Elkeseredettségében a közösségi oldalon keresztül kért segítséget egy egy soproni szakorvosjelölt, miután egyedül maradt az ügyeleten.

A 168óra írta meg, hogy a fiatal urológusjelölt, aki írásbeli szakvizsga után és szóbeli előtt áll, arról panaszkodott, hogy a kórház sürgősségi osztályán fennálló humánerőforrás-hiányt más osztály és szakma rezidenseinek, szakorvosjelöltjeinek teljes(!) műszakba való bevonásával oldotta meg és kívánja a későbbiekben is megoldani.

Nem elég, hogy teljes műszak mellett a saját osztályunk engem nem lát, illetve én sem a szakmámat, hanem éjszakai műszakban teljesen egyedül, szakmai felügyelet nélkül, (nincs műszakvezető, nincs sürgősségis orvos sem, tehát rajtam kívül zéró orvos) kell nekem, egy urológusnak az egykapus sürgősségi osztályt ellátnom.

Bármilyen konstruktív hozzászólásnak tudnék örülni. Segítségeteket előre is köszönöm

- írta a lány a az 1001 orvos hálapénz nélkül nevű Facebook-csoportban, és szerencsére többen segítettek is neki.

Dénes Tamás, a Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezete elnöke a lapnak elmondta: egyáltalán nem példanélküli esetről van szó, az utóbbi időben a sürgősségi osztályok orvoshiányát próbálják rezidensekkel feltölteni, ezzel hátráltatva a választott szakmájukban a fejlődés. Ez azért is veszélyes, mert, ha baj van, senki nem áll ki mellette. 

Velkey György, a Magyar Kórházszövetség alelnöke szerint sem elfogadható, hogy mondjuk egy urológus szakorvosjelöltet a sürgősségire küldjenek ügyelni mindenféle szakmai felügyelet nélkül.

A szabályozás egyértelmű: sürgősségin fiatal egyedül nem lehet. Ugyanakkor a rezidensi időszak nem homogén, azért egy 4-5 éves intervallumról beszélünk, amely során azért változik a szakorvos jelölt tudása, tapasztalata.

- mondta az alelnök

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

wagabund
nem tudom, mit tennék, ha én kerülnék ilyen helyzetbe? mármint betegként kerülnék a kétségbeesett rezidenshez...

ha magamnál vagyok, akkor megbeszéljük, ha eszméletlen akkor mindegy...

mindenesetre szar ügy.
egyvandor
Az olyan osztályokon ahol nincs betegként nertárs, még ez is sok.
szép új világ
A bizonyítékok arra utalnak, hogy Ausztriában sem jobb a helyzet, legalábbis a grazi pszichiátrián. Elképzelhető, hogy a portás vagy az éjszakás karbantartó kezelgette Viktorovicsunkat és ezért nincs javulás nála.
egyvandor
@szép új világ: Szerinted Gorbán gyógyítható? Aki ennyire nevét adja a mai állapotokhoz azt szerintem sehol nem képesek kezelni.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.