A gödi Topház szerint gyanús, hogy nem tudni, mire is használják fel az otthon lakóiról készített képeket a civilek.

Feljelentést tett a gödi Topház speciális otthon vezetése azok ellen a civilek ellen, akik titokban készítettek fényképeket az otthonban található áldatlan állapotokról és a súlyosan elhanyagolt betegekről.

A Magyar Nemzet értesülései szerint a feljelentésben arról írnak, hogy április 18-án a Mental Disability Advocacy Center (MDAC) nevű nemzetközi civil szervezetet képviselő ismeretlen tettesek engedély nélkül léptek az otthon területére, és ott illegálisan készítettek kép- és hangfelvételeket, valamint videókat. A kiskorúak esetén viszont ezekhez a szülők engedélye is kellett volna. A feljelentés szerint arról sem tudni, hogy ezeket a képeket ki és mire fogja felhasználni, ami visszaélésre adhat okot.

A Magyar Nemzetnek egy, az otthon életére rálátó forrás azt mondta, hogy a fotókat beállíthatták. A speciális otthon egyébként tavaly novemberben engedélyt adott a szervezetnek a látogatásra, de azzal a kikötéssel, hogy felügyelet mellett mehet végbe a látogatás, és csak azokkal a gondozottakkal beszélhetnek, akiknek ebbe a gyámjai/szülei beleegyeztek.

Az MDAC nemrég 30 oldalas jelentésben számolt be az otthonban tapasztaltakról, súlyos higiéniás és egyéb hiányosságokat emlegetve, valamint kitértek arra is, hogy a gondozottak alultápláltak és bántalmazás jeleit is fel lehet fedezni rajtuk.

A gödi Topházban rendszerszintű problémák vannak a Magyar Nemzet cikke szerint: 50 gyerekre két gondozó jut, és tényleg komoly gondok vannak infrastrukturális szinten.

9 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
KisGenyo2
"nem tudni, mire is használják fel az otthon lakóiról készített képeket a civilek."
Szerintem nyilván recskáznak rá... XD
emerencia
Még több olyan független civil szervezetre lenne szükség, akik felfedik a visszásságokat. Lehet azon vitatkozni, hogy jogosan vagy jogtalanul jutottak-e be a civilek az intézménybe de az tény, hogy rávilágítottak a szomorú valóságra. Remélem, hogy a tanulmánnyal és a dokumentumok nyilvánosságra hozásával hozzájárultak ahhoz, hogy ilyen emberekhez méltatlan körülmények többé ne fordulhassanak elő Magyarországon.
3dwhite
@KisGenyo2: Ennyire jó poént rég olvastam.
CsipkeRózsa
Nem az a baj, hogy ilyen körülmények között, és így bánnak a betegekkel, hanem az, hogy a civilek mit hoztak nyilvánosságra? A Topház vezetői és dolgozói helyett én nagyon csöndben szégyellném magam.
a helység kalapácsa
Az emberek gecik.
Van ennek történelme - hogy alapvetően az emberek miért gecik.
Geci vagy?
Ennek van történelme.

A geciséged története...
Szeretnéd tudni, hogy miért vagy geci, pedig nem is akarod?
Hát az úgy volt, hogy megbotlottam, és egyszer csak egy geci buta magyar paraszt lettem, aki benyel minden szart, amit a pártom és kormányom rám zúdít.

2017-ben tényleg itt tartunk?
Én bírnék elnézést kérni mások helyett is, de nem tudom kitől, kivel szemben kéne ezt megtennem.

.
cikicakk55
Én évekig dolgoztam fogyatékosok otthonában. Igaz,nem konkrétan gyerekek voltak ott,bár mi magunk közt gyerekeknek hívtuk őket.110 beteg volt,ebből kb 70 olyan beteg aki önnálló életvitelre alkalmatlan,de szobatiszta,egyedül eszik,öltözik.Ettől függetlenül rájuk is figyelni kell,mert sokszor vesznek úgy össze,hogy mire az ápoló oda ér,addigra már több sérülést okoztak egymásnak.Erre a 70 emberre 12 órás váltásban volt két ápoló( egy nő egy férfi). Volt egy főépület,ahol a földszinten voltak a nagyon súlyos esetek és az emeleten azok,akik nagyon zavartak voltak,de nem voltak közvetlen közveszélyesek.Tavasztól őszig a napjuk nagy részét az udvaron töltötték a betegek.A tolókocsisok is ki voltak tolva. Egy ápoló maradt a fekvő,vagy a dühöngő betegekre. csak az tudja,aki dolgozott már velük,hogy még a legkedvesebb is egy pillanat alatt képes vadállattá válni. Engem például egy fennjáró beteg szúrt hátba. Nagyon sok olyan fekvő betegünk volt,aki semmit nem volt hajlandó enni.Bár mivel is próbálkoztunk,semmit nem evett meg.harapott,rúgott,vágott,ha próbáltuk etetni.Őt infúzióval és injekciókkal próbáltuk életben tartani.Sok olyan beteg is volt,akit felöltöztettünk és 5 perc múlva már meztelenül szaladgált az udvaron.napjában 20x is átöltöztettük,de állandóan levetkőzött. A Dawn kórosoknál volt a legtöbb erőszak.Ők nagyon szerethetőek,és nagyon tudnak szeretni is,de nagyon könnyen megsértődnek,sőt mozdulatot is képesek félre érteni. Ilyenkor olyan erő költözik beléjük,hogy 4 ember alig bírja lefogni a sokszor 150cm-nél nem magasabb nőt.Minden fogyatékosok otthonában lehetne olyan képet csinálni,ami az otthont megbélyegezheti.kevés az ápoló,rengeteg a beteg, és kiszámíthatatlanok. Az,hogy éheztetik őket direkt,nem hiszem el.Az erőszak megint olyan,hogy a rengeteg gyerek képes pillanatok alatt súlyos sérüléseket okozni.Ha megnézünk egy egészséges gyerekekkel teli 10 perces szünetet,minimum 1 verekedés biztos van benne. Tényleg meg kell hallgatni a szülőket,mert Ők talán jobban...
a helység kalapácsa
TE GÖDI GECI, KIKÖTLEK EGY OSZLOPHOZ, OLDHATATLAN CSOMÓVAL, AZTÁN PERELJ BE, BASZD MEG!

Azt tudtad, te gödi geci, hogy nem minden magyar okos?
Nem minden magyar okos - ezt tudtad, te gödi geci?
Sokféle magyar van...
Nem, csak kétféle magyar van:
A tanulatlan magyar PARASZT, meg a
tanult magyar PARASZT..
Ez van tesó, a magyar ALAPBÓL egy tősgyökeres PARASZT.

Nem hiszed?
Próbálj meg tanulni sokat.
Ugyanolyan paraszt maradsz, mint voltál - a sok tanulás ellenére.
Ebből mi következik?
Vannak dolgok, amiket sok tanulás révén sem lehet elérni.
Most megdöbbentél?
De tényleg?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.