Orbán Viktor szerint a négy évvel ezelőtt Magyarország ellen intézett támadás ismétlődik meg Magyarország ellen, csak sokkal koncentráltabban, erőteljesebben és nagyon sok gyűlölettel tele; a miniszterelnök erről a szlovén Nova 24 televíziónak adott, hétfőn este sugárzott interjúban beszélt.

Emlékeztetett arra: a 2013-as eljárás eredményeként született Tavares-jelentés "nevetségessé vált", és rontott az európai parlament megítélésén.

A kormányfő kiemelte: a politikai hivatás ma sokkal sebezhetőbb, mint évtizedekkel ezelőtt, hiszen a hosszú távú megfontolások helyett a rövidtávú médiamegfontolások kerülnek az előtérbe, s megjegyezte, az európai gazdaság nincsen túl jó állapotban, mindenki a túlélésért küzd a következő választások előtt.

Orbán Viktor hangsúlyozta: térségünk mindig is más volt, "Közép-Európában a komoly embereket tiszteljük".

A miniszterelnök arról beszélt: 2008-ban Magyarország – még a görögök előtt – elsőként omlott össze, a 2010-ben hatalomra került kormánya pedig "nemzetibb megközelítést" választott, ha ezért olyan erősen kritizáltak is minket, hogy "majdnem megfulladtunk".

Nem volt könnyű túlélni – jegyezte meg.

Kiemelte, hogy idén az első negyedévben négy százalékkal nőtt a bruttó hazai termék (GDP), a munkanélküliség 12-ről négy százalékra zuhant, így jövőre meg is valósulhat a teljes foglalkoztatottság, a minimálbér idén több mint 15 százalékkal nőtt.

Valóban van értelme, hogy az ember több erőfeszítést tegyen, többet dolgozzon a családja érdekében – fogalmazott a kormányfő, kiemelve, hogy optimisták vagyunk, "összességében jó úton haladunk".

Az elmúlt hét év alatt pedig nem a jóléti, hanem a munkaalapú társadalom megteremtése volt a cél – hangsúlyozta.

A migrációs válság veszélyeiről szólva a kormányfő azt emelte ki, hogy minden nemzetnek joga van saját jövőjéről dönteni. Ha a franciák vagy a németek meg akarják próbálni az együttélést több millió migránsként érkezett muszlimmal, az az ő dolguk, de ne kényszerítsék a magyarokat, hogy az ő útjukat járják – hangsúlyozta.

Orbán Viktor kiemelte, a magyarok szerint nem lehet egy társadalomba integrálni két különböző civilizációt, a párhuzamos társadalmak megjelenése viszont nagyon sok problémát és konfliktust okozna.

Ez egy döntés, és azt kérjük Európától, hogy tisztelje ezt a döntést és választást – jelentette ki Orbán Viktor.

A miniszterelnök szerint tisztelnünk kell a muzulmán civilizációt, de tudatosítanunk kell magunkban, hogy egyes elvei eltérnek a magyarországi jogrendszer szabályaitól, "úgyhogy nem tudjuk megoldani, hogy két különböző civilizáció egy országban, ugyanazon alkotmányos ernyő alatt éljen együtt".

A miniszterelnök kérdésre válaszolva kifejtette: a magyarok nagyra tartják a szabadságharcosokat, márpedig Janez Jansa volt szlovén kormányfőt, a Szlovén Demokrata Párt elnökét ilyennek tartja, hiszen mindig a szabadság pártján áll, nemzetéért küzd, kockázatot vállal. Ő egy lojális ember, egy jó barát – tette hozzá, megjegyezve, hogy az elmúlt bő két évtizedben a szlovén politikus mindig megtartotta a szavát, ráadásul "ugyanazokat az értékeket osztjuk; ő hisz a szabadságban, ami fontos, hisz az érdemben, méghozzá abban, hogy a társadalomnak az érdemen és a személyes erőfeszítéseken kell alapulnia, hisz az alacsony adózásban, nem szereti a bürokráciát, ahogy mi, magyarok sem".

Soros Györgyöt "elsősorban tehetséges magyarnak" nevezte a kormányfő, utalva az üzletember származására, majd megjegyezte, hogy az általa képviselte társadalomkép teljesen idegen az európai felfogástól. "Mi, itt Európában (...) a szociális piacgazdaságban hiszünk, amiben ő hisz, pénzügyi manipulátorként, az egyfajta kaszinókapitalizmus", ez pedig egy olyan jövőképet hordoz, ami nem jó a földrésznek, és nem felel az itt élő népek hagyományainak sem – jegyezte meg Orbán Viktor.

Utalt arra is, hogy millióknak okoztak szenvedést Soros spekulációi, hiszen "megtámadott nemzeti valutákat, jó eredménnyel és sok profittal" önmaga számára. De a magyar kormányfő szerint a kulcskérdés Soros György migrációfelfogása, amely szerint ebben a kérdésben Európának az Egyesült Államokhoz hasonlóan egy szélsőségesen liberális, identitását vesztett, többnemzetiségű multikulturális társadalommá kellene válnia.

Orbán Viktor szerint Soros Györgynek jelentős a személyes felelőssége Macedónia destabilizálásában, de a térség minden államában "azon dolgozik, hogy destabilizálja a konzervatív, nemzeti és keresztény kormányzatokat"; ezek ellen a magyar kormányfő szerint a demokrácia és az átláthatóság eszközeivel lehet harcolni.

(MTI)

15 hozzászólásarrow_drop_down_circle

steve82
Hát ennek az embernek totál elgurult valami... :@
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
justhpeter
@karma1: Teljesen igaza van a mi Viktorunknak. Nálunk szociális piacgazdaság van hét éve. A vidéken élő 8,5 milliónak "szociális" - rászorultság alapú gazdaság jut, Mészárosnak marad a piaci - amit megkíván megkapja gazdaság.

A mi Viktorunkon már csak a zakót kellene cserélni - kényszerzubbonyra.
emerencia
@karma1: Válsághelyzetekben különösen szükséges összehangolni a kettőt. Másoknak sikerült:
hu.wikipedia.org/wiki/Szoci%C3%A1lis_piacgazdas%C3%A1g

Az sem lehet véletlen, hogy a liberális demokráciákban békeidőben is ez az alapelv fenntartható fejlődés egyik záloga. Magyarország azért van rettenetes nagy bajban mert EU országoz méltatlanul már olyan mélyre süllyedt, hogy megvalósíthatatlannak látszik a szociális piacgazdaság pedig a rendszerváltás idején arról volt szó, hogy ez lesz hazánkban a vezérelv. Már az orbáni illiberális rendszer előtt is voltak hiányosságok a szociális piacgazdaság megvalósulásának folyamatában de akkor még meg lett volna a lehetőség az előre lépésre. Igazad van abban, hogy a mostani sötét rendszerben nem lehet a két fogalmat egyesíteni. Komoly poliitikai/gazdasági/ társadalmi fordulatra volna szükség országunkban ahhoz, hogy még a mi életünkben részben vagy egészében létrejöjjön.
Béla333
Orbán azért veszélyes, mert azt a munkavállalót testesíti meg, amelyiket a vezetők úgy jellemeznek, hogy hülye és szorgalmas!
Ez a legrosszabb összeállítás a munkahelyi vezetők szerint!
emerencia
@Béla333: Fordítva. Orbán nem tudja milyen érzés munkavállalónak lenni, ergo alkalmatlan arra, hogy bármely munkavállalót megtestesítsen. Ő kifejezetten azt a vezetőt testesíti meg, akit a dolgozók leginkább úgy jellemeznek, hogy hülyeségeket művel de legalább szorgalmas. Az ilyen munkahelyeken azért szokott megnőni a fluktuáció mert a legtanulatlanabb beosztott is seccperc alatt rájön, hogy a vezető szorgalmas butasága előbb-utóbb tönkrevágja a céget.
namihami
Nocsak. Megártott a jó kristálycukros házifőzet? Csak nem piásan ment be a stúdióba? Vagy a vő direkt keresztbe akar tenni a padrénak? Máskor jobban kéne figyelni, mivel itatja az apóst.
desiro
Én gorbánt egy tehetségtelen nemzeti cserép edénynek...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.