Botka László lett a miniszterelnökjelölt, szerinte a 2018-as választás az elégedettek és elégedetlenek közt dől el.

Botka: a 18-as választás az elégedettek és elégedetlenek közt dől el

Botka László szegedi polgármester szombaton, pártja budapesti kongresszusán elmondott beszédében azt mondta, a jövő évi választás előtt mindenkinek fel kell tennie a kérdést: elégedett-e Magyarország helyzetével. Aki elégedett annak Orbán, aki elégedetlen annak pedig Botka a választása – tette hozzá.

Úgy fogalmazott: nem elég az, ha ő maga "felszántja a pályát", ha "gőzhengerként" a falon is átmegy, ha a legjobb kormányprogramot teszi le az asztalra. Minden baloldali, minden demokrata, minden elégedetlen támogatására, szavazatára szükség van – hangsúlyozta.

Botka László beszédében magát olyan csapatjátékosként jellemezte, aki győzelemre vezetheti Magyarországot, ha a választók bíznak a baloldal eszméjében: az egyenlőségben és igazságosságban. Kiemelte, egy olyan új Magyarországot építenek, amelyben a "kisember is ember, a gondolat, a szólás, a tett ismét szabad".

Megélhetési minimum, kevesebb adó a kisembereknek

Azt mondta, ha győz, akkor a szegényeket fogja szolgálni. Több ígéretet is újra megfogalmazott, például bevezetik a megélhetési minimumot, megemelik a közalkalmazottak jövedelmét, a kisemberek kevesebbet adóznak, megemelik és adómentessé teszik a minimálbért, megerősítik a munkavállalói jogokat. A költségvetés prioritása nem a stadionépítés lesz, hanem a kórházak, az iskolák támogatása – jelentette ki.

Ígéretet tett egy átfogó bérlakás-programra, a nyugdíjminimum duplájára emelésére és a 13. havi nyugdíj visszaadására. Elmondta, megtisztítják az ügyészséget a politikától, "bilincs vár a tolvajokra és a nemzetgyilkosokra".

2018 az utolsó esély egy szabad és titkos választásra

Szerinte óriási a tét, 2018-ban le kell váltani a kormányt, mert lehet, hogy ez az utolsó esély a szabad, titkos választásra, hogy az ország az EU tagja maradjon, hogy ne legyen ismét orosz csatlós állam.

Botka László kizárta az együttműködést a Fidesszel, azt mondta, sem 2018 előtt, sem 2018 után sincs mutyizás a Fidesszel, mert ők a felelősek azért, hogy az ország a katasztrófa, a nemzethalál felé rohan.

Megválasztották Botkát, aki nemzetgyilkosnak nevezte a Fideszt

Fotó: MTI/Soós Lajos

Úgy fogalmazott, az elmúlt hét év nagyon szűk esztendő volt a magyaroknak, akiknek a többsége elégedetlen, ezért nekik kell békét teremteniük és újjáépíteni az országot.

"Adjuk vissza Magyarországot a népnek!" – mondta, hozzátéve, egy olyan normális, független, erős, modern és európai országot akarnak, ahol a munkának becsülete van, és becsületesen meg is fizetik, a törvény előtt pedig mindenki egyenlő.

Botka: a XXI. század legnagyobb nemzetgyilkosa a Fidesz

Botka László a 21. század legnagyobb nemzetgyilkosának nevezte a Fideszt, amely szerinte rendszerszintre emelte az igazságtalanságot és az egyenlőtlenséget, az MSZP és a demokraták miniszterelnök-jelöltjeként azonban hisz az esélyek és a polgárok egyenlőségében, a vagyoni különbségeket csökkentésében.

A szocialisták kormányfő-jelöltje beszélt arról is, hogy az MSZP-nek erősnek, egységesnek és győzeleméhesnek kell lennie. Szerinte a Fidesz legyőzéséhez az egyéni választókerületekre kell koncentrálni, a legjobb jelölteket kell megtalálni, magas részvételi arányt kell elérni.

A következő év legfontosabb feladatának ezért a választók aktivizálását nevezte. Hozzátette: nem elegendő a Facebookon lájkokkal tiltakozni, "több kell szobaforradalomnál".

Azt mondta, civilek nem tudják leváltani Orbánt, hiszen a választásokon pártokra lehet szavazni. Nem szerelmet, nem házastársat választunk, nem örök hűséget fogadunk, egy eszközt választunk – magyarázta.

Botka László szerint a Fidesz szalonképessé tette a gyűlöletbeszédet, ezért vált mindennapossá a mocskos beszéd, az agresszió. Közölte ugyanakkor, hogy nem tudja és nem akarja gyűlölni politikai ellenfeleit. "Még akkor sem ha kígyót-békát kiabálnak rám, mert elég volt a gyűlöletből és a nemzet mesterséges megosztásából" – fogalmazott.

Valódi kérdésnek nevezte, hogy mikor tudják megszabadítani a nemzetet a "harácsoló Fidesztől" és a "tankok helyett atommal és álhírekkel támadó Putyintól". "Újra orosz gyarmat akarunk lenni?" – tette fel kérdést az MSZP miniszterelnök-jelöltje, aki szerint, ha Orbánon és Putyinon múlna, újra vasfüggöny zárná el Magyarországot a Nyugattól, ezzel szemben ők nem lesznek "Putyin lábtörlői és téglái" az unióban és a NATO-ban.

Megválasztották Botkát, aki nemzetgyilkosnak nevezte a Fideszt

Fotó: MTI/Soós Lajos

Ha Orbán marad 2018-ban, Magyarország a vesztesek közé kerül – hangoztatta. Hozzátette: Orbán a diktátor haverjaihoz fog rohanni a természetes szövetségesei helyett. Ez akkora történelmi bűn lenne, mint Trianon – mondta, jelezve, ez is 2018 tétje.

Elmondta, megválasztott miniszterelnök-jelöltként első hivatalos külföldi útja a jövő héten Brüsszelbe vezet, hogy ott világossá tegye: a magyarok az EU tagjai akarnak maradni, illetve Orbán Viktor és a Fidesz nem a magyarok érdekeit képviseli.

Ha győzünk Magyarország újra köztársaság lesz! – hangoztatta, majd beszédét úgy zárta: győzzenek az elégedetlenek!

292-ből 280-an Botkára szavaztak

Molnár Gyula, az MSZP pártelnöke kongresszusi beszédében azt mondta, a 2018-as választás tétje: Orbán Viktor vagy Európa.

Értékelése szerint a Fidesz becsapta az országot, eldobta a konzervatívok minden becsülendő értékét. A nemzeti büszkeségből cinizmus és arrogancia lett, a múlt értékeinek képviseletéből urak és szolgák rendszerének építése, az európaiságból keleti diktátorok felé fordulás – tette hozzá.

Elmondta, a keresztény értékekből gyűlöletszítás, a mértékletességből végtelen korrupció lett.

Molnár Gyula azt mondta, az MSZP nem egy szűk elit, a kevesek, hanem sokak érdekében fog kormányozni. Közölte, a tehetősebbektől több felelősséget, hozzájárulást várnak, és ebből azokon segítenek, akik nehezebb körülmények között élnek.

Sokan úgy gondolják, hogy az MSZP is része a problémának

Molnár szerint azt kell elérniük, hogy az MSZP újra Magyarország legerősebb pártja legyen, és azért kell dolgozniuk, hogy az ország újra igazságos, élhető, nyugodt, európai ország legyen, és hogy a következő miniszterelnököt Botka Lászlónak hívják.

Az MSZP elnöke szerint ma még nagyon sokan úgy gondolják Magyarországon, hogy az MSZP is része a problémának, ezért a következő időszak politikai irányának azt nevezte, hogy világossá tegyék: Magyarország egyetlen igazi problémája Orbán Viktor, és a megoldás csak az MSZP-vel képzelhető el.

Megválasztották Botkát, aki nemzetgyilkosnak nevezte a Fideszt

Fotó: MTI/Soós Lajos

Molnár Gyula azt mondta, hadat üzennek mindazoknak, akik gyűlöletet keltenek, akik korlátozzák a sajtó szabadságát, akik megpróbálták korlátozni a civilek működését, akik rasszizmusról, antiszemitizmusról, a nők iránti ellenszenvről beszélnek.

Ezeket az eszméket akkor lehet megállítani, ha igazi szociáldemokrata kormány fog kormányozni, és Magyarország bent marad az EU-ban – hangoztatta.

Ellenzéki szekértolók

Elmondta, a demokratikus ellenzéki pártoknak, a szakszervezeteknek, a civileknek, az értelmiségnek hamarosan állást kell foglalniuk. Ha abban bíznak, hitüket, szabadságukat megőrizhetik Orbán újabb négy éve alatt, akkor nemcsak nagyon naivak, hanem a Fidesz szekerét tolják – mondta.

Szerinte mostantól nem az a kérdés, mit tesznek mások a Fidesz-kormány lebontásáért, hanem hogy "te mit teszel azért, hogy ez a hatalom 2018-ban megbukjon és a politika szemétdombjára kerüljön". "Aki nincs velünk, az velük van" – hangoztatta.

Hozzátette, az MSZP nem csak magának választott miniszterelnök-jelöltet, világos ajánlatot tett a partnereknek és az országnak. Ennek az ajánlatnak a részeként – folytatta – készen állnak lemondani önállóságuk egy részéről, előjogokról, programpontokról, körzetekről, de csak akkor, ha a cél a győzelem.

Molnár Gyula úgy fogalmazott csak azokkal tudnak együttműködni, akik 2018-ban két vállra akarják fektetni a Fidesz hatalmat.

Botka László és saját keresztnevére utalva elmondta, a Gyula vezeti a csatában a csapatokat, jelentése törökül fáklya, a László jelentése hatalom és dicsőség.

Én készen állok arra, hogy vezessem a csapatokat a csatában és fáklyaként világítsak a hatalom és a dicsőség felé Botka Lászlónak – mondta.

Gyurcsány máris bejelentkezett egy kis összefogásért

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke már előre gratulált Botka Lászlónak, akinek hamar meg is üzente, hogy nem kell félni az összefogástól, ezért fel is hívja majd a miniszterelnök-jelöltet.

(MTI)

(Címlapi kép: MTI/Mohai Balázs)

9 hozzászólásarrow_drop_down_circle

simmering73
Nemzetgyilkosnak nevezte a fideszt. Ebben egyetértünk.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Cicamama55
Végül is a miniszterelnökünk mondta, hogy merjünk nagyokat álmodni...Hát ez így is, úgy is nagy!
simmering73
Nemzetgyilkosnak nevezte a fideszt. Ebben egyetértünk.
Borsodi
Botka ki mondta amit már régen tudunk,csak mi még a fő kolomposuk nevét is tudjuk.
iluminati
Adjunk neki esélyt..." Adjunk hatalmat a kezébe s megmondjuk ki ő"
Jozefina
Igaza van Gyurcsánynak:
"Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke már előre gratulált Botka Lászlónak, akinek hamar meg is üzente, hogy nem kell félni az összefogástól, ezért fel is hívja majd a miniszterelnök-jelöltet."
Botkának nagyon arra kellene törekednie, hogy összefogjon az ellenzéki pártokkal. Egyedül nem fog menni!!! Nem kéne olyannak lennie, mint orbán! Csak azért is megmutatom...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.