A kétéves kísérleti időszak lezárulta után, idén ősszel indul el a Segítő kezek infokommunikációs program, amely egyszerre szolgálja az idős emberek egészségmegőrzését és biztonságérzetének erősítését – mondta szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium miniszteri biztosa.

Jeneiné Rubovszky Csilla azt mondta, a százezer leginkább rászoruló idős ember közül ötezren kaphatnak számítógépet vagy az egészségügyi állapotukat figyelő, vészjelzésre is alkalmas karperecet, esetleg igényelhetik mindkettőt. Az eseményen elhangzott az is: a múlt héten megkezdődött annak az 1050 közmunkásnak a képzése, aki rendszeresen kapcsolatot tart az idősekkel és a bűnmegelőzéssel kapcsolatos információkat ad át nekik.

A miniszteri biztos jelezte: a programba bekapcsolódó településeken a jövőben bárki beléphet a Segítő kezek rendszerébe, a közmunkások vagy a rendszer működését korábban elsajátító fiatalok pedig otthonában tanítják meg neki az eszközök kezelését.

Jeneiné Rubovszky Csilla arra emlékeztetett: tavaly Magyarország lakosságának 19 százaléka volt 65 év feletti, de ez az arány 2030-ra várhatóan 24 százalék közelébe emelkedik.

Mint mondta, egy 2013 őszén készült felmérés tanúsága szerint az e korosztályba tartozók három legfőbb problémája az egészségromlás, a magányosság és a bűncselekményektől való félelem volt, a kormányzat célja pedig az, hogy mindenkinek méltó időskora lehessen.

Szólt arról is: felmérésükben az is vizsgálták, hogy az idősek a számítógéppel vagy az okostelefonnal összekötött rendszert részesítik előnyben, de utóbbi eszköz nem nyerte el a korosztály tetszését.

Németh Ágnes, az Országos Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának vezetője az eseményen arról beszélt: az 1050 közmunkás feladata lesz, hogy az időseket megismertesse a tipikus jogsértésekkel, azok megelőzésének lehetőségével, az ilyen esetekben szükséges eljárásokkal, de azzal is, szükség esetén kihez fordulhatnak, ha nincs a közelben rendőr.

(MTI)

10 hozzászólásarrow_drop_down_circle

colibri
Százezerből kapnak ötezren... hű ez akkora gáz, elhallgatnám, biztosan nem dicsekednék vele.
De mit várhatunk egy olyan kormánytól, aki már nyolcadik éve szenzációként hazudja szemünkbe pl. a rezsicsökkentést?
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Jozefina
Pitiánerek!!! És ki áll a vészjelző másik végén? Majd mészáros és hóhérai??!!! Mert van olyan ország ahol ez kiválóan működik, de az EU-ban van és nem az Uralon túl!!!
magyarbakancs
@Jozefina: "És ki áll a vészjelző másik végén? "
Kubatov kopasz emberei!
Eladott Ország
Rubovszky György apuci nevű öregember vidáman csacsogta, a Viktor megengedi, a vészjelzésre alkalmas karperecet a nyugdíjasoknak. Csak így. A Viktor megengedi. Mintha azt mondta volna: ez Isten akarata. Igen, itt tartunk, drága feleim. Ha a Viktornak szar napja van, akkor lapítunk. Mert például egy mozdulattal a felére csökkentheti az oktatásra
szánt pénzt. Ha a Viktornak fáj a foga és ettől dühös, akkor a rákbetegek nem kapják meg a modern gyógyszereket és az esélyt a túlélésre. Ha a Viktornak székrekedése van, akkor úgy dönthet, hogy egész megyéktől veszi el például az egészségügyi szakápoló képzést, vagy bármit, ami eszébe jut. Egyetlen ember szellemi képességei, akarata, mentális állapota, hangulata mozgat egy egész országot. Ha a Viktor úgy akarja, Áder lesz megint a
köztársasági elnök. Az az Áder, aki remekül szolgálta a Fidesz érdekeit. Ez igaz is. Ahogy az is igaz, hogy Rubovszky és az egész KDNP a Fidesz érdekeit szolgálja. A Fidesz is a Fidesz érdekeit szolgálja. A Fidesz pedig lényegében nem más, mint Orbán Viktor. Aki vagy beveszi a gyógyszerét rendesen, vagy nem. Aki eldönti, hogy márpedig a szülőfaluja világváros lesz. Porfészekből metropolisz. Most Felcsút egy olyan porfészek, ahol a miniszterelnök kertjének végében akkora stadion van, amibe az egész falu beköltözhetne. Semmi másért, csak azért, mert a Viktor ifjúkorában focista akart lenne, de nem volt elég tehetséges. A porfészekben rengeteg pénzből épült egy kisvasút, ami üresen pöfög át a kertek alatt. Semmi másért, csak mert a Viktor nem kapott játékvonatot karácsonyra, pedig mennyire vágyott rá. Valójában már jó ideje semmi másról nem szól ez a szarrá alázott ország, mint a Viktor akaratáról. Itt a Viktor kegyelméből lehet valamire jutni és a Viktor bosszújától lehet elvérezni.
Nessy
@Jozefina: Senki, de így választás előtt még egy 5 %-s "adományt" is fel lehet fújni, és sikerként eladni!
Gondolják, hogy majd megkérjem a betörőt, mielőtt fejbe vág, hadd írjak egy e-mailt? Mit tippelnek?
elnyomott
Ja, igényelni minden nyugdíjas igényelhet, de kapni csak a Bözsi-néni félék fognak.
justhpeter
Akiknek én gondolnék egy örök életre szóló karperecet, az nem kerülne ennyibe.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.