Átadták az évek óta nem termelő hejőcsabai cementgyár, mostani nevén HCM 1890 Kft. évi 40 ezer tonna kapacitású mészhidrát üzemét pénteken, a beruházás magántőkéből valósult meg, ennek értékről nem adott tájékoztatást Kálmán János cégtulajdonos. Miskolc hejőcsabai városrészében lévő cementgyár termelését sok éven át a svájci Holcim konszern működtette, majd 2011-ben leállította a gyártást, a dolgozókat elbocsátották.

Forrás: epulettar.hu
Feltöltő: épülettár.hu
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
index.hu/gazdasag/2014/06/26/ujraindul_a_hejocsabai_cementgyar/
Miért állt le a termelés? A Magyar Cement Kft. 1994. augusztusában vásárolta meg az ÁVÜ-től a cementgyárat, úgy hogy kisebbségi tulajdona volt benne a Holcimnek. Miután a svájci holding meg akarta szerezni a teljes tulajdont, a magyar cég viszont nem akarta eladni, perek sokasága kezdődött. Magyarországon több mint 70, továbbá ennél kevesebb eljárás indult Svájcban és Ausztriában. A válság óta a kereslet 2,5 millió tonnára esett vissza a magyar piacon, így kihasználatlanok a magyar gyárak, ennek ellenére a multinacionális tulajdonosok - két szlovák és egy román gyárból - 900 ezer tonna cementet hoznak be évente. A HCM ennek az importnak a kiváltására készül, illetve a monopol árakat letörve, 39 százalékos piaci részesedést akar elérni - mondta a kereskedelmi igazgató. Kálmán János szerint a multik a régióban monopolhelyzetre tettek szert a cementgyártásban, ami az árak emelkedésével járt.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.