Már turistaszezon előtt is csúcsra jár a taxisok okozta jogsértések száma. Túlpörgő taxióra, számla és nyugta elfelejtése, ezek a jellemző esetek.

Még be sem indult a turistaszezon, de már 654 jogsértést követtek el a taxisok az első negyedévben – olvasható a Világgazdaság cikkében.

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) a lapot arról tájékoztatta, hogy munkatársaik havonta 250-300 alkalommal ellenőrzik a taxisokat, vagyis a személyfuvarozók kétharmada fennakad az ellenőrzésen.

A cikk szerint még mindig túl sokan pörgetik a taxiórát, és a nyugta-, vagy számlaadás sem tartozik a kedvenc időtöltéseik közé. 

"Volt példa a jogsértések között budapesti működési engedély nélküli fuvarvállalásra, tevékenységi engedély és személytaxi-vezetői igazolvány nélküli szolgáltatásnyújtásra is.

Egyes taxisok bűncselekményeket is elkövettek, például azzal, hogy megsértették az utasok személyi szabadságát, sőt csalással is találkoztak az ellenőrök. Hiányosságok is előfordultak: például hiányzott az utastájékoztató, és olyan is előfordult, hogy működőképes bankkártya-elfogadó nem volt az autóban"

- olvasható a cikkben.

A BKK úgy látja, javult az ellenőrzések hatékonysága, mióta a revizoraik a NAV-val, a BRFK-val és a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatósággal együtt dolgoznak. 

A jogsértések száma  turistaszezonban mindig megugrik, tavaly a 298 ellenőrzésből 205-ben találtak jogsértést. Erre az időszakra a leginkább jellemző az utasok megtévesztése, és mivel idén nyáron a fővárosban a vizes világbajnokság lesz a legnagyobb esemény, a BKK már most elkezdett egyeztetni a társhatóságokkal. 

A probléma abban áll, hogy a BKK csak az ellenőrzést végezheti, de a szankcionálás más szervezetekre tartozik. 

"A BKK a személytaxi-szolgáltatás ellenőrzésére jogosult, de intézkedéseket nem tehet, így nem is bírságolhat. Az ellenőrzésekről készült jegyzőkönyveket elküldi a különböző hatóságoknak, amelyek eljárhatnak a taxissal szemben – engedély nélküli szolgáltatás esetén a közlekedési hatóság, túlszámlázás esetén a rendőrség és a fogyasztóvédelem, a nyugtaadás elmulasztásakor pedig a NAV az illetékes"

- áll a cikkben.

13 hozzászólásarrow_drop_down_circle

desert
@eszegfu: Na igen. Ilyenkor szokott kiállni állmatag szemekkel Metál Zoltán, aki elrebegi, hogy semmiféle visszaélésről nem tud a taxis szövetség...
Ott helyben, az ellenőrzés közben kéne a madárnak bevonni a hivatásos jogosítványát és az óraállás szerint visszamenőleg az összes adót kamatokkal, bűntetéssel együtt kiszabni, úgy ahogy azt minden más, "mezítlábas" adófizetővel szemben is megteszik. Az, hogy az ellenőrzőszerv dobálózik számadatokkal a visszaélésekre vonatkozóan pont annyit ér, mint a majomra az öltöny.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
eszegfu
@desert: Nincs vita köztünk, egyetértek!
papa.49
Akkor az ,,onlájn,, taxióra pont szart se ér, és még egy a ,,sok bába között, elveszik a gyerek,, !!!
Itt meg csak ,,bába,, van de az dögivel, a kevesebb most is többet érne!!!
nezelodo
Ha netán mégis nőne a szigor, majd kimennek a maffiózó kinézetű hiénák a jogaikért tüntetni, és a testvérmaffia igazat ad nekik, mint a konkurencia kivégzésénél is tette.
F_Viktor
A taxis tarsadalom a 70-es evektol kezdve nem a becsuletessegukrol voltak hiresek, nincs semmi uj a nap alatt.
nezelodo
@F_Viktor: Éppen a hetvenes években történt, hogy a "vidéki gyerekeket" egy ilyen fazon háromszor vitte el a Kőbányai úton a célállomás előtt, és közben a Horthy Pista barátságával dicsekedett a vén simlis, amikor szóltam neki, megállhatna már mert elszédülünk a körbejárástól. A mai, a taxistüntetésen látott hangadók olyan bizalomgerjesztők, hogy be sem ülnék a kocsijukba. Rendesen képviselik a maffiózó szervezetet.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.