A KSH Népességtudományi Kutatóintézetének igazgatója szerint Magyarországról vándoroltak ki külföldre a legkisebb arányban a volt szocialista országok közül 1990 óta.

A Családok budapesti világtalálkozóján Spéder Zsolt azt mondta, ha olyan arányban vándoroltak volna ki Magyarországról, mint Lengyelországból, akkor most mintegy 600 ezerrel kevesebb ember élne hazánkban.

Nem biztos, hogy akkor kell hamut szórni a fejünkre, amikor máshol is hasonló tendenciák vannak

 - fűzte hozzá.

Arról is beszélt, hogy 1990 óta folyamatosan csökken Magyarország népessége, de az elmúlt két-három évben némi növekedés figyelhető meg. Míg 1990-ben 125 ezren születtek, addig 2015-ben már csak 91 690-en.

Közölte:

a népességcsökkenés nem magyar átok, hanem általános európai tendencia, bár Európában nincs egységes termékenységi rezsim.

 Arra is felhívta a figyelmet, nem mindegy, milyen családpolitikai, társadalompolitikai intézkedéseket indítanak, mert ezek hatásai mérhetőek.

Spéder Zsolt szerint a magyar családpolitikai rendszer nagyon összetett és nagyon nagyvonalú. Ezzel utalt arra is, hogy a kormány a GDP csaknem 5 százalékát költi családpolitikára, ami európai összehasonlításban is az elsők között van – emelte ki.

Forrás: MTI

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

CsipkeRózsa
Azt is közölhették volna, hogy a KSH szerint hány fő vándorolt ki, szerintem, már elértük bőven a 600 ezret.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.