Szobrot állítottak Horthy Miklósnak a Fejér megyei Kálozon, a magántulajdonban levő Zichy-Széchenyi-kastély parkjában szombaton.

 Horthy Miklós-szobrot avattak Kálozon

A Magyarország egykori kormányzóját ábrázoló mellszobrot a kastély tulajdonosa fogadta be. Eredetileg a szobrot a szintén Fejér megyei Perkátán szerették volna felállítani, ám ott a helyiek tiltakozása miatt az önkormányzat visszavonta korábbi engedélyét.

Zetényi-Csukás Ferenc, a Horthy Miklós Társaság elnöke a rendezvényen azt mondta, további szobrokat kívánnak állítani Horthy Miklósnak.

67 hozzászólásarrow_drop_down_circle

karma1
Nana, hogy megerdemelne,... Kotellel a nyakaban, mint ahogy annak idejen a kedves felesege is ovta ot a neptol, meg a Varba koltozestol...
Mivel maganteruleten allitottak fel, semmit nem lehet ellenuk tenni. Ugyesen kitalaltak ezt...
Hiaba, kellenek az ilyen tarsasagok, mint ez a horthy miklos tarsasag is,...Letezik mar homan balint es a hitlert imadok egyesulete is?
Azert nem artana, ha errol az atlagemberek is tudnanak, nemcsak pl. bayer meg bencsik...
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
karma1
Nana, hogy megerdemelne,... Kotellel a nyakaban, mint ahogy annak idejen a kedves felesege is ovta ot a neptol, meg a Varba koltozestol...
Mivel maganteruleten allitottak fel, semmit nem lehet ellenuk tenni. Ugyesen kitalaltak ezt...
Hiaba, kellenek az ilyen tarsasagok, mint ez a horthy miklos tarsasag is,...Letezik mar homan balint es a hitlert imadok egyesulete is?
Azert nem artana, ha errol az atlagemberek is tudnanak, nemcsak pl. bayer meg bencsik...
namihami
""Szép ünnepség volt. Sokan megjelentek.
Jöttek volna többen is, csak még nem értek vissza a Don-kanyarból.""
Köszönjük Géza bácsi. A síron túlról is.
moiszikf
@namihami: @karma1: Hitler a TELJES magyar haderőt akarta kizavarni a frontra, Horthy ezt "alkudta le" egy hadseregnyire. Ha telje mértékben ellenáll, Mo.-is lerohanták volna és itthon pusztult volna el a magyar haderő, nyilván jelentős civil áldozattal együtt.
Megkérdezeném, ki volt az akkoriban, aki alkudozni mert Hitlerrel úgy, h egyetlen nagyhatalom sem állt mögötte? Ti mit tettetek volna Horthy helyében?
karma1
@moiszikf: Nezd, ha Magyarorszag vezetese nem csatlakozik teljes onszantabol a nemetek oldalara, akkor talan horthynak sem kellett volna "alkudoznia"...Ha a vezetoink valaha is valamit tanultak volna a tortenelem rossz peldaibol, akkor nem mennenek bele folyton a leghulyebb dontesekbe, sajnos, az orszag szuverenitasaval jatszva.
Ha orban valaha is tanult volna abbol, hogy mivel jar az orosz uralom, akkor most nem arulta volna el a hazajat putyinnak, szare'-hugye'... De nem tette, nem tanult belole, es most pont egy olyan szituba teszi az orszagot, mint a II VH-ban a magyar kormany...
hitler egy tetves szemet volt, de ne haragudj, ha egyszer nyakig belegabalyodtunk a vh-ba, akkor szerinted - mint stratega - megis, kit kuldott volna oda?? Tudta, hogy az oroszok annyian vannak, mint az oroszok, viszont Magyarorszag megiscsak hataros Oroszorszaggal, tehat strategiailag mi voltunk hozzajuk a legkozelebb. Ha egy katonai parancsnok egy terepasztalon tologatja a figurait, akkor abbol a felallasbol piszok gyorsan kiderul, hogy a legkevesebb koltseggel nem Nemetorszagbol, majdnem 1000 kilometerrol kuldi a katonakat a SZU-ba, hanem 100 km-rol.
Es hogy ezt hitler megsem tette meg, lehet, hogy horthynak, lehet hogy masnak (is) koszonheto volt, valahogy nekem nem terminus a "mi lett volna , ha..." mert azt sohasem tudhatjuk, hogy "akkor" mi lett volna...
Felreertes ne essek, ha politikarol esik szo, senki sem lehet egyertelmuen fekete, vagy feher, de az sem mindegy, hogy valaki a grafitszurkesegevel mar majdnem a feketeseggu kategoriaba tartozik, mig a halvanyszurkenek sem ajanlott, hogy megprobaljon szentnek mutatkozni.
De a beirasod mindenesetre elgondolkodtato, termeszetesen...:o))))
magyarbakancs
Don-Kanyar sarába belelőt 124 ezer katona,280 ezer civil áldozat meg érkezett az ünnepségre vagy várjunk - e a feltámadásig?
Nem beszélve a zsidó áldozatokról
namihami
@moiszikf: 1. Mondjuk Erdély visszacsatoltatása érdekében nem nyalnék be a Fujrernek tövig. Főleg azért az Erdélyért, ami akkorra már kb. 30-35%-nyi magyar etnikummal bírt. A románokat bónuszként kaptuk velük.
2. Az tény, hogy a fiát elrabolták a németek és zsarolták. De, szerintem, az különböztethetné meg a szimpla napi politikust az államférfitól, hogy (bár családilag biztos tragédia), de egy ország érdekeit kellett volna képviselni egy családé helyett. Pláne, hogy annak a családnak a másik gyereke egyszerűen alkoholos állapotban képes volt földhöz verni magát nagy pilóta korában. Mint ahogy ugyanez az ""államférfi"" bújt bele a Sztálin se...ébe, hogy kihúzza a háborús bűnösök sorából. Ez is bravó!!!
3. Az ún. magyar haderő (már a kifejezés is röhejes-HADERŐ) dugóspuskával, lovasszekerekkel és a rohamosztagosok biciklivel felszerelt, roppant ütőképes alakulatokból álltak. Miért nem ragaszkodott a normális felszereléshez? Mert már akkor is a Pénztároslőrincek szerelték fel a magyar hadsereget. Ezeket és így engedte ki? Ez nem hazaáruló, csak szimplán gyilkos. És akkor még a muszosokról szó se esett.
Edmond Dantes
@namihami: Sztálin azért nem teljesítette Rákosi többszöri kérését,hogy az amerikai fogságban lévő Horthyt hozassa haza,mert tudta,hogy Truman ebbe nem egyezne bele.Ugyanis az első világháborúban,az adriai tengeri csaták meghatározó résztvevőjeként Horthy az olaszokat meghátráltatta,és ez az amerikai kormányt képviselő Trumannak nagyon tetszett.
(Lásd Görgey Guidó:A két Görgey c.könyvét)
vadnarancs
@moiszikf: Nehogy ilyen baromságokkal akard már mosdatni... Olvass többet pubi!
moiszikf
@vadnarancs: Lehet tényszerűen cáfolni, bizonyítani az ellenkezőjét. Ha olyan sokat olvastál, biztosan nem gond. :-)
Nessy
@moiszikf: Volt szerencsém 1944- 1945 időszakot a fővárosban átélni!
Kissé más a véleményem. Különösen 1945 teléről, tavaszáról.
A légiriadókról, az óvóhelyekről, az éhezésről, az orvul lelőtt civilekről.
A fagyott lótetemről, amiből ha sikerült nagymamámnak szerezni egy darabot, volt főtt étel.
offside
Ostoba, génvezérelt liberrált sablonduma. Kihez kellett volna Magyarországnak (teljes önszántából) csatlakoznia? 1941-ben még Nagy-Britannia gatyája is tele volt, és német megszállástól rettegett. Vagy annyira hülye vagy, és azt gondolod hogy Magyarország kijelenti, "nem ér a nevem" és ezzel kimaradhatott volna háborúból?

Ha vitéz nagybányai Horthy Miklós, és a magyar nemzet (mondom a NEMZET és nem néhány elvakult, SS-támogatta magyar) valóban olyan antiszemita, önként és kéjjel zsidót gyilkoló lett volna, mint amilyennek ma a liberráltak állítják - és a hatvan éves kommunista agymosásnak köszönhetően már egyre többen valóban hiszik is -, akkor ma Magyarországon nem lennének se zsidók, se cigányok, viszont minden település főtere az ő nevét viselné, azon szobra állna, a képe kint lenne minden tanteremben. A rá, és általa a ránk zúdított rágalmak a hálátlanság, a hazug rosszindulat, a tudatlanság non plus ultrái!

Könnyű utólag a karosszékben sörözve okosnak lenni. Mit kellett volna tennie? Ellenállni Hitlernek? Akkor Lengyelország sorsára jutottunk volna. Német Főkormányzóság lettünk volna Veesenmayerrel a nyakunkon. Jött volna Eichmann már 1941-ben SS-estől, Gestapostól, Einsatzgruppestől, Zyklon B-stől, és épített volna minden megyében egy Auschwitzot.

Így 1944. március 19.-ig, - a német megszállásig - Magyarországról (a német befolyású országokból egyedüliként!!!) nem deportáltak zsidókat. Eichmannt éppen azért küldte ide Hitler, hogy felszámolja Horthy szabotációját.

1944. október 15.-ig, - a nyilaspuccsig - pedig Budapestről nem történt deportálás. Horthy kisebbek fiát - Miklóst -, az akkor már egyetlen még életben lévő gyerekét a Gestapo elrabolta és Mauthausenbe vitte. Vele zsarolták ki Horthytól a lemondását.

Minden magyarországi, illetve innen származó zsidó és cigány Horthy Miklósnak köszönheti az életét. De a hála, nem hoz pénz a házhoz...
offside
@karma1: 10 38.
Vegyél már egy ékezetes klavit! vagy Tel Avivban nem kapni?
Eladott Ország
Hová vezet ez? Meddig? Elfordítjuk a fejünket, az egyszerű. Ezt tettük, amikor az első ilyen
szobor avatása megtörtént. Amikor József Attilát, Károlyit száműzték a közterekről. Hallgatunk, amikor tudottan antiszemita írók, költők üdvözülnek. Hallgatunk, mert majd…
El fog múlni? Magától? A kicsi kis emberke, vicces bajusszal. Á, csak ágál, bolond szegény! Alig vannak néhányan, nem kell foglalkozni vele. Hány millió élettel fizettünk? Ameddig otthon, a nappaliban anyu és apu házi oltárt állít Horthynak, az ő dolga. Amikor ez nyilvánosan, városról városra haladva, immár az egyház és a kormány tudtával és jóváhagyásával történik, az én dolgom. És a te dolgod. Mindannyiunk dolga. Nem fog magától elmúlni, a dolgok természete nem ilyen. Ha az egyház hallgat, ha a kormány néma, nekünk kell üvöltenünk, hogy nem engedjük. Soha többé nem engedjük.
Sámannus
Szerintem rosszul írták, Kalózon, mert a lovastengerész inkább ezért került oda.
offside
@Eladott Ország: Üvölts bazmeg! Szart sem számít! :-)
Rózsika Hatházi
@offside: Figyelj, @karma1: már nagyon régen éktelen klavival kommentel. Mi megértjük, ha sokáig maradsz téged sem fog zavarni. Nem kell a Tel-Aviv-os duma!
Nessy
Érdekes dolog a történelem! Ahány ember, annyi "történelem"! Más valamit megélni, más valamiről hallani. és más valamiról az éppen regnáló hatalom szempontjából tanulni.
Feltételezhetően mindannyiunk más aspektusból ismeri a háborús, majd az utána következő évtizedeket, ergo más a véleménye. Ezért nem kellene gorombáskodni.
Eladott Ország
@offside: www.haon.hu/2014/11/dachau-concentration-camp-getty-300x200.jpg
Téged kellett volna Auschwitzi koncentrációs táborba vinni. Tudod „A munka szabaddá tesz”.
„Arbeit macht frei”.
offside
@Eladott Ország: Véleményért Auschwitz? Te egy mocskos náci vagy!
Zeta
@Eladott Ország: egyre másként magyarázva az ország életében betöltött szerepét! Lassan példaként tekintve rá.
moiszikf
@namihami: 1. Erdély lakosságát - ahogy a többi elcsatolt részen élőket is - talán meg kellett volna kérdezni, hova akarnak tartozni, oszt jónapot. A többiről már beszélnünk se kellene.
2. Te megtetted volna azt, amit Horthytól elvársz?
3. A "dugóspuskás" magyar haderőt azért ne nézd le olyan nagyon! Az I. vh. legnagyobb és legkeményebb agresszora volt, a legnagyobb büntit (trianoni rablás) mi kaptuk. Vagy nem?
moiszikf
@Nessy: Sajnálom! A háborút mindig a politikusok találják ki, a katonákkal vívatják meg és a civilekkel szenvedtetik el a legtöbbet.
Nessy
@moiszikf: Trianont az akkori vezető politikusainknak köszönhetjük elsősorban, mint már annyiszor a történelmünk folyamán.
karma1
offside: Ne strapald a szemed, b+, ha nem tetszik... Egyszeruen ugord at, Szandokan, entero, vagy akarki vagy a multbol... Trollok csak a modinak kedvesek, a tobbi kommentelo lesz@rja oket...
fekete
Nos? Minket az iskolaban nem tanitottak arol,hogy Horthy ki volt? Vagy mi volt/ Minket levalasz-
tottak Magyar orszagrol es meg kelett tanulni Cseszlovakul.Hogy Horthy vagy akarki,semit sem
tudunk rola?Sorry miinket NEM zavar,es nem is erdekell.Akor mirol is van szo???
Eladott Ország
@offside: kolozsvaros.com/wp-content/uploads/2017/04/%C3%A9let-1024x681.jpg
Hogy ne feledjük soha. Hitlernek tudomására jutott a magyar kormány kiugrási kísérlete, ezért – hogy megelőzzék – 1944 március 19-­én a német csapatok megszállták Magyarországot. A német hadsereggel együtt érkezett a különleges bevetési egység (Sondereinsatz-kommando – SEK), melynek feladata az ország „zsidótlanítása” volt. A SEK mindössze 20 tisztből és több mint száz kisegítőből (adminisztratív állomány, sofőrök) állt. Mindössze húsz tiszt. Horthy Miklós kormányzó néhány nappal a megszállás után új, a náci érdekeket kiszolgáló kormányt nevezett ki a korábbi berlini követ, Sztójay Döme vezetésével.
Tehát a német csapatok 1944 március 19­-én szállták meg az országot, összesen 20 SEK tisztet hozva magukkal. A Sztójay ­kormány május 15. és július 9. között a 20 SEK tiszt és a magyar hatóságok és magyar lakosság hatékony közreműködésével 760 ezer zsidó embert zárt gettóba és a 760 ezer emberből 430 ezret már el is hurcoltak addigra Auschwitz­Birkenauba. Olyan ütemben indították a magyarok a vagonokat, hogy a német hatóságok kérték, lassítsanak, mert ilyen ütemben nem tudják fogadni a halálra szántakat. A holokauszt minden tizedik, Auschwitz-­Birkenau minden harmadik áldozata magyar volt.
Zeta
@Eladott Ország: Endre és Bakai államtitkárok hathatós segítsegével, vezényletével.
magyarbakancs
@offside:Nagyon szép, amit írtál!
Elfelejteted megkérdezni azokat, kiket munkaszolgálatra hurcoltak, és meg haltak az Orosz fronton mit gondol Horthyról.
Na meg azokat is elfelejteted kik hadifogságba estek mi a véleményük róla.
Egy kis történet Nagypapámat behívták lapátos katonának 45 évesen, mert az volt a bűne, hogy az első világháborúba orosz hadifogságba esett.
Nagy mamám anyámmal Júniusban 4 hónapos áldott állapotban volt.
Nagy apám meg indult lapátos katonának.
Majd nagyapám 1949-ben látta az akkor 9 éves lányát.
Tudod Horthy elküldte egy kis nyaralásra, az Orosz frontra és diétára fogták ott csalán leves meg penészes kenyérre.
Minden nap hálálkodott neki, milyen jót tett a nemzettel, na meg ővele.
Tudod, ha ahol élek itt állítanának, Horthy szobrot aznap dönteném le.
Horthy az ezer éves határok nimbuszában vergődött ezért állt önként, és dalolva a fasiszta Németország mellé.
Meg is van az eredménye.
Ma is ezt a elme bajt üldözi ki imádja Horthyt.
namihami
@Edmond Dantes: De ugye azért szeretni még nem kell? Attól még kiárusította az országot a Fujrernek. Attól még hozzájárult a rosszul felszerelt és kiképzetlen magyar katonák Don-kanyarban való bevetéséhez (lemészárlásához). Attól még elgázosítottak 400.000 magyar zsidót. Attól még elpusztult a Muszos Honvédő Hadseregünk.
Miért is kellett ezeknek a szerencsétleneknek a Kárpátok bérceit a határtól 3.000 km-re védeni az ""orosz hordától""?
Ezt nem látta, láthatta a Truman""becsülöm""horthyt nevű amerikai elnök?
CsipkeRózsa
@offside: Azért ne fehérítsd ki Horthyt annyira, hogy már a szobra fehérségét túlszárnyalja.

Amennyiben Horthynak köszönhetik a budapesti zsidók, hogy nem kerültek Auschwitzba, úgy fogadd el azt is, hogy Horthy tehet a vidéki zsidók majdnem teljes kiírtásáért.
Azt is megtudta volna akadályozni, és nem kellett volna azt elősegítenie.
A budapestieket csak azért sikerült megmentenie, hogy saját magát mentse a nemzetközi ítélők elől.
Igaz, a nyilasok Budapesten is végezték a "munkájukat".
Edmond Dantes
@namihami: Miről vitázik?Én csak arra reagáltam,hogy Sztálin miért nem akarta Rákosinak kiadatni Horthyt.A vidéki zsidók deportálása a lelkén szárad,a budapesti zsidókat is csak azért védte meg (de csak addig,míg át nem adta a hatalmat Szálasinak),mert a szövetségesek már egy hónappal korábban (1944.jún.6) partra szálltak és közelítettek Párizs felé.Csak a hülye nem látta,hogy Hitlernek vége.Így teljes a kép,tehát egyáltalán nem kell szeretni a kormányzót.
Edmond Dantes
@offside: Azt mivel magyarázza,hogy a már sokkal ingerültebb németek kívánsága ellenére a budapesti zsidókat -Szálasi fellépéséig-megvédte,de korábban (1944 májusa és júliusa között) a vidéki zsidók megmentésére egy lépést sem tett? Az ne tűnt fel magának,hogy időközben 1944 júniusában eljött a D nap?Esetleg erre Horthy berezelt?
kokopelli
Elvtársak,Bajtársak és összegyült Történészek!

"A történelem az az ,amiben az utókor megegyezik."
...ergó,a franc se ismeri,de mindenki elmagyarázza !

..köszönöm a figyelmet,de meddő vitába kezdtetek!...Uff..
offside
@Eladott Ország: 6:10
Csálé. Ne Krauszt meg Karsai meséit olvasd, hanem történészek írásait.
offside
@magyarbakancs: 08:35
Érzelem 10, értelem 1.
offside
@Eladott Ország: "A holokauszt minden tizedik, Auschwitz-­Birkenau minden harmadik áldozata magyar volt."
Nem magyar, hanem zsidó.
namihami
@offside: Ilyet még egyetlen kommentelőtársra se írtam, de: TE HÜLYE NYILAS (HUNGARISTA)!!!
Csak a félreértések elkerülése végett, nem a csillagjegyedre gondoltam.
offside
@Edmond Dantes: Horthy '44 márciusától fogoly volt. Aranycellában.

"Sokáig tehetetlenül álltam az eseményekkel szemben, mert Budapesten és környékén kívül semmilyen eszközzel sem rendelkeztem, amellyel a németek és a belügyminisztérium közös tevékenységét keresztezhettem volna. Minél inkább közeledett azonban a németek végleges veresége, annál több esélyem nyílt és lassan-lassan, hacsak részben is, visszanyertem bizonyos cselekvési szabadságot...
... Június végéig az elhurcoltak száma meghaladta a 400.000-et. Budapest úgynevezett „megtisztítására” terv szerint augusztusban került volna sor. Itt 170.000 zsidót tartottak hivatalosan nyilván és állítólag még 110.000-et rejtegettek magyar barátaik. Összefogásukra és eltávolításukra Baky és Endre, a két belügyi államtitkár, rajtaütésszerű akciót tervezett. Erre a hírre az Esztergom mellett állomásozó páncélos hadosztályt Budapestre rendeltem és a budapesti csendőrség parancsnokát utasítottam, hogy ha kell, erőszakkal akadályozza meg a zsidók elszállítását.∗ (∗ Hogy a Budapesten lévő zsidóságot ez a közbelépésem mentette meg, hivatalosan tanúsítja a magyar zsidóbizottság nyilatkozata, amelyet annak tagjai Stern Samu, Pető Ernő dr. és Wilhelm Károly dr. 1946. február 3.-án állítottak ki. A nyilatkozat fényképmásolata és a római svéd kir. követség által hitelesített angol fordítása birtokomban van. Horthy)
Veesenmayer a zsidókérdésben történt beavatkozásom miatt tiltakozást jelentett be a Sztójay-kormánynál. Én azonban hivatalosan is tudomására adtam a birodalmi kormánynak, hogy a zsidók elszállítását Budapestről elhatározott szándékom szerint meg fogom akadályozni. Ennek következtében a németek elálltak tervezett további intézkedéseiktől, hogy Magyarország függetlenségének látszatát a külvilág előtt fenntarthassák."

Horthy: Emlékirataim
offside
@namihami: Vettem.
És miért tartasz annak? Mellesleg a nyilasokat i és a hungaristákat is utálom. Mind a két fajta buzgalmárokat agyatlan, gondolkozásra képtelen birkáknak tartom. Majdnem akkorának, mint téged.
Eladott Ország
@offside: Baromságot ne írj le. Ennyi bazdmeg.
namihami
@offside: ""Nem magyar, hanem zsidó""
Ezt te írtad és én vagyok agyatlan, gondolkodásra képtelen?
Hát lehet, de akkor inkább legyek az.
Edmond Dantes
@offside: Magának ez az emlékirat részlet megmagyarázza azt,hogy a vidéki zsidóságot -és lehet,hogy magát megdöbbenti,de igenis a vidéki zsidó magyarságot- miért nem védte meg?
Mi az,hogy Budapest és környékén kívül semmilyen eszközzel nem rendelkezett?Hol a fenében voltak a magyar hadsereg Budapest közelieken kívüli hazai alakulatai,amelyeknek szintén ő volt a legfőbb hadúra? Érdekes,a D nap után tudta,hogy mi a teendője!!!
Abban viszont igaza van,hogy senki nem köteles maga ellen terhelő vallomást tenni,ezért idézi maga is Horthy Emlékirataim-at.Hát ez tényleg meggyőző!!
Eladott Ország
@offside:Irod: "Minden magyarországi, illetve innen származó zsidó és cigány Horthy Miklósnak köszönheti az életét." Ostoba, génvezérelt liberrált sablonduma". Honnan van ez az agymenés?
offside
@namihami: Azért írtam, mert így történt.
offside
@Edmond Dantes: Ovis a szinted. Toporzékolj egyedül!
offside
@Eladott Ország: Ha nem Horthy áll akkor Magyarország élén, hanem egy olyan valaki amilyennek ti itt őt lefestitek, akkor már '41-től zakatoltak volna a zsúfolásig tömött szerelvények a táborokba.
moiszikf
@Nessy: tegnap 22:22-re
Azok a vezetők osztrákok voltak és Bécsben csücsültek. Mo. akkoriban, az osztrákok által MEGSZÁLLT ország volt. Nem volt saját külügy, hadügy, pénzügy, de még csak saját fizetőeszköz sem. A döntések Bécsben születtek, ott dőlt el mire lesz pénz, megyünk-e háborúzni, stb.. Az akkor Mo.-on élő emberek állampolgársága osztrák-magyar volt, lakóhelye Ausztria-Magyarország. (Így lett Ady is osztrák.)
Edmond Dantes
@offside: Magától nem is vártam többet.Válasza az ostobák utolsó érve,az eltaknyolás.
Eladott Ország
@offside: Antiszemita politikát támogatott (a Numerus Clausus és 4 db zsidótörvény tanúsítja), ráadásul nem tett semmit a vidéki zsidóság elhurcolása ellen. A doni katasztrófát elkerülhette volna. A hadsereg főparancsnokaként korlátozhatta volna révételünket a Szovjetunió elleni harcban. Elkerülhető lett volna 120 ezer magyar honvéd felesleges halála.
Nem mondott le a német megszálláskor. Ezzel részint törvényesítette a náci bevonulást, részint pedig segítette a németek kifosztó politikáját. A Hitlerhez mindenben közeledő magyar külpolitikát képviselte, mely politika nemzeti katasztrófába sodorta hazánkat. Horthy Magyarország kormányzójaként hatszázezer magyar zsidó deportálásáért volt felelős, akiket Auschwitzba szállítottak. Valami rettenetes tévedés van abban, ha valaki ezek után rehabilitálni akarja őt.
tortenelemcikkek.hu/sites/default/files/8.22hitlerhorthy.jpg
m.blog.hu/to/tortenelemtanulas/image/horthy_tetko.jpg
offside
@Eladott Ország: Tökéletes példája vagy a kártékonyságnak. Amikor a tudatlanság párosodik a szorgalommal. Nem érsz annyit, hogy számítson a véleményed, ezért nem is célom megváltoztatni. Fogalmad nincs a témáról, csak játszod a régi lemezt. Okoskodsz, ismeretek, tudás nélkül. "A doni katasztrófát elkerülhette volna." Hogy bazmeg, HOGY??? A vidéki zsidóság kérdését már megválaszoltam, de csak rugózz rajta ameddig jólesik. A numerus claususnak semmi köze az antiszemitizmushoz! A törvény célja a Trianon után a csonka országba menekült nagy számú diplomás által okozott helyzet rendezése volt, és mindenkire egyformán vonatkozott. (Az egyetemeken még mindig a háború előtti - tehát túl nagy - számban iskolázták be a hallgatókat.) Nem "zsidókat érintő korlátozások" és nem zsidók által betöltött állások voltak, hanem mindenkit érintő korlátozások és bárkik által betöltött állások voltak. A törvényben egyetlen szóval sem történik utalás a zsidóságra vagy bármilyen más vallási, etnikai kisebbségre. A szöveg az “ország területén lakó egyes népfajokhoz és nemzetiségekhez tartozó ifjak arányszámáról” szól. A törvény a széles körben terjesztett és a köztudatban mára elterjedt hazugsággal ellentétben pedig nem a felső, hanem alsó határt jelölt ki!!! Vagyis az egyes származású hallgatóknak nem a maximumát, hanem a minimumát határozta meg, az arányszám kilenctizedében. Az izraelita hallgatók sokat emlegetett 6%-os aránya (ekkora volt a zsidóság teljes népességhez viszonyított aránya) tehát nem a plafon volt, hanem a kötelező minimum!!!

Ha esetleg érdekel a Don-kanyar, ajánlom a honlapomat. donkanyar.gportal.hu/

Horthy Miklóst nem kell és nem is lehet rehabilitálni. Rehabilitálni csak elítélteket lehet. Őt sem bíróság sem a nemzet nem ítélte el!
Más meg nem számít!
magyarbakancs
@offside: A hatalom megtartásához azoknak az embereknek nem állítok szobrot kinek vér tapad a kezéhez.
Se Hitlernek,se Muszolininek,se Rákosinak,se Kádárnak,Se Titónak és a többi diktatórikus egyének mint Horthynak.
Te és azok kik Horthynak szobrot állítanak szeretik a diktatúrát,a másokon való uralkodást.
offside
@magyarbakancs: Nagyon leegyszerűsítve látod a helyzetet. Mintha színes adást néznél monochrome tévén. De nem mondja senki, hogy állíts Horthynak szobrot. Ne tedd! De nem tilthatod meg, hogy mi, a tisztelői állítsunk neki!
Természetesen nem volt XXI. századi értelemben vett demokrácia, már csak azért sem, mert a XX. század elejéről van szó. A mai fogalmak visszavetítése egy más korra elemi tudatlanság, vagy gonosz indulat!
magyarbakancs
@offside:Szia!
Nem álltitok olyan embernek szobrot kinek a hatalom megőrzéséhez vér tapad a kezéhez.
Emberi jogokról beszélek.
Ennyi.
Te tiszteled, kedveled, elfogadod Horthy politikáját a te dolgod.
Az enyém meg az, hogy nem engedjük meg, hogy diktátoroknak szobrot állítsunk.
A becsületességnek emberségnek kell szobrot állítani nem diktátoroknak.
Az én családom megszenvedte a Horthy a-korszakot, Kádár- korszakot.
offside
@magyarbakancs: Mondtam már! Ne állíts!
Általad, általatok emberi jognak tartott szabályokról beszélsz.
Annyi.
A mi dolgunk, hogy ne engedjük, hogy ne engedjétek!!! Nem kell az engedélyetek!
Annak állítunk szobrot.
Na látod! Ez az, ami a te dolgod!!!
magyarbakancs
@offside: nekünk meg az,hogy ledöntsük.
offside
@magyarbakancs: Nekünk meg az, hogy titeket. És mi többen vagyunk. Sokkal többen.
Dániel is eltakarodott. :-)
magyarbakancs
@offside: miből gondolod,hogy én zsidó vagyok?
tudni szeretnéd ekte SVÁB vagyok.
offside
@magyarbakancs: Miből gondolod, hogy Zsidónak gondollak? Egyébként én meg japán vagyok. Páros heteken. Páratlanokon meg zsidó.
offside
Ez már tök témaidegen. Zárjuk le.
Eladott Ország
@offside: Nem érdemel szobrot közterületre sem Horthy, sem Kádár, sem a csúti cigány, de Antal sem, aki közgazdasági analfabétaként szarér-hugyér eladta az országot.
CsipkeRózsa
@offside: "Az izraelita hallgatók sokat emlegetett 6%-os aránya (ekkora volt a zsidóság teljes népességhez viszonyított aránya) tehát nem a plafon volt, hanem a kötelező minimum!!!"

Ez a legújabb megállapítás, most találtad ki?
Olyan, hogy minimum soha nem volt, csak a maximumot adták meg.

"és nem zsidók által betöltött állások voltak, hanem mindenkit érintő korlátozások és bárkik által betöltött állások voltak"

Ezt is rosszul tudod, csak a zsidókra vonatkozott az állások betöltésének tiltása.
offside
@CsipkeRózsa: Rosszul tudod, hogy rosszul tudom. Hazudott, aki erre tanított.

"... a felvételnél figyelemmel kell lenni, hogy az ország területén lakó egyes népfajokhoz és nemzetiségekhez tartozó ifjak arányszáma a hallgatók közt lehetőleg elérje az illető népfaj vagy nemzetiség országos arányszámát, de legalább kitegye annak kilenctizedrészét."

Ez a kvóta, amely a trianoni Magyarországon magát zsidó vallásúnak valló lakosság alapján ténylegesen 6 százalékot tett volna ki, már korábban is túllépte ezt a népességarányt és ez a tendencia a későbbiekben sem változott (1927-28: 8,5%, 1932-33: 12%).
Eladott Ország
@offside: Sajnos Magyarországon a politikusokból csak a legalja jutott.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.