Az egész országot megrázta egy Fejér megyei család tragédiája, akiknek a nyolcéves kislányával, Lillával egy villámcsapás végzett.

A villámláskor a biciklijén ülő kislány azonnal összeesett, édesanyja a szomszédasszony segítségével próbálta újraéleszteni. A gyermek kórházba került, de életét már nem tudták megmenteni.

A villám hatalmas robajjal csapott be, a helyiek először azt gondolták, valami felrobbant.

A villámlással kapcsolatban rengeteg tévhit kering, mint például az, hogy mozgó emberbe könnyebben belecsaphat. Az igazság viszont az, hogy önmagában a mozgás nem növeli a kockázatot, tehát ha biciklizünk, futunk vagy sétálunk, nem vagyunk nagyobb veszélyben, mint ha csupán egy padon ülnénk a hatalmas mennydörgés közepette. Ám ha sík terepen mozgunk a szabadban, vagyis a környezetünkben nincs kiugróan magas pont, megnő annak kockázata, hogy elér minket a villám. Szakértők szerint ilyenkor érdemes leszállni a kerékpárról, és minél távolabb húzódni tőle. Ahogyan a villám a talaj felé halad, a legrövidebb utat keresi. Időnként ez egy ember testén át vezet.

„A villám becsaphat az illető vállánál, a lábán keresztül lefuthat a teste egyik oldalán, majd eléri a talajt. Amíg útját megteszi, persze nem kis gyötrelmet okoz: égési sérüléseket és akár sokkot is előidézhet, de ennek ellenére a villámcsapás energiájának nagy részét a talaj fogja fel” – áll a katasztrófavédelem tájékoztatásában. A legfőbb veszély, hogy az izmok görcse miatt az életfontosságú funkciók leállnak. Az áldozat rendszerint nem hal meg, kivéve két esetet: ha a szívén vagy a gerincoszlopán halad keresztül – amely Lilla eseté­ben is történhetett. – írja a Blikk.

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.