Megszületett az ítélet annak a vadásznak az ügyében, aki még februárban lőtt le egy póráz nélkül sétáló kutyát Budapest belterületén, a mátyásföldi repülőtér mellett.

Kiderült, hogy a kutya csak 50 méterrel sétált gazdája előtt, amikor a vadász egy magaslesről kilőtte.

Az Index azt írja, hogy a vadász nem tudta megkülönböztetni a kutyát egy rókától, azért lőtte le.

A kutya gazdája azt mondta, elszomorítónak tartja ezt az enyhe büntetést, főleg, hogy – neki legalábbis továbbra is az az érzése az ügy kapcsán – a vadász nem tett meg mindent, hogy megtalálja a kutya tulajdonosát, nem hívta fel a helyi vadőrt az állatot látván, szóval "viszketett az ujja a ravaszon", lőni akart, mindegy mire.

Az ítélet azt sugallja, hogy "lehet lövöldözni, mint a vurstliban a hárompálcás akármikre".

A vadász ellen zajló vizsgálat kiderítette, hogy a kilőtt kutya nem űzött vadat, így a kilövés teljesen indokolatlan volt.

Ám mivel a vadásznak minden papírja rendben volt, és az elmúlt két évben nem követett el szabálysértést, ezért 25 ezer forintos pénzbírságot szabtak ki rá.

14 hozzászólásarrow_drop_down_circle

papa.49
@Equus: @Mirabilis: Azt meg aki a macskáját megölte 2 évre ítélték, érdekes a cselekmények súlyozása nem???
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
egyvandor
Ha nem csak kettő, hanem három évig visszamenőleg lettek volna rendben a papírjai embert is ölhetett volna büntetlenül.
egyvandor
@papa.49: "Azt meg aki a macskáját megölte 2 évre ítélték, ..." Annak nem volt két évre vissazmenőleg papírja arról hogy nem keveri össze a kutyát a rókával.
papa.49
@egyvandor: Hát ez már igaz, bár ez nem menti a lesről lövöldöző vadászt...
egyvandor
Azért is háborít fel a dolog ennyire mert már találkoztam magát Istennek hívő vadásszal aki ránk tartotta a fegyverét, mert kutyával sétáltunk a mezőn. Az én szememben ezek után a vadászok nem tartoznak a megbecsülendők közé. Nem tudom mitől nő meg valakinek a "farka" azért mert fegyvert tarthat a kezében. Tisztelet a kivételnek.
Equus
@egyvandor:13.04 az úgy volt, h azóta már megboldugult kutyánkkal, airdaile terrier, Ladyvel bóklásztunk a DélPesthez tartozó Duna-parton. Nagyapámnak volt egy Steyr pisztolya még az első Vh-ból való, amit az ő nagyapja tisztként viselt. Hát ez nekem kölyökként, nem engedéllyel, de hozzám került és lőszer is volt benne.
Lady talán 25 méterre lehetett tőlem, amikor a VADÁSZ a semmiből előbukkant és azt modta, most akkor ő lelövi a Ladyt. Én magamhoz hívtam a kutyust, aki jött is készségesen. Vadász úr követte a fegyvere csövével a lábamig.

Az a 14M Steyr elég komoly darab... húzta is az oldalamat, de mikor kézbe vettem és az irányzékon keresztül megnéztem a vadász úr szemét... közben hallhatta, hogy a kakast is hátrahúztam az egyébként csőretöltött jószágon... puskája vállba nyomva, ujja a ravaszon, de az enyém is...

Meglepi volt neki, h egy 18 körüli fickó ilyennel áll elő... Külön meglepte az 50 év körüli derék férfiút, amikor hallhatta:
- Tedd le a puskát, különben agyonlőlek!

Szemem a szemén az irányzékon keresztül, ujjam az elsütőbillentyűn és komolyan is gondoltam, amit mondtam. Puska a vállában, ujja a rvaszon... azt néztem... ha mozdult volna, akkor én is mozdítok.

Mozdult. Letette a puskát. Pisztoly vissza a tokjába, bemutatkoztam, névvel, lakáscímmel, ő is mutatta a vadászigazolványát... kicsit fehér volt... vmi rosszullét környékezte, kérdeztem is tőle, kell-e segítség. Nem kellett.

Ladyvel szépen elbotorkátunk a kocsiig, aztán irány haza.

Ha nincs ez a töri a newspaperen már el is felejtettem volna... De gondolom, Vadász úrnak megmaradt a fejében...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.