A Magyarországon élő 13 nemzetiséget pozitív közeg veszi körül, és ez erősíti az ország pozícióját nemzetközi szinten is – mondta az Országgyűlés elnöke a nemzetiségi kultúrák napja alkalmából a Kossuth rádió Vasárnapi Újság című műsorában.

Kövér László szerint a nemzetiségek jó sorsa sokat elárul Magyarországon a demokrácia helyzetéről, de az idegengyűlölet szintjéről is. "Mert hogyan lehetne bennünket hitelesen idegengyűlölettel vádolni, hogyha egyébként a saját 13 nemzetiségünk úgy érzi, hogy ők itt nem idegenek, hanem megbecsült polgárai ennek az országnak?" – tette fel a kérdést.

Megjegyezte, a nemzetiségek, miközben saját kultúrájukat és nyelvüket ápolják, próbálják megtartani, integrálódnak a magyar társadalomba.

A házelnök úgy látja, a 2014 utáni jogszabályi változások bővítették a nemzetiségek lehetőségeit mind a parlamentben, mind azon kívül. Ezek egyértelmű pozitív fejlődést indítottak el, és ez megfigyelhető a költségvetési támogatások növekedésében és a demográfiai mutatókban.

Kifejtette, 2010-hez képest körülbelül két és félszeresére, 8,6 milliárd forintra emelkedett az idei költségvetésben a nemzetiségek előirányzata, míg 2001-hez képest a magukat valamilyen nemzetiséghez sorolók lélekszáma 2011-re 40 százalékkal emelkedett. A hivatalos statisztikák szerint Magyarország teljes lélekszámának 6,4 százaléka, vagyis mintegy 645 ezer ember vallja magát valamelyik nemzetiség tagjának – fűzte hozzá.

(MTI)

48 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Nessy
"És a magyarok hova álljanak"? Esetleg azok jólétéről sem ártana időnként gondoskodni, idehaza is.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
nevemnick
Eléggé ,,vegyes" nemzet vagyunk, de veletek ellentétben úgy érezzük, hogy qrvára nem élünk jól.
A pozíciótok most már elveszítette a tartós jellegét.
Nessy
"És a magyarok hova álljanak"? Esetleg azok jólétéről sem ártana időnként gondoskodni, idehaza is.
nyanya001
@Nessy: Ők a magyarok, ők jól élnek.
Sámannus
Mondjuk a ruszkik köszönik jól vannak.
A hidak nagy részét sikerült szétverni, már csak azért is mert nem is nagyon épültek, vagy csak azért mert mi is nyakig vagyunk retyóban.
Jó Kövéreket lehet lódítani, hogy a fal adja a másikat.
Peller Anikó
"A 13 nemzetség jóléte Magyarországi pozícióit erősíti"

Így igaz, mint mindig. Szálcsa, matócsi, mészaros vajna, kövér rogán, habonyi, birkózó, lézer, körösztény zsóti, szargyártó, sintér simlicska is vót de az ő nemzetsége perpillanat persona non grata.
magyarbakancs
2Kövér: A 13 nemzetiség jóléte Magyarország pozícióit erősíti"
A 13 oligarchán kívül ki él itt jól Kövér Úr?
Béla333
@magyarbakancs: 10.02
Gondolod, hogy Kövér házmester is "uraz" téged amikor arról egyeztetnek a többi Fideszes kleptokratával, hogy: "Na! Mit lopjunk a héten?"
Szerintem mélyen lenézik az embereket, lesz@ják a problémáinkat, őket csak a lopás érdekli!
magyarbakancs
@Béla333: Nagy apám kötélgyártóvolt készüléke még megvan. Töbit nem írom fantáziádra bízom
Eladott Ország
A csúti csüngőhasú főcigány és strómanja, a díszcigány Flóri és a többi parazita fideszes slepp valóban jól él. A baj ott van, hogy a demográfiai mutatókban is ezek mutathatók ki.
eugen4402
Alapoknál vannak a tévedések! A házelnök tudhatná, hogy ők nem idegenek, hanem a magyar nép NEMZETALKOTÓ tagjai, magyar állampolgárok. Erre ne hivatkozzon, mert rögtön megkérdezem, hogy akkor a pirézekkel mi a helyzet..?
Eladott Ország
@Eriksson: A "nemzetnek" csak a libsikkel van baja? És ki a nemzet?
justhpeter
Semmi nem változott, csak a Kövér nevű házmester megint hülyeségeket beszélt. Lehet, hogy valami tudatmódosítót vett be vagy ivott ?
Eladott Ország
@justhpeter: . Összefoglalom." Van egy Kövér László nevű ember, aki soha nem tudott és soha nem is fog tudni kivergődni a lánctalpas tahóság öröklött sötétségéből, de úgy kellene tennie, mintha államférfi lenne. Ez annyira megy neki, mint elefántnak a piruett. Kövér László portás, aki valamiért erkölcsi világítótoronynak hiszi magát és ezt a többiek ismeretlen okból ráhagyják."
Eriksson
@Eladott Ország: Hááát, ők nincsenek benne a tizenháromban. :)))
A Magyar Nemzet.
Eladott Ország
@Eriksson: Azt hittem, hogy a nemzetet a 1,5-2 millió fideszes alkotja. Ők alkotják a 2/3-os többséget, mely azért olvad mint a hókifli.
karma1
Szoval a lakossag kb. 6.5 %-arol beszelnek... es ebben a ciganyok is benne vannak... Akkor ezek mar rendben vannak, ... ES MI VAN A 93.5 % magyarsaggal?
Eriksson
@Eladott Ország: Nincs olyan, hogy valaki fideszesnek született, legfeljebb 2010 után. Azok meg ugye, még nemigen pártoskodnak.
kokopelli
Valahogy nem jön össze! A jólét erősítésénk első feltétele a "JÓLÉT"!
Ők lehúzzák "jó lét", ergó meg van a szükséges és elégséges feltétele
zés az állításához! Szükséges is nekik, és elégséges a filozófiához is!
Nem véletlenül hajtott el téged pár évvel ezelőtt még a legkonzervatívabb
jobboldali bajor CSU parlementi elnöknője Barbara Stamm ,az előzetes
meghívás ellenérte is a sovány malac farkára! Annyi a hiteled,mint egy
utcai "itt a piros hol a piros uriembernek"! Még a határokon túl is??!!
Ki a francot érdekel,hogy hány nemzetiséget számoltál össze,az a lé-
nyeg hogy a lábujjaidat is használnod kellett hozzá.Legalább megmos-.
tad őket,mivel így maradtál "mosdatlaszájú" szellemi nincstelen!
Sámannus
Ez az anyaszomorító banda, csak a választási rendszer átkavarásával olyan helyzeteket, teremtett, hogy a régióknak esélyük sincs összefogásra, ki miatt tették ezt? Az egyharmaddal és a budiforradalommal szétverték az országot.
A kölkeiket külföldre viszik tanulni, a hazai tanítást szétverik, egyes rétegeket ellehetetlenítenek. Hazudnak és hazudnak egyfolytában, már csak a legelvetemültebbek rendszerekkel tudnak kapcsolatot teremteni. Ezek már állatokká váltak, emberi formájuk sincs.
Eladott Ország
@Eriksson: Igaz maga a fődakota mondta, ahol hús van ott légy is van. A új fidelitas generáció is ezek mentén pártosodik. Az ősi, archaikus fideszeseknek genetikailag van benne, a parazita, kleptokrata tulajdonság. Összefoglalva: Úgy mennek a pénze, mint döglégy a húsra.
Ez a vezérlő elv. A 21. századi döbrögik.
Eriksson
@Eladott Ország: Ez a teória minden oldalra, jobbra és balra is egyformán igaz. Ilyen értelemben nincs mit egymás szemére hányniuk.
CsipkeRózsa
Sántít a 6,4 %, nem olvasták végig a wiki mondatát:

A 2011. évi magyarországi népszámlálás adatai szerint 644 524 fő, vagyis a lakosság 6,5%-a vallotta magát valamelyik hivatalosan elismert nemzetiséghez tartozónak. Becslések szerint azonban a nemzetiségek (nemzeti és etnikai kisebbségek) tagjainak valódi létszáma ennél jóval magasabb: az ország 10 milliós népességének hozzávetőlegesen 8-10%-át teszi ki, igaz ennek is nagy része elsődlegesen a magyar nyelvet használó cigány."
CsipkeRózsa
@Pálinkafőző Rézüst: Magyarország nemzetiségei:

bolgárok
cigányok
görögök
horvátok
lengyelek
németek
örmények
románok
ruszinok
szerbek
szlovákok
szlovének
ukránok

(a wiki-ből)
Pálinkafőző Rézüst
@CsipkeRózsa: és a kunok, jászok, sokácok, bunyevácok, stb, stb, hol valának??? Ők akkor nem is léteznek??
CsipkeRózsa
@Pálinkafőző Rézüst: A nemzetiség elismeréséhez feltételeknek kell megfelelniük:
létszám (aláírásokkal igazolva), hány éve élő kisebbség, és még biztosan van egyéb előírás is.
kokopelli
@CsipkeRózsa: ..sántít,mert az un. németeken belül nagyon sokan,akár a nagy többsége
nem ismeri el csak az etnikumát és nem azt,hogy német!!
Sachse (szász)
Bajuvar (Bajor)
Frank,
Reinländer,(rajnai
Hanseat,
Friese
Schwab (ezenbelül: würtenbergi,bajor,rieser,donauschwab,...stb..),
.
.
.
stb.
..és mindegyik etnikumnak van saját kultúrája,szokásai és dialektje,ami sokszor
nem is hasonlít az un. németre!!Akár még két egymás melleti településen is észre-
venni a kül. etnikai különbséget! Csak az állampolgárság a közös..."sonst nichts"!
A Wikipédia tehát nem szentírás...!
karma1
@Pálinkafőző Rézüst: Nezd meg Eriksson 11.02-re belinkelt grafikonjat: a nagyon kis retegeket a kep baloldalan latod kivetitve, mig a nagyobb nemzetisegek neve be van irva a koralaku grafikonba. Sajnos, 13 az, de van egy olyan erzesem, hogy ezek mestersegesen vannak szetvalasztva, mert ugy jobban mutat a grafikonon, igy marhara verheti a mellet a kormany, hogy ok milyen sok KULFOLDI nemzetiseget befogadtak mar Magyarorszagra. Holott semmi , mert ezek szerintem nem tartjak kulon nemzetisegnek magukat. Azert a magyarok meg sehol sincsenek feltuntetve, es igy ez a grafikonhamis kepet ad, ugy mutatja, hogy jaj de sok cigany van! Pedig ha a 13 eroszakosan szetvalasztott nemzetiseg csak 644 ezer embert jelent osszesen, akkor az pontosan a nepesseg 6.44 %-a. ha - az egyszeruseg kedveert - csak 10 millio lakossal szamolunk. AKi ezt a grafikont latja , az azonnal dob egy hatast, es elkezd ciganyozni. Nalunk Uj-Zelandon 4.6 millio az osszlakossag letszama, ebbol az oslakossag (maori) 650 ezer fo. Az osszes tobbi az meg a mix, keverek.
Desischado
@Sámannus: Kérlek, ne sértegesd az állatokat. Azok nem tesznek ilyet. A megfelelő szó rájuk a parazita, véleményem szerint. kövér meg elmehetne a kénköves pokolba. Jólét?! Nekik igen, de én ebből semmit sem tapasztalok, és még rajtam kívül nagyon sokan élnek a létminimum alatt!
Eladott Ország
@Eriksson: Sajnos ez mindkét oldalon fenn áll, azért állunk így. Az Unióhoz csatlakozott országok is állva hagytak bennünket.
Peller Anikó
@karma1: nyugodtan dobhatod a hátast mert a cigányság népessége jócskán meghaladja a hivatalosan közzétett adatokat kb 800 000 cigány él magyarországon és a németek szerbek szlovákok beilleszkedő dolgos népek, míg a cigány házán (putriján) simán keresztüllátsz mert se ajtaja se ablaka.

Tíz év alatt 50 % -al nőtt a létszámuk és a 800 000 -nek akár a duplája is lehet egyes felmérések szerint. Ebből élnek, a gyermektámogatásból.
verőce21
A kb. 2 millió cigány tényleg erősíti a pozícióit, hamarosan 4 millióan lesznek.
karma1
@Peller Anikó: Akko' meg mi a tragyanak dobnak egy ilyen grafikont a nep koze???
Igaz, en mar azt sem hiszem el, amit kerdeznek, de akkor is...;o((( Miert kell meg mindig hulyenek nezni az embereket? Francba veluk...
Eriksson
@Peller Anikó: Úgy 2000 táján egy jól szituált, értelmiséghez közel álló cigányasszony azt állította, hogy 25 éven belül Magyarország cigányország lesz. Nos, lehet, hogy nem lesz igaza? Kiszorítja öket az ázsiai és afrikai migráns invázió? A magyaroknak és a velük élő nemzetiségek meg mehetnek Etelközbe? Esetleg Indiába?
CsipkeRózsa
@kokopelli: A wiki a tényeket szokta közölni, itt is a törvényre hivatkozva írta meg a lényeget. A törvényt tudomásul kell vennünk.
Egyébként, a megfelelő létszám, a megfelelő akarat, a megfelelő idő óta élő nemzetiség, mint előírás.
Akarat alatt azt értem, hogy a bizonyos nemzetiségnek kérnie kell azt, és utána igazolni az előírt feltételeket. Ezután pedig a parlament dönt a témában.
papa.49
Nem csak anemzetiségeknek, hanem mindenkinek JÓL KELLENE ÉLNIE A HAZÁBAN, persze ehhez azt is kéne,hogy NE LOPJÁK KI A SZEMÜNKET LÉPTEN, NYOMON!!!
kokopelli
CsipkeRózsa
A"wiki" egy "szabad enciklopédia".,és ezért akárki írhat a feltett üres témaoldalakra!
Ami Magyarországon a kormány által megengedett és kőbe vésetett,azt a Wiki nem
fogja ciklikusan ellenőrizni.Ennyit a tényekről! Amennyiben az országok függetlenül
más forrásoktól azokat a statisztikákat és tényeket fogadják el,amiket ők csináltattak,
és beküldik ,úgy a "wiki" ß@rik rá és elfogadja!...ennyit a bőrcipőkről!
CsipkeRózsa
@kokopelli: Én hivatkoztam arra is, hogy a törvényt írta le a felsorolásnál, le tudod ellenőrizni.
Eladott Ország
Meg a 4 millió koldus is Magyarország pozícióit erősíti? B*zdmeg.
Béla333
@Eladott Ország: 06.40
És milyen igaz!
kokopelli
@verőce21: a "csutignóm" újra "viagrázik"?...vagy csak a veje és a junior?...Szerencse fel!"

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.