a veréssel megtanított „hely” nyilvánvalóan nem a diák „helyét” fogja jelenteni, hanem azt, ahova a felnőtt társadalom kényszeríti. Tehetségtől és képességtől függetlenül. Mert a testi fenyítés valójában ott fogja kijelölni a diák helyét, ahova a fenyítő tanár képzeli azt. Akit, érthető okból, akár az is frusztrálhat, ha a diák kínos, a saját szakértelmét meghaladó kérdéseket tesz fel. Ehhez némileg kapcsolódik a verés, mint a tisztelettanítás eszköze. Ami azért baromság, mert veréssel el lehet érni egy megfélemlített állapotot, csendet, rendet, látszatfegyelmet. De tiszteletet nem. Azt kiérdemelni kell. A pálcával tanárt félni félheti a diák. Ám tisztelni aligha fogja. Akkor sem, ha sokan hiszik a tisztelet kikényszerített látszatát valós tiszteletnek. Azoknak a véleménye, akik szerint az ilyen okokból kiosztott pofon teljesen rendben van, egy másik helyzetben érdekesebb lenne. Abban a helyzetben, ha a tanár, a saját szubjektív megítélése szerint, az ő csemetéjük viselkedését...

Feltöltő: GeoCravker
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Equus
ember és Ember között van különbség... ahogy kiderült, ez genetikai sajátosság. Egyiket szelíd szóval, mint a labrador retrievert, másikat korbácccsal kell nevelni, mint a tigrist... Nem mindegy, h ki az idomár. A makarenkói pofonnak helye van, de tudni kell, h ki kapja. Jókor és jó kézből kapott füles egy életre tanulság lehet... és fordítva?
picike1
@Equus: az erszak erőszakot szül - szóval visszaüt a bumeráng -ugy ad a pofont
picike1
a szent élethez a test megütése ,érintése is sértés abból is a legnagyobb
GeoCravker
@Equus: A genetika fura dolog.
Vannak emberek akiknél csökkent az endorfin-tolerancia. Ez a receprotorokat befolyásolja az idegsejteken. Az egyikből heroinfüggő lesz, míg a másikból mondjuk kaszkadőr.
Az empátiahiányos (szerotoninanyagcsere meg még pár gén) emberek egyikéből sebész vagy mészáros, a másikból esetleg sorozatgyilkos lesz.
Makarenko pofonja különben jórészt legenda. De ellenkező esetben sem hiszem, hogy egy tanárnak kellene kiosztani a pillanatnyi lelkiállapota, a sikeres éjszakája, vagy az előítéletei nyomán.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.