A kórház szerint növeli a betegbiztonságot, hogy az urológus szakorvosjelölt egyedül látta el a sürgősségi osztályon az ügyeletet.

A Facebookon kért segítséget a napokban egy soproni kórházban dolgozó urológus szakorvosjelölt, akit teljesen egyedül hagytak ügyelni, még tapasztalt orvos sem felügyelt rá – olvasható korábbi cikkünkben.

A rezidens az 1001 orvos a hálapénz ellen Facebook-csoportban a következőket írta:

Nem elég, hogy teljes műszak mellett a saját osztályunk engem nem lát, illetve én sem a szakmámat, hanem éjszakai műszakban teljesen egyedül, szakmai felügyelet nélkül, (nincs műszakvezető, nincs sürgősségis orvos sem, tehát rajtam kívül zéró orvos) kell nekem, egy urológusnak az egykapus sürgősségi osztályt ellátnom.

Bármilyen konstruktív hozzászólásnak tudnék örülni. Segítségeteket előre is köszönöm

Segítség szerencsére akadt.

A Kisalföld elérte a kórházat is, ahonnan a következő választ kapta a lap:

A sürgősségi orvostan hiányszakma, ezért a sürgősségi osztályok sürgősségi szakorvosok felügyelete mellett más szakterületek képviselőivel szerveződnek. Az általuk itt megszerzett tudás jelentősen növeli a betegellátás biztonságát, hiszen a saját szakterületén, osztályán előforduló akut esetek felismerését és ellátásának megkezdését leginkább a sürgősségi osztályon tudja elsajátítani

- írták válaszukban, ahol azt a felvetést, hogy nincs tapasztalt orvos a rezidens mellett, azzal hárították, hogy 

a Sürgősségi Betegellátó Osztályon a különböző szakterületek akut esetei jelennek meg. Az adott szakterület szakorvosai kórházunkban folyamatosan elérhetők, ezért a rezidensnek nem kell egyedül, felügyelet nélkül ellátnia kompetenciáját meghaladó eseteket.

Bármilyen eredetű, súlyos, potenciálisa életveszélyes állapotú beteg érkezését a mentőszolgálat előre jelzi, e betegeket a sokktalanítóban, a beteg ellátásához szükséges orvosokból és szakdolgozókból álló team fogadja és látja el. A betegek ellátása, kezelése a szakmai protokolloknak megfelelően, biztonságosan történik.

15 hozzászólásarrow_drop_down_circle

RonaGyuri
szeretném remélni, hogy a válaszolónak lesz legközelebb ebből gondja, mondjuk ő kerül a sűrgősségire! =))
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
emerencia
@papa.49: Új műszerre nem kaptam külön-külön képzést de jó iskolánk volt, felkészítettek arra, hogy önképezzük magunkat, ha a szakmába vágó új feladattal találkoztunk. Voltunk egyszer a SZU-ban műszerjavító képzésen de az inkább konzultáció és tapasztalatcsere volt. Nem volt divatban az állandó bizonyítvány szerzés és azzal való hencegés. Helyette az elvégzett munkánk és a másokkal való szakmai együttműködési készség minősített bennünket.
emerencia
@papa.49: Volt, hogy bedobtak a mélyvízbe valamelyikünket de ilyenkor nem hagytak egyedül mert jól tudták, hogyha ma ők segítenek nekem, holnap én segítek nekik. Ezt hívták anno munkahelyi közösségnek. Akkor is voltak kollégák akik mások fúrásában vélték meglelni a boldogulás útját de voltak olyan vezetők is, akik nem hagyták az ilyeneket érvényesülni a többiek kárára. Kívülről a mai "csapatnak" nevezett munkahelyeken ennek csak a látszata van meg. Valójában nemegyszer éppen a felelős vezető rombolja a közösséget, hangolja egymás ellen az embereket a felszínen hatalmas egységet imitálva. Az egészségügybe is beszivárogtak ezek az álságos vezetői módszerek melynek következményei miatt tart ott az egészségügy, ahol. Nemcsak a puszta pénzhiány az egészségügy rákfenéje. Fiatal koromban elképzelhetetlen lett volna, hogy egy orvos meg sem nézzen! Ma már megteheti, hogy csak hónapok múlva ellenőrzi, hogy vajon meg tudtam-e magamat valahogy gyógyítani. Anno a műszerek nem javították meg magukat, az emberbetegek viszont kétségbeesve próbálkoznak az öngyógyítással, ha nem jutnak időben orvosi segítséghez. Most már az sem érdekli őket, ha a késlekedés miatt akár válságba kerül a beteg. Olcsó itt már az emberélet...
Nessy
Azért talán a császármetszést ne egy ortopéd sebész végezze. Pedig sebész, sebész. Ma már annyira szakosodtak, hogy nem szívesen avatkoznak egymás "alegységeibe". Mint ahogy a mérnök is mérnök, de azért ha lehet, ne egy mélyépítővel terveztessünk felhőkarcolót.
Lehet, hogy egy sok éves gyakorlattal rendelkező urológus ellátja a sürgösségi ügyeletet, de azért az infarktusomat adott esetben inkább egy kardiológus vagy egy érsebész lássa el.
papa.49
@emerencia: a tegnapi kettőre, Igazad van akkor más volt a kollektíva, meg az akkori vezetők is mások voltak, volt fogalmuk, az ott végzett munkáról, a maiak meg csak a narancsos párttagkönyv bűvöletében élnek a melósok tudása keveset számít a szemükben...
Lepényleső
Ez után már nem terhelik ilyennel a rezidenseket,e tevékenységet a portaszolgálat veszi át?
papa.49
@Lepényleső: A vakbél műtétet ott rögtön a portásfülkében meg is csinálják))))))))))

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.