Egészen elképesztő történetet hozott napvilágra Facebook-oldalán az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára.

A krimiszerű történetből kiderül: 1985-ben egy, a magyar állampárt által hírszerzőként foglalkoztatott bűnözőnek a későbbi szocialista pártelnök és külügyminiszter, Kovács László – aki akkor az MSZMP Külügyi Osztályának vezetője volt – utasítására fizettek vissza majdnem 20 ezer nyugatnémet márkát, amit korábban elkoboztak tőle a Ferihegyi repülőtéren. – szúrta ki a Blikk.

Íme a sztori:

„1985. május 6-án a Ferihegyi repülőtéren a vámőrség szervei egy kiutazni készülő férfitől 19.720 nyugatnémet márkát elkoboztak, mivel annak eredetéről nem tudott elszámolni. Jegyzőkönyvet vettek fel, de az elkobzott összegről elismervényt nem adtak, sietve kellett távoznia, még a kabátja is ott maradt – számolt be otthon – Belgiumban – a feleségének. Az asszony felháborodott, és levelet írt Kádár Jánosnak, a pénzt visszakövetelve."

Ezt követően Kovács László, az MSZMP Külügyi Osztályának vezetője, utasította a Külügyminisztérium Konzuli Főosztályát, hogy értesítsék a Belgiumban élő családot, hogy az elkobzott összeget hiánytalanul visszaadják.

Az MSZP későbbi elnökének utasítására fizettek egy alvilági figurának

(Fotó: Szigetváry Zsolt/MTI)

És így is történt. A férfi 1986. február 21-én visszarepült Magyarországra, a Ferihegyi repülőtér egy irodájában visszaadták neki a 19.720 nyugatnémet márkát, valamint a májusi nagy sietségben ottfelejtett irhakabátját is. Ez után a férfi a következő járattal visszarepült Brüsszelbe. Hihetetlen történet? Lehet hogy hihetetlen, de igaz.

Kocsis Kálmán, a BM III/I-3. Osztály vezetője ugyan azt javasolta, hogy tagadják le, hogy elkobozták a pénzt, de magasabb szinten más döntés született.

Az ügy magyarázata: a magyar állampolgárságú, de házassága révén Belgiumban élő férfi korábban a hírszerzés ügynöke volt (Videos néven). A pénznek azonban nem volt köze az ügynöki tevékenységéhez, egy illegálisan Magyarországra behozott, és itt hamis papírokkal eladott használt Ford autó ellenértéke volt – állította a férfi. Az ügynök ugyanis mind a beszervezését megelőzően, mind a foglalkoztatása alatt is csempészéssel is foglalkozott, jelentős magyar és belga alvilági kapcsolatokkal is rendelkezett, ezért is került a hírszerzés látókörébe. A NATO-ról kellett volna jelentenie, illetve apósa révén, aki a NATO egyik tudományos intézményében dolgozott, hírszerzési információkat szereznie.

Az ügy (és az ügynök) már kezdetektől zűrös volt, az alvilági kapcsolatok miatt még a belga rendőrség is látókörbe került, a hírszerzés érdemi információkat nem kapott, csak a munka volt vele, és ekkor következett a kínos végkifejlet, a lebukás a pénzzel a határon. A hírszerzés nem kívánta tovább fedezni az ügynökét, de bírósági eljárást sem akartak indítani ellene, mert nem akarták, hogy eljárjon szája a hozzájuk fűződő kapcsolatáról.

Ezért aztán úgy döntöttek, hogy kizárják a hálózatból, a pénzét elteszik, a férfit pedig kiutasítják és kitiltják az országból. Csak azzal nem számoltak, hogy a volt ügynök és a felesége nem nyugodott bele a pénzük elvesztésébe.

A férfi először a brüsszeli magyar nagykövetségen keresztül üzent haza, hogy ha nem kapja vissza a pénzét – és még jelentős összegű hallgatási pénzt is kért –, akkor kitálal a nyugati sajtónak, de erre itthonról nem reagáltak. Ezt követően írt a feleség Kádárnak levelet, amelynek hatására aztán bekövetkezett a csodás végkifejlet. Ez a történet, egyike azon kevés történetnek, amely az 1980-as évek beli nyugat-európai hírszerzési dokumentációból a Történeti Levéltárban megismerhető. Az ügyről részletesen, iratokat is közölve ír a Történeti Levéltár történésze, Soós Mihály, A magyar polgári hírszerzés NATO elleni tevékenysége az 1980-as években című tanulmányában” – írja a közösségi portálon a történeti levéltár.

10 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Edmond Dantes
Ez a történet képtelen eltakarni a Fidesz mai disznóságait.Ha Mészárostól is elkoboznák az illegális pénzeket,sokkal pikánsabbakat mesélhetne,mint ez a pancser ügynök.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Sziszifusz
32 évvel ezelőtti, őskori történet, aminek nincs kihatása napjainkra.
Úgy gondolom, ettől sokkal érzékenyebben érinti a magyarokat, a mostani " díszpintyek " produkciója.
bencemacska
Ez a szöveg magáért beszél!
A Kádár rendszerben még volt olyan ember, aki nem adott szabad ("koszos!!!") kezet a titkosszolgálatok minden "módszeréhez"
Kovács László viszont csak parancsot teljesített, amellyel gondolom egyet is értett.
A későbbi kádár utód viszont "gázszerelésre" költötte volna!

"A hírszerzés nem kívánta tovább fedezni az ügynökét, de bírósági eljárást sem akartak indítani ellene, mert nem akarták, hogy eljárjon szája a hozzájuk fűződő kapcsolatáról."
"Ezért aztán úgy döntöttek, hogy kizárják a hálózatból, a pénzét elteszik, a férfit pedig kiutasítják és kitiltják az országból. Csak azzal nem számoltak, hogy a volt ügynök és a felesége nem nyugodott bele a pénzük elvesztésébe."
"Kocsis Kálmán, a BM III/I-3. Osztály vezetője ugyan azt javasolta, hogy tagadják le, hogy elkobozták a pénzt, de magasabb szinten más döntés született."
papa.49
@bencemacska: Ha jól megnézzük a dolgokat ma a hazugovics engedélyével történik bármi az államigazgatásban, a ,,fiúknak,, nincs miért hánykolódniuk!!!
eugen4402
Nem értem, hol van itt lebukás? Már az őskorban feltalálták a "diplomáciát", mert rájöttek, hogy jobban jár a kém, ha kiutasítják, mintha szétlőnék a fejét. Minden külügyminisztérium hírszerzési centrum, és ezzel mindenki tisztában van. Alvilági figura..? Pubi, arra a pályára előnyt jelent a zsarolhatóság. A tanulság az, hogy Kádár, vagy Kovács L. presztizse az igazságos megoldást segítette érvényesülni.
Jozefina
Sehol nem látom ki a cikk (vagy minek nevezzem szerzője? (Valószínű, hogy ugyanaz a titok szolgálatáll ez mögött is, csak fidesz-kdnp szinekben)
Kínjukban már nevetséges dolgokat követnek el:
"Az ügyről részletesen, iratokat is közölve ír a Történeti Levéltár történésze, Soós Mihály, A magyar polgári hírszerzés NATO elleni tevékenysége az 1980-as években című tanulmányában”
Mi az újdonság? Mi a hír?
Ma az orbáni családi maffia naponta ennyit ellop??!!! Nem beszélve a fidesz-kdnp által fedezett maffia hálózatról.
Equus
Polt Péter ötmilliót kereső felesége felvette Polt lányát is a jegybankba... ez már hír ... a 100 éves történet meg...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.