A múlt héten hozta nyilvánosságra az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára, hogy a nyolcvanas években egy Krisztina fedőnevű ügynök jelentett a Fekete Lyukat, az FMK-t, a Bercsényi Kollégiumot és hasonló alternatív klubokat látogató szubkultúra zenészeiről.

"Krisztina" az ETA, Sex-e-pil, Spenót, A. E. Bizottság, Vágtázó Halottkémek, Art Deco, Budapest Service, Csiga-Biga, Sikátor, CSÉB 80, Auróra, Hús, Beatrice, URH, Kontroll Csoport, Európa Kiadó, Balkán (Fu)Tourist, Sziámi, 2. Műsor, Csokonai Vitéz Műhely, Embersport, Hóvihar, Kézi-Chopin, Millenniumi Földalatti Vasútvonal és Block nevű együttesekről is jelentett, de a hazánkban fellépő külföldi együttesek koncertjeiről is küldött jelentéseket.

A kikerült dokumentumok alapján megindult a találgatás, ki lehetett "Krisztina", de a Blikk által megkérdezett zenészek nem tudták megmondani. Végül a VHK basszusgitárosa, Soós "Szónusz" Lajos kikérte a levéltárból a rá vonatkozó anyagokat, és ebből kiderült, hogy egy Pleva Eszter nevű nő jelentett a zenekarokról: ő nem volt zenész, bár vokálozott az A.E. Bizottság Jégkrémbalett című lemezén, később pedig az egyik utódzenekarban, az efZámbó Happy Dead Bandben. A dokumentum tanúsága szerint 1983-ban szervezték be, és számos dokumentum található a Történeti Levéltárban, melyekben a szcénáról jelentett, jelenleg vélhetően Olaszországban él. – írja az Index.

(Címoldali fotó: Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára)

13 hozzászólásarrow_drop_down_circle

namihami
Mekkora mázli, hogy már ezt is tudjuk.Csak azon csodálkozom, hogyan lehetett ezen ismeret nélkül ezt a rengeteg évet leélni.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
wagabund
akkor ez a nő furulya szakon végzett..mert csak úgy lehet a zenészek bizalmába férkőzni...(többé-kevésbé)
tutajos
Ahol egyet találtak, ott több is van !!! ???
lusta
Óriási tévedésben élnek azok, akik azt hiszik, hogy a rendszerváltás után a beszervezés és a jelentések megszűntek.
tutajos
@lusta: Azért van ami megszűnt: -a címzések!!!
namihami
Mekkora mázli, hogy már ezt is tudjuk.Csak azon csodálkozom, hogyan lehetett ezen ismeret nélkül ezt a rengeteg évet leélni.
cs.n.
Ennyi zenekar, oszt' semmi nóta? Akkor tessék, Auróra: Egyszemélyes háború, kűdöm Orbán Viktornak.
m.youtube.com/watch?v=SKfN0EKzajY
Zeta
Hatalmas bukta?
Inkább kíváncsi lennék a mai kor " bajnokainak" kartonjára! Ki , mikor , mit énekelt.
Nem érdekel milyen úton szervezték be, jelentett! 27 évvel a zsebcsere után illőlenne tudni kik voltak az énekesmadarak!
kamazuka
ki szervezte be?Kinek kellett jelentenie?
Ez az egész olyan mint a malenkij robot.
Aki hazatért azzal közölték,semmiről sem beszélhet.Hát ekkora fospisztoly egy országot.
advocat
Nem egy rendszererősítő jelentés. Hogy finom legyek. És akkor meg erre volt pénz. A semmiért? Mi haszna is volt? Ha ezt valaki elmesélné!
quadrocopter
Ilyen világot élünk, aki a szocializmusban is súgott, akkor is jól élt és ma is, lásd "Győri Gábor" fedőnevű "nemügynök" Orbán, aztán, "Krakusvári" helytartó, meg legalább a neged horda a Parlamentben!
nezelodo
Kis hal... És a többiek, akikre valóban kíváncsiak lennénk?
simmering73
Ez az információ már úgy hiányzott, mint egy falat kenyér. Porhintés. A közelebbi múlt érdekesebb lenne.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.