A földművelésügyi miniszter szerint a magyar ma is szereti a lovakat, az ilyen rendezvények meghatározó elemei a nemzeti identitástudatnak.

A lovas hagyományőrző programok nélkülözhetetlen elemei a magyar kultúrának – jelentette ki a földművelésügyi miniszter szombaton, a Hagyományok Hétvégéje elnevezésű rendezvény keretében megtartott Jász-Nagykun-Szolnok megyei Fogathajtó Bajnokság második fordulójának díjátadó ünnepségén, Jászboldogházán.

Fazekas Sándor kiemelte: a kormány fontosnak tartja a hagyományőrző programok, ezen belül is a lovas rendezvények támogatását, ezek ugyanis részei a magyarság évezredes értékeinek és meghatározó elemei a nemzet identitástudatának. Jászboldogházán ezúttal 48 fogat hajtója mérte össze tudását és ügyességét, mely jászkunsági rekordnak számít és országos összevetésben is ritkaságszámba megy annak ellenére, hogy örvendetesen gyarapszik, és immár mintegy hatszázra tehető a hazai lovas versenyek száma – hangsúlyozta.

A magyar ma is "lovas nemzet" – fogalmazott a tárcavezető, aki szerint ezt a megállapítást támasztja alá, hogy az ilyen rendezvényeken nem csak a rajthoz állók, de az érdeklődők száma is folyamatosan nőtt az elmúlt években.

A rendszerváltás idején a sportlovak mennyisége alig haladta meg az 1300-at, ez a szám mára a Kincsem Nemzeti Lovas Programnak köszönhetően többszörösére nőtt: 4500 hivatalosan regisztrált sportlovat tartanak számon ma Magyarországon. Ezzel párhuzamosan többszörösére nőtt az emberi erőfeszítés, a jószágtartók, a lótartók igyekezete és odafigyelése is – fogalmazott Fazekas Sándor. Ennek köszönhetően nem csupán fennmaradhat, de gazdagodhat is a lótartás, a lovas hagyományőrzés értékes kultúrája, mely a magyar örökség része és igazi hungarikum – tette hozzá.

(MTI)

(Címlapi kép: MTI/Molnár Edvárd)

10 hozzászólásarrow_drop_down_circle

simmering73
Az. Ezért nem használják az irányjelzőt az autókon. Mert a lovon nincs index. Az ilyen hülyékre meg zablát, aztán addig ütni, amíg ki nem üget a Kárpát-medencéből.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Pálinkás Pál
Ez teljesen hülye??? Mostanában lovat szinte csak a cirkuszban,meg az ügetőn látsz!!!
papa.49
Akkor fazékvas bukjál rá a paci himbilimbijére!!!
Te nagyon hülye faszkalap, a helyén kell értékelni a lovat mára nem egyéb mint státusz szimbólum, hogy a sok hülye hozzád hasonló újgazdag mutogathassa milyen jól megy neki!!!
eszegfu
"4500 hivatalosan regisztrált sportlovat tartanak számon"... mondta ezt tegnap Fazekas. U.akkor Sallai Benedek kérdésére 2017. ápr. 25-én Fazekas ezt irta le: "Az FM-nek nem feladata statisztikák készitése azokról az emberekről, akik lovagolnak..." de azt tudja, hogy "2016-ban 3.871 db a regisztrált sportlovak száma". Ehhez már csak annyit teszek hozzá, hogy 2004-ben 3.500 regisztált sportló volt. Vagyis az egészből csak annyi az igazság, hogy a mondatok között levegőt kell vennie Fazekasnak.
eszegfu
@vladimir putin: Kissé vulgáris, de igaz!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.