Nem szerepelhetnének olyan politikusok az MSZP 2018-as országgyűlési választási listáján, akik miatt 2010-ben a Fidesz nyert.

Erős feltételeket támasztott Botka László szocialista miniszterelnök-jelölt a baloldallal szemben, hogy megnyerhesse a 2018-as országgyűlési választást. 

Az MSZP honlapján található programjában olvasható, hogy 

-  miniszterelnök-jelöltként kongresszusi megerősítéssel akar együttdöntési jogot gyakorolni a 106 egyéni jelölt kiválasztásánál és az országos lista felállításánál. Vagyis mind a 106 képviselőjelöltnél és az országos lista összeállításába is beleszólási jogot szeretne magának;

- 2010-es kudarc főszereplőinek, a Fideszt kétharmados győzelemhez juttató politika megtestesítői nem szerepelhetnek az MSZP 2018-as országos választási listáján;

- nincs kibeszélés a pártból, hanem mindenkinek össze kell zárnia;

- a fideszes sajtót teljes körűen bojkottálni kell;

- Botka vezetésével alakítja meg az MSZP az Országos Választási Bizottságot;

- aki bármilyen kapcsolatba keveredik a Fidesszel, annak párttagságát felfüggesztik és etikai eljárást indítanak ellene.

Botka programjában kizárja a Jobbikkal való bármilyen együttműködést, annak szélsőséges politikai nézete miatt. 

A szocialista miniszterelnök-jelölt szerint összefogásra van szükség, de ez önmagában nem elég, közös politikai értékeken alapuló együttműködést kell kialakítaniuk a demokratikus ellenzéki erőknek. 

A jövőben mindenféle együttműködés kizárt a magyar demokrácia legfőbb ellenségével, a Fidesszel.

Aki ezt a szabályt nem tudja betartani, az nem méltó a pártunkhoz és nincs helye közöttünk

- olvasható Botka László programjában.

(Index)

(Címlapi kép: MTI/Czeglédi Zsolt)

45 hozzászólásarrow_drop_down_circle

coni
Botka huszonéves kora óta mindent megszavaz mint MSZP-s képviselő. De a legnagyobb bűne hogy folytatja amit a Fidesz már tökélyre fejlesztett: a magyar teljes lebutítását. "Fizessenek a gazdagok" jeligére...
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
nyanya001
Na akkor most húzzál el a retkesbe te f@szkalap !
Béla333
Botka azokat a politikusokat szeretné kihagyni, akiknek "köszönhetjük" a 2010-es Fidesz 2/3-ot! Azokat aki az akkori kormányban, pártvezetésben meghatározó pozíciót töltöttek be.
Ez így egy korrekt dolog!
Szerintem!
Az már más dolog, hogy ahogy az MSZP-t ismerem, ki fogják csinálni Botkát, de nem lépnek vissza!
namihami
""És azt, hogy ki az áruló, azt mi mondjuk meg!""--copyright by Gerő Ernő. Csak nem érezni itt is némi áthallást?
Ez a dackorszak fogja az Orbán 2018-as győzelmét bebetonozni. És az akkor induló négy év elég lesz az ország totális csődbeviteléhez és a hatalom (forradalom nélkül történő) megdönthetetlenségének bebiztosításához. Addigra az összes Orbán-csalás is le lesz papirozva, és a pénztártól való távozás után...
Nessy
Orbán most körbejárja ahol még fogadják, és hitelt vesz fel, ahol adnak.
Mi meg fizetünk életünk végéig!
Béla333
Ezzel az egésszel csak az a gond, hogy nem 1 évvel a választások előtt kell ilyen tisztogatást csinálni, hanem ezt már 2010 őszén meg kellett volna lépni!
Szerintem!
eugen4402
De hát egy ilyen korlátozás nonszensz!!! 8 évnél idősebb korú jelölteknek mind vissza kéne lépnie, mert 2010-ben egy egész ország ba..ta el az "ünnepi játékokat", azzal, hogy nem vette komolyan a választásokat, inkább távol maradt az urnáktól. (Fidesz-program: folytatjuk!...és ezzel győz!)
Béla333
@eugen4402: 11.48
Kevered a 10-es és a 14-es választásokat.
10-ben még volt programja a Fidesznek, még ha abból szinte semmit be nem tartottak.
14-ben volt az a program, hogy "Folytatjuk". Akkor meg a választák nem volt megfelelő sokmillió választónak, azért nem ment el választani. Nem lustaságból.
Szerintem!
eugen4402
@Béla333: Igazad van, bocs. Nem igazán figyeltem ide, más malomban voltam őrült.
Eladott Ország
kolozsvaros.com/2017/05/13/hat-egy-nagy-banatos-lopikulat-edesdraga-honfitarsaim-a-siratokorusban/
Totális diktatúrát nem lehet bevezetni, ezt még Orbán sem tudja megcsinálni. Nem azt mondom, hogy nem merné, azt sem, hogy nem szeretné. Hanem azt mondom, hogy nem tudja megtenni. Tehát elmehetünk szavazni. És hogy nincs kire? Hát az meg kin múlik? Mert szerintem rajtunk. Ha jönne egy olyan ember, aki képes értelmes programot hirdetni és alternatívát kínálni – és akit nem tépnénk szét mi, magunk és nem engednénk a kormánygalerinek sem széttépni ­, még most is maga mögé tudna állítani annyi szavazatot, amennyivel a francba lehetne kergetni az alkalmatlanokat. Ehhez persze szükség lenne arra, hogy ne ugorjunk be a propagandának, mert az bizony mindenkit igyekszik bemocskolni. A saját józan eszünkben kell bízni, semmi másban. Tudom, nálunk az a rendszer, hogy pártokra lehet szavazni. Ha azonban a pártok tagsága és szavazói azt mondanák a vezetőségnek, hogy vagy jöttök velünk, mert le akarjuk váltani a rezsimet és ezt ti magatok nem tudjátok megtenni, vagy maradtok és akkor hetente öt elnökségi ülést is tarthattok, ameddig éhen nem haltok, akkor a pártoknak nem maradna választásuk. Egyszerű matek. 8 millió szavazó, ebből 1,5 a Fideszre fog szavazni, a többi meg nem. Márpedig a többi 6,5 millió szavazót jelent. Le kell tojni a propagandát, akár egyértelműen a jelenlegi rezsim szolgálatában áll, akár ellenzékinek tűnik. Mindenki csak a tulajdon józan eszében bízzon, a saját értékítélete szerint döntsön. 6,5 millió ember több, mint 1,5 millió. Nem? De. Akkor meg mi a fenéről beszélünk? Az hogy Botka nem akar a fidesszel koalícióba lépni az dicséretes, mivel mindkét párt a közpénzlopás nagymestere.
Manhattan
Te is köztük voltál fiúka! Vagy amnéziás vagy? Botka Szegeden tett értékes dolgokat, de az MSZP-n belül is csak bomlaszt! Kérem, álljanak hátrébb az MSZP- sek, mert ők vastagon benne vannak hogy nem lett baloldali győzelem! Botka László 6. volt a listán. Akkor ő sem indulhat...
Béla333
@Eladott Ország: 12.07
A beidézett kolozsváros cikk elején van a lényeg:

"Első lépésben el kellene kezdeni gondolkozni. Mármint önállóan. Ez azt jelenti, hogy nem szabad elhinni fenntartás nélkül senkinek semmit. (A szalonnának sem, senkinek sem.) hanem több helyről tájékozódni, aztán kialakítani egy önálló véleményt. Ha az ember agya már stabilan áll a saját lábán, onnan szinte sima az út"

Ezt a lépést lustaságból sokan szeretnék kihagyni, pedig ez a lényeg! Megtanulni gondolkodni.
Ha ez nem megy, akkor igaza volt Orbánnak a félázsiai népséggel kapcsolatban! Ezt szeretnénk?

" Mindenki csak a tulajdon józan eszében bízzon, a saját értékítélete szerint döntsön. "
Így legyen, ez a kiút!
coni
Botka huszonéves kora óta mindent megszavaz mint MSZP-s képviselő. De a legnagyobb bűne hogy folytatja amit a Fidesz már tökélyre fejlesztett: a magyar teljes lebutítását. "Fizessenek a gazdagok" jeligére...
Béla333
@coni: 12.45
Gyurcsányt elfelejtetted megemlíteni, amikor a magyar teljes lebutításáról írtál, nyilván nem véletlen!
Amikor majd egy nagy-nagy tervnek a részeként hozza a megdönthetetlen bizonyítékot Orbán ellen!
Mi ez, ha nem hülyítés?
Manhattan
@coni: Hagy ám, neki mindenről AZ jut eszébe! ))
keresztapa
Botka annyira nem gazdag, hogy fizessen., de ha gazdag lenne akkor is a mi adóforintjainkból fizetne, hisz hatalmon lenne, mert pártja leváltja a FIDESZT elképzelése szerint! Hiszen ő a leges megrögzöttebb Kommunista ideológus. Fizessenek a gazdagok ! Botka és pártja nélkül.
adrenalink
Ennek már elment az esze, pedig még hatalomra sem jutott! Úggy látom, nem lesz itt változás...
Nessy
Ha jól olvasom a címet, akkor Botkának azokat is "ki kellene zárni", akik nem mentek el szavazni! Hiszen az is hozzájárult a Fidesz "gyözelméhez". Mondjuk a csodálatos választási törvényüket, a választó kerületek átrajzolását, az ellenőrizhetetlen levél szavazókat most ne említsük.
Eladott Ország
@Béla333: Ezek ugyanazok. Miként a vesztes is ugyanaz. KI a bánatos Jóistenre lehet itt szavazni? Egy hülyének nézett ország, amely ahelyett, hogy három évtized alatt felzárkózott volna Európához, a korrupció fertőjében vergődik és próbál meg túlélni a szarnak, bajnak nincs gazdája kezdetű népi bölcsesség dallamára.
Eriksson
Botka hozza az igazi demokratát. Milyen lenne, ha netalán megválasztanák? Még demokratább?
coni
@Béla333: Ok. Minden hozzászólásomat úgy fogom kezdeni, hogy mert a Gyurcsány...
Ez a cikk Botkáról szól bocsi, hogy most ehhez szóltam hozzá.
Mint oly sokszor megírtam már Neked én Bajnaiban láttam az ország legeslegutolsó lehetőségét, de mivel az MSZP, LMP és Gyurcsány kinyírták évtizedekig egypárt rendszer lesz Orbán vezetésével és az MSZP lelkes asszisztálásával. Az LMP kiesik helyettük a MOMO-t hozza be a Fidesz mint utánpótlást.
Gondolom ebből kiderül hogy Gyurcsány nem a szivemcsücske (rosszul is kormányzott) de Botka annyira átlátszóan támogatja a Fideszt hozzá képest is, hogy nem tudom megállni szó nélkül, bár tudom, hogy mára már teljesen mindegy...
bencemacska
@Manhattan: ma, 12:22
5. hely volt az a hatodik!!!
bencemacska
@Eriksson: ma, 14:57
Egyszerűen ellopta OV találmányát, minden egyes jelöltet - listást és egyénit egyaránt - saját maga választ ki, és esket meg a saját szolgálatára.
DEMOKRÁCIA KUSS!!!
Nem demokratikus párt nem tud demokratikusan gondolkozni és kormányozni !!!
Eriksson
@bencemacska: Orbán nem verte nagydobra a módszert. Botkától viszont mást várna el a választó, ha már demokráciát harsog.
Eladott Ország
@coni: Ez egy baromira hülye szlogen,"fizessenek a gazdagok" nem ez a fő probléma ennek a hülyére nézett a korrupció fertőjében vergődő szerencsétlen országnak. Nemcsak a kommunistákból, de a kommunista jogutódokból , aki valójában rendszerváltónak nevezett szarháziak, mocskos tetves zsiványok mind egy szálig.
coni
@Eladott Ország: Ez simán egy primitív, komcsi szöveg. Egy normális adórendszerben (ahol a minimálbér nem adózik) úgyis fizetnek a gazdagok. De Botka összemossa a korrupt tolvajokat az ország javára (is) szolgáló gazdagokkal. Visszavezetné az országot a kommunizmusba, Rolex órával a kezén.
nemkati
Ajjaj! Nagyon úgy néz ki, hogy itt mindenki ki lesz zárva. Botka egymaga lesz az MSZP. :)
nemkati
@coni: Majd amikor nem azokból lesznek gazdagok, akiket ehhez a lojalitásukért és a támogatásukért a kormány hozzásegít - ráadásul közpénzből -, hanem azokból, akik a tehetségükkel és a munkájukkal szerzik a vagyonukat, azok önként is fognak adni azokra a területekre, ahol szükség van a segítségükre.
Borsodi
Azokat is ki kellene zárni akik most engedik a fideszt uralkodni.Az MSzp fidesz Kdnp az elsők között lenne.
JAJMÁR
@coni: Jó lenne ez a szlogen, egy szó kellene még hozzá: Fizessenek többet a gazdagok! Minél gazdagabb, annál többet, és nem fordítva, ahogy ma van.

Jó egyébként a rövid, lényegretörő szlogen! Van, aki erre kapja föl a fejét, és ha elkezdenék magyarázni neki, akkor legyintene, nem érdekelné.
Persze vannak, akik hosszabb programot várnak, és remélem olyan is van, vagy lesz, hogy őket is elérje!
Nekem bejön, hogy az összefogás nem csak egy szó, hanem közös értékek elfogadását is jelentené. (Ez pedig, ha tetszik ha nem, bizony kizár bizonyos pártokat, embereket)

Lehet a Botkának Rolex ója! Bárkinek lehet, aki meg tudja venni.
Nem szegénynek kell lenni, hanem tisztességesnek!
Ja, és nyilván kígyót-békát kiáltanak most rá, de nem kell minden békát "lenyelni"!
Eriksson
@Mirabilis: Az egész baloldalról, konkrétan az MSZP-ről lehet szó, mert abból lett elege a választópolgároknak. Azért tudott nyerni a fidesz. Ha jól kormányoztak volna, Orbánéknak esélyük se lett volna.
Eriksson
@Mirabilis: Mindenkit? Mert így értelmezhető. Sőt először saját magát kellene.
Desischado
Nem rossz az ötlet, de sokaka nem indulhatnának. Viszont a jobbik kizárása nagyon jó ötlet.
terlasz
Ez a Botka pont olyan, mint Orbán. Ő akar mindent megmondani, akinek ez nem tetszik, azt kizárja.
Eriksson
@terlasz: A legnagyobb demokraták között is van olyan. :))
evacica
@Mirabilis: Szerintem saját magával kezdhetné!
evacica
Botka lesz aki az utolsót rúgja az MSZP be! Nem tetszik a nagyképű öntelt dumája, ö aki majd megmondja a tutit, meg nem szeretem az önjelölt anti Krisztusokat sem! Nem tetszik ez a fene nagy önbizalma sem, ezzel a hozzáállással biztos nem fognak nyerni! Ha nem fognak össze és nem képesek megegyezni, akkor egy országot sem képesek vezetni! Jó lenne, ha befejezné Botka is a mások szapulását és egy kis önkritikát gyakorolna! Ha valaki egy várost el tud vezetni, az nem biztos, hogy egy országot is képes vezetni, különösen úgy, hogy neki megy a partnereknek!
coni
@evacica: Ennyire nem lehet hülye magától. Szerintem a Fidesz jól fizet...
Ha így folytatja az ellenzék szapulását 2018-ban egyetlen igazi ellenzéki párt nem lesz a parlamentben.
Béla333
Már miért lenne az ellenzék szapulása az, ha azt mondja valaki, hogy nem csak tévedés/tévesztés, hanem annál több vezetett oda, hogy politizálásukkal elvesztették az emberek többségének a bizalmát, (ezt ugyan nem mondja ki, de én kimondom: erkölcstelen módon összejátszottak az akkor ellenzéki Fidesszel!) ezért azokkal nem lehet a választók bizalmát visszaszerezni, ezért ők lépjenek hátra!
Akkor csinálná Botka rosszul, ha ugyanazokra építeni most is, akiknek ezt a helyzetet köszönhetjük!
Nem gondolom, hogy nekem kellene megvédeni, de az egyetlen járható utat járja Botka!
Aki ugyanúgy érintett volt a 2010 előtti disznóságokban, de ezt képtelen át vagy belátni, az természetesen újra csak az összefogás, összefogást szajkózásával gondolja az ellenzék feladatát, de ez nem működő dolog!
Egyetlen nagy hibája a történetnek, hogy Botkának már 2010-11-ben kellett volna jönni és ezeket a lépéseket meglépni, nem biztos, hogy 1 évvel a választások előtt ez végig tud menni!
Szerintem!
Béla333
" kibaszni végre a vállalhatatlan arcokat a jelöltlistáról nem holmi kivagyiskodás, hanem az orbánváltás próbálásához szükséges minimum. Botka ezzel az eddigi tapasztalatok szerint szentségtörést követett el, hisz se a saját pártjában, se a gyurcsányisták körében nem volt ez népszerű nézet eddig. Helyette a hülyemagyarázatok jöttek, hogy de emezek legalább demokraták, és ha loptak és elkúrtak akkor az hol van a orbáni lopás-elkúráshoz képest. Amiben van is igazság, ezt készséggel elismerem, de hogy mire mentek ezzel eddig, azt a 2014-es választás elég alaposan bemutatta.
Botka az első, aki a baloldali, orbánt váltani akaró tábor egy részében, és a bizonytalanok kb egészében meglévő igényt felvállalja.
Ha ez nem lenne elég, Botka beleállt még valamibe: a kampány alatt a túl gyakran tapasztalható "molnárzsoltosodás" nem ejnye bejnyével, hanem tökön rúgással jár. Nem kedvenc témája a túlélésre apelláló, leeső apróra vadászó párttársaknak ez sem. Hogy lehet így majd pamutforradalmat játszani? Hogy lehet így majd néhány váratlan nagyköveti posztot vagy egyéb előnyt élvezni vereség esetén? Botka megrángatta a tabukat és jól tette. Ha elföldelik érte a sajátjai, ha leváltják messiás posztjáról akkor is elmondhatja, volt egy ember aki tényleg megpróbált orbánváltást csinálni a szocialista pártból.
Orbánváltás vagy Botkaváltás, ez a kérdés szocikáim. "
index.hu/index2/#bloghu/varanus/2017/05/13/orbanvaltas_vs_botkavaltas

Ezt csak az után olvastam, hogy az előbbi (13.56-os) véleményemet felraktam, de más is hasonlóan látja a szocik helyzetét!
NaponTamas
Na Botka is tőbből Viktor péniszére repült. Azt a pár szavazót aki eddig támogatta is sikerült redukálni. Még pár év és az mszp nem ,hogy nem fog létezni,de vakuum lesz a helyén.
coni
@NaponTamas: Ugyanezt csinálta az MSZP 2010-ben és 2014-ben. Eladta a választást és kiszorította a valódi ellenzéket. 2018-ban szerintem simán összeolvad a Fidesszel. Nem fogjuk észrevenni se, mind MSZMP-s vagy azok kölyke.
kissé felnőttem
Botka kezdje magával a sort végére meg kovács lászlót
keresztapa
Az MSZP áldása Magyarországra, Akkor milyen jól gazdálkodtak, Botka is közéjük tartozott, azóta ugyan mit változott? Botka saját magát is kizárta!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.