Láthatóan kifulladt a pénteken kezdődött, globális kibertámadás, amely egyebek mellett a brit egészségügyi rendszer számítógépeit és a német vasút tájékoztató rendszerét is megbénította.

A nagyjából száz országban, számítógépek tízezreit blokkoló WannaCry nevű zsarolóvírust – ami 300 dollárt követelt egy-egy blokkolt gép feloldásáért – lényegében véletlenül sikerült megállítani – írja a Magyar Nemzet online a The Guardian cikke nyomán.

A vírus terjedésének kifulladása egy brit kiberbiztonsági szakembernek köszönhető, aki tíz dollárért regisztrálta próbaképpen a szokatlanul hosszú, 45 karakterből álló értelmetlen domainnevet, amelyet – mint utólag kiderült – a rosszindulatú vírus kódjába épített be annak megalkotója, valószínűleg pont azért, hogy szükség esetén le tudja állítani.

„Csak azt tudom következtetésképpen hozzátenni, hogy véletlenül leállítottam a nemzetközi kibertámadást”

– írta a Twitteren a MalvareTech néven jelentkező programozó, aki később azt is írta, hogy teljesen akaratlan volt az eredmény, lényegében véletlenül járt sikerrel.

A Shadow Brokers nevű csoport az interneten tavaly óta terjeszti az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökségtől, az NSA-től ellopott, Eternal Blue-ként ismert hackerprogramot. A mostani számítógépes támadássorozat elkövetői feltehetően az NSA-kódokat felhasználva fejlesztették tovább a WannaCry vírust, képessé téve arra, hogy magától terjedjen el nagy számítógépes rendszerekben.

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

karma1
Egy korhaz intenziv osztalyan sorban haltak meg a betegek, akiknek egyebkent nem kellett volna meghalniuk - es mind ugyanazon az agyon.
A korhazban lazas nyomozas indult, gondoltak mindenre, fertozesre, felregyogyszerezesre, mindenre, mikor veletlenul feny derult a halal okara:
A takaritono minden alkalommal kihuzta a falbol az eletmento gepeket, mert kellett a konnektor a porszivojanak...
No comment...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.