező háborús pszichózis jegyében – emberek lelkét és elméjét mérgeznéd. Ha jól sejtem, egy rohadt migránst nem láttál még életedben, de legalább eszed ágában sincs különbséget tenni a szerencsétlen között, aki az életét próbálja menteni és a vallási hőbörgő között, aki terroristának áll és erőszakol. Mint a kitüntetéseidről gondoskodó állampárt, ostobán összemosod a migránsgyűlöletet a saját kultúránk, egzisztenciánk természetes védelmével. Az európai keretek között szabályozandó migráció körüli értelmes vitát pofán b*szod ezzel a szélsőségesen uszító, sötét hörgéssel. Hogy az összes nőt megerőszakolják és neked meg levágják azt az okos fejedet.
desiro
szegény feró is meghülyült öregségére.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.