Hiába nőtt meg egy év alatt 13 százalékkal a magyar átlagkereset, még mindig hátul kullogunk az európai összesítésben.

Egy év alatt 13 százalékkal nőtt meg a magyar átlagkereset a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai alapján, ám ez még mindig sehol sincs az európai országok döntő többségéhez képest. 

A Blikk a reinisfischer.com adataira hivatkozva arról ír, Luxembourgban 976 190 forintnak felel meg az átlagkereset, a svédeknél 793 600 forint, a németeknél 689 ezer forint fölött van az átlagbér. 

A visegrádi négyek és a környező országok tekintetében sem állunk jól: Csehországban 245,8 ezer, Lengyelországban 224 ezer, Szlovákiában 219 ezer az átlagkereset forintosítva. 

Szlovéniában 338 ezer, Ausztriában 658 ezer, Horvátországban 230 ezer forintnak felel meg az átlagkereset. A magyaroknál a térségben a romániaiak (143,5 ezer forint), ukrajnaiak (49 ezer forint), szerbiaiak (118 ezer forint), bolgárok (118 ezer forint) keresnek rosszabbul. 

Magyarországon az átlagbér nettó 198 ezer forint a Blikk cikke szerint.

Közgazdász: a különbség nagyon nagy, de nem brutális

A lap megkereste Bod Péter Ákos közgazdászt, aki szerint lehet, hogy rosszul néz ki elsőre az összehasonlítás, de nem árt figyelembe venni pár dolgot. 

A számadatok elképesztőek, ugyanakkor két dolgot figyelembe kell venni: lehet, hogy a némethez képest most negyedannyit keres egy magyar, ám a rendszerváltáskor még csak tizedannyit vitt haza. (...) A másik pedig, hogy nem mindegy, hogy a megkeresett pénzt hol költjük el. Itthon még mindig nem olyan magasak az árak, mint Svédországban vagy Luxemburgban. A különbség ezek figyelembe vételével már nem brutális, csak nagyon nagy.

A közgazdász szerint a drasztikus béremelés sem lehet megoldás mindenre, ezzel ugyanis pont a kis- és középvállalkozásokat sodorhatja nehéz helyzetbe a kormány: ez a szektor ugyanis nem tudná kigazdálkodni egy nagyobb arányú emelésnél a munkaerő-költségeket. 

A kérdés nem az, hogy miért ennyivel alacsonyabbak a hazai bérek, hanem hogy miért termelékenyebbek nálunk a nyugat-euró­pai országok? Ahol fejlettebb a technológia, jobb a szervezettség, kisebb a korrupció, nagyobb a vásárlóerő, ott a bérekre is több jut

- tette hozzá a lapnak.

A Blikk forintosította és összesítette az európai bruttó minimálbéreket is, eszerint a 22 ország közül Magyarország a 17. helyen áll a 127 410 forintos minimálbérével. Az uniós átlag egyébként 276 058 forint a lap közlése szerint.

(Címlapi kép: pixabay.com)

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

simmering73
Nem csak elsőre néz ez ki rosszul, hanem másodjára is pocsék, hogy ne mondjam szar. Németben az árak majdnem megegyeznek az ittenivel. Valóban tizedannyit kerestünk a rendszerváltáskor, de jobban is éltünk. És ha ehhez még azt is hozzá veszem, hogy az emberek jelentős része a kozmetikázott nettó 200 ezer helyett 60-80 ezerrel visz haza kevesebbet, ráadásul 8 éve nem volt béremelés, akkor kijelenthetem, hogy egy szó sem igaz abból, amit itt BPÁ összehordott.
steve82
Hát de a fidesz fanok szerint ez már jobb hely mint a nyugat...
anka
@simmering73: - és szemben a mé'szaros 10 milliós órabére egy melós 490 forintos órabérével! - ez ám a statisztika..., mert ugye a mindenhezértőnek az órabére is növeli az átlagot!
RonaGyuri
A kép - bár kár, hogy egy tagnapi cikkhez már elhasználtátok - frappáns: csak aprópénz a javulás! =))
Yoda69
Jelentos javulas. Anno mikor 10+ eve kijottem kulfoldre dolgozni kapasbol a fizetesem 10x-set kaptam meg. Most csak 5x annyit adnanak. Gratulalok !

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.