Június közepén bezár a Planetárium, ugyanis az épületet fenntartó szervezetnek elfogyott a pénze.

Rendkívül leromlott állapotban van a Planetárium, a fenntartó Tudományos és Ismeretterjesztő Társulatnak viszont elfogyott a pénze, ezért június 18-án bezárják az intézményt. 

Lőrincz Henrik csillagász a PestBuda.hu-nak a következőképp fogalmazott a helyzetről:

Milliárdos beruházásra van szükség, a technikai fejlesztést is beleszámítva. De az igazán sürgető feladat az épület felújítása, a kupolán kívül gyakorlatilag mindenhol vissza kell bontani a tetőt és egy teljesen más konstrukcióval újjáépítenünk.

Az épület leromlása mellett a nagyobbik gond az a csillagász szerint, hogy technikailag is vagy 3-4 generációval le van maradva a Planetárium a hasonló intézményektől. 

Néhány hete volt már a minisztériumtól egy látogatásuk, hogy felmérjék az épület állagát, és már akkor mindenki egyetértett abban, hogy a Planetáriumot meg kell menteni. 

Viszont a támogatásról szóló parlamenti döntés várhatóan csak az őszi ülésszakban lesz meg, és az sem könnyíti meg a helyzetet, hogy az épület az állam, a fővárosi és a X. kerületi önkormányzat osztatlan közös tulajdonában álló Népligetben áll. 

(PestBuda.hu, 444)

(Címlapi kép: wikipedia.hu CC BY-SA 3.0/Hunyadym)

23 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
Miközben a hit hegyeket mozgat meg és ha a felcsúti Puskás Akadémiára gondolok Orbán Viktor elismerését szimbolizálandó – ezután 3 milliárdos kazánházzal fűtik az edzőpályákat, hogy véletlenül se fázzon meg aranylábú utánpótlásunk érzékeny talpacskája a magyar ugar szent gyepén. Nevezzük nyugodtan nemzeti padlófűtésnek ezután. A Planetárium felújítására meg nincs pénz , parlamenti döntés várhatóan csak az őszi ülésszakban lesz.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
wpym
Nincs, de legalabb stadionokra van...
Eladott Ország
Miközben a hit hegyeket mozgat meg és ha a felcsúti Puskás Akadémiára gondolok Orbán Viktor elismerését szimbolizálandó – ezután 3 milliárdos kazánházzal fűtik az edzőpályákat, hogy véletlenül se fázzon meg aranylábú utánpótlásunk érzékeny talpacskája a magyar ugar szent gyepén. Nevezzük nyugodtan nemzeti padlófűtésnek ezután. A Planetárium felújítására meg nincs pénz , parlamenti döntés várhatóan csak az őszi ülésszakban lesz.
karma1
Na igen, hiszen a Planetariumban osszegyulhetnenek idorol idore ertelmes emberek, akik erdeklodnek az urkutatas, a fizika, es ugy altalaban a realtudomanyok irant...
Hat hogy venne ki az magat, hogy ezek az egyetemista jampecok nem a kozmunkaert sorban allva olik egymast a 47 ezer forintos biztos poziciokert, hanem tanulni, fejlodni akarnak?
Igy mutatja be az orban kormany a nagy loalkatreszt a tanulni vagyo fiataloknak...
nyanya001
Minek az a planetárium fűtött gyepek kellenek a stadionokba
amik konganak az ürességtől akárcsak a kormány tagjainak a feje.
Nessy
Miután ürkutatási központ is akarunk lenni, logikus, hogy a Planetáriumra semmi szükség.Elég ha politikusain fejéről csinálnak pár PET-CT felvételt, és már is lehet kutatni az űrt.
colibri
Mit mondott egy mszp-s tegnap este e tv-ben? Pénz arra van, amire akarják. Planetáriumra nincsen pénz, kell a focira.
adrenalink
Bezzeg a vizes VB költségeinél határ a csillagos ég...
Aki Én
www.youtube.com/watch?v=Eb1ROH6XE_U

,,Nem fogok arról vitát nyitni, hogy ki a kommunista, mert annak az lenne a vége, hogy demagóg vagyok és a k*rvaanyámat. Ezért inkább belátom még így az elején, hogy egyáltalán nem volna életszerű, ha ezek a pénzek valóban a költségvetésbe folynának és
esetleg iskolákat fűtenének belőle. Nem, semennyire nem életszerű, hogy a diákok a fedett, zárt tantermekben, ahol se eső nem esik, se szél nem fúj, kabátban fáznának, mert a Klik b*szott befizetni a számlákat."

kolozsvaros.com/2016/02/15/nemzeti-padlofutes/

Ezen okfejtés mentén, ha vállalkozóként nem fizetem be az adót, hanem a Planetáriumnak adom mert én kerestem meg, vagyis az én pénzem, akkor azt megtehetem, mert nem vagyok kommunista, és nem is kell az államháztartást növelnem?
Syntax Error
5-ös lottó fődíját most nyerjem meg én, aztán megcsinálom!!!
colibri
@Syntax Error: Drukkolok neked, nyerd meg!
Eladott Ország
@Nessy: kolozsvaros.com/2017/02/28/es-megcsinaljak-rohadjak-meg-tenyleg-megcsinaljak/
És megcsinálják, rohadjak meg, tényleg megcsinálják. Itt hamarosan űrállomás épül.
Dögöljek meg, ha ezek nem mattrészegen ülnek a marhapörkölt fölött és brainstormingolnak,
hogy ki tud nagyobb faszságot kitalálni, amiből másnapra kormányhatározat lesz. Szerintem
harsányan csapkodják a térdüket a röhögéstől, hogy figyeld meg, baszki, az űrállomás­központkikötő sem fogja kicsapni a biztosítékot. És megcsinálják, rohadjak meg, tényleg megcsinálják. És ha holnap benyögik a röjtökmuzsaji Disneyland­et, akkor sem lesz semmi. Ha 83 milliárdba kerülne, még harsányabban röhögnének a lelki nyomorultak. A fulladt nyomorúság fölé üveghidakat és űrközpontokat projektált egy mániás, küldetéstudatos, paranoiás, hataloméhes kisember és cinkos, morális hulla talpnyalóinak egész serege.
Equus
majd vmelyik kedvelt egyház megkapja templomnak, a népek meg bámulják a mezőről a csillagos eget, amíg egyáltalán azt is megtehetik.
advocat
Jó hely, egy új stadionnak. Vagy Lőrincke fog ott építkezni. Akármit. Akármennyiért. De jó sokért.
Béla333
Voltam ott! Százszor inkább a Planetárium a fiataloknak szóló ismeretterjesztő műsorokkal, mint egy semmi szintű futballcsapat milliárdokért épített stadionja!
Szégyen, hogy nincs az országnak egy Planetáriumja, nincs a fővárosnak pl. egy Vidámparkja, de pl. több mint 100 milliárdért megrendezünk egy úszó VB-t. Ami vagy 2 hétig tartó világ figyelmet jelent. De utána?
A Planetárium meg évtizedekig működhetne mindannyiunknak!
Yoda69
A fideSS kinezte maganak a helyet, igy ellehetetlenitettek a planetariumot.
nezelodo
Építsenek oda is egy stadiont! De nehogy beengedjenek ám oda más sportot űzőket, vagy atletizálókat, mert még baja esik a gyepnek, és a ropilábú focisták képtelenek lesznek futni rajta. A kulcsot minimum egy tízéves fideszes politikus gyerekének kell adni, majd az szelektál, ki mehet be, ahogy erre is van már példa.
herczeg0210
Kell ott egy stadiont építeni, arra lesz pénz és az eget onnan is lehet kémlelni!
quadrocopter
Mészáros mangalicánál van a lé, őrzi az Orbán-famíliának!
dr. prédikátor
Minek a planetárium amikor stadionokat kell építeni!!!Szemét geci fityfasz csürhe!!!
Borsodi
Planetáriumra nincs szükség se kórházakra,csak stadionokra van igény.Lerombolni és újra építtetni Mészarossal országunk megmentőjével.
wagabund
majdnem megkönnyeztem a hírt olvasván...nagyon szerettem ezt a népszerűen tudományos helyet.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.