Harmadjára mégiscsak helyt adott a rendőrség egy egyetemista panaszának, akit jogalap nélkül szállítottak le a vonatról, állítottak elő és bilincseltek meg a váci kapitányságon.

A panaszost a Magyar Helsinki Bizottság képviselte az eljárás során.

A jegyvizsgáló hamisnak hitte a szobi egyetemista kormányhivatal által kiállított utazási igazolványát. Nem volt az. Ennek ellenére a vasutas rendőrt hívott. A leszállított utas abban bízott, hogy a rendőrök tisztázzák az ügyet. Aztán választás elé állították: vagy később jön be hozzájuk, vagy most megy be velük a rendőrségre. A fiatalember az utóbbit választotta.

Teljes meglepetésként érte, hogy közölték: most előállítják, és megbilincselték. Három és fél órát volt fogva, amiből mintegy két órát padhoz bilincselve töltött a folyosón. Ezek után tanúként hallgatták meg a közirat-hamisítás miatt indított büntetőeljárásban és elengedték. (Később az eljárást bűncselekmény hiányában megszüntették.)

A rendőrség kétszer utasította el a jogszerűtlen előállítást és bilincselést kifogásoló panaszt. A bíróság azonban kimondta: elutasító rendőrségi határozat indokai „megalapozatlanok és részben iratellenesek” voltak.

A rendőrség a bíróság ítélete nyomán most végül helyt adatott ügyfelünk panaszának.

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

quadrocopter
Az Orbánuralomban, ma ott és akkor bilincsel meg a rendőr bárkit, ahol és amikor akar, mert ez a politikai elvárás - a megfélemlítés!
Emberi jogok? Mi az? Illiberáliában? Ugyan már...
elnyomott
És akkor mi van?
Legközelebb megint törvénytelenek lesznek a törvény őrei.
Diktatúrában, illiberális országban ez így szokás.
Equus
a gatyájukat leperelni róluk... legkevesebb a jogtalan fogvatartás + kártérítési igény nem anyagi jellegű kár címén is a pszichikai ártalmak miatt is...
Pálinkás Pál
Én még emlékszem,a gengszterváltás idején a csúti korcs volt legjobban felháborodva hogy a rendőr akárkit bevihet 72 órára!!!No és tippeljetek,melyik kormány állította ezt vissza???Hát a mangalica meg a csapata!!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.