Figyelemre méltó operatív jelentést tett közzé Facebook-oldalán az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára (ÁBTL) a Mikroelektronikai Vállalat (MEV) leégéséről.

A MEV a COCOM-listák kijátszásával megszerzett berendezéseivel olyan csúcstechnikát képviselt, hogy a szakemberek azt várták tőle: 1990-re Magyarország mikroelektonikai nagyhatalommá válik. Ez azonban nem történt meg, már csak azért sem, mert a MEV 1986. május 26-án porig égett. A hivatalos verzió szerint a „műszaki berendezés rendellenes működése miatt keletkezett rövidzárlat” okozta a tüzet, de ez a magyarázat annyira semmitmondó volt, hogy egyből beindultak az összeesküvés-elméletek.

Az ÁBTL most közzétett egy operatív jelentést, eszerint a tűz a csernobili katasztrófával függött össze. A jelentés szerint a tűzeset azért következett be, mert a hűtő-szellőztető berendezést kikapcsolták. „Erre azért volt szükség, mert a csernobili atomreaktor katasztrófája nyomán a légtérbe került radioaktív anyagok a termelés minőségét nagymértékben befolyásolták volna, mivel a nagy teljesítményű ventilátorok az üzem légterébe juttatták a radioaktív anyagokat" – olvasható a jelentésben. Annyit tudni, hogy az információ egy hivatalos kapcsolattól származik, akit megbízhatónak minősített az állambiztonság, ugyanakkor az információ tartalmát nem ellenőrizték. – írja az Index.

Egy állambiztonsági jelentés szerint Csernobil miatt égett le a Mikroelektronikai Vállalat

Csernobil (Fotó: Pixabay)

22 hozzászólásarrow_drop_down_circle

emerencia
@papa.49: ,Akkoriban rengeteg pletykát lehetett hallani a MEV leégéséről. Pl. sokan meg voltak győződve, hogy az oroszok gyújtották fel mert konkurencia volt számukra de olyat is hallottam, hogy a nyugat keze van benne. Sosem tudtuk meg, hogy mi az igazság de én még arra is emlékszem, hogy abban az évben több más gyár is leégett rejtélyes körülmények között.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
papa.49
@emerencia: Van benne igazság amit a kommersz rádióikról, tv ről írtál egy időben nem is javítottam szinte csak ruszki készülékeket...A katonai felhasználást ' 87. után már nem tudom mert akkor kerültem a fiók aljára, addig viszont én is javítgattam a készülékeket, a seregben...
emerencia
@Cefi: Ja, ezt a tungsramos mesét én is hallottam de csak röhögtünk rajta. Lehet, hogy a tesódhoz a még kiforratlan eszközök kerültek. Az elektronikában néha egy elhanyagolható, alig észrevehető apróság is boríthatja a rendszert. Nagyon sok szakember kreatív hozzáállása és kemény, kitartó, összefogott munkája szükséges a hiba ill. hibák megtalálásához, a megfelelő minőség eléréséhez. Gondolom a Tertás mérnökök felvették a kapcsolatot anno a MEV-el és mérnöki tudásukat összeadva közösen javítottak a minőségen, mert egy közeli hozzátartozóm technikusként dolgozott gyakorlatban egy gyárban MEV-es alkatrészekkel és jók voltak a tapasztalatai. Volt alkalma a nagy nyugati márkákkal is összehasonlítani nagy mennyiségben. Semmivel több nem adta meg magát közülük mint pl. a Motoroláékból. Ezért sajnáltuk amikor vége lett a MEV-nek. Igaz, egyszerűbb behívni az összeszerelő multikat alkatrészestől és olcsó, kizsákmányolt képzetlen magyar kizsigerelt munkaerővel dolgoztatni a külföldi technológiák alapján, mint közösen végigkínlódni a fejlesztést és a gyártást és olyan szintre hozni, hogy a termék megállja a helyét a világpiacon.

Nem értem, hogy miért mindig akkor borulnak a dolgok amikor sikerült valami értékeset összehozni. A saját (nem elektronikai és nem ipari) mostani cégemnél is azt tapasztaltam már jóval a rendszerváltás után, hogy abban az évben amikor a legjobb eredményeket értük el valami nem tetszett valakiknek. A legjobb évünk után derült fény pl. jelentős lopásra és azt követően az ártatlan dolgozók megleckéztetésére, terrorjára. Csak a szerencsén múlott, hogy nem dőlt be a cégünk. Most ismét jók a bevételek, fiatalabb, tapasztalatlanabb kollégáim pedig nem értik, hogy miért aggódom...
Cefi
@emerencia: Köszönöm. Minden írását olvastam. Tetszik is.
papa.49
@emerencia: Hű de jó hogy ezt feltetted.
papa.49
@emerencia: a reggeli 05. 48. ra, Biztos emlékszel rá akkoriban volt szólásmondás ,,honnan tudod hogy lehallgató van a szobában, hát onnan hogy 3 szekrény van bent,, a tréfát félretéve, voltak kimondottan jó készülékeik, pl. az Orbitor 2. közép, rövid hullámos, meg volt egy olyan is amin 6 rövidhullámú sáv volt sávnyújtóval, az is kimondottan jó volt, de voltak igazi gagyik is köztük azt hiszem Néva volt a neve, meg a Sokol, a Selga, te jó Isten mennyit csináltam belőle...Na meg a színes tévé, a Szivárvány, brrr. Tápegység, sorkimenő, ' 90 előtt ,,az ideglenesen nálunk állomásozó haderő,, tisztjei hordták be őket, nálunk már szinte minden színes tv. koakx volt, ezek meg még ,,szalagkábeles,, bemenettel 1:10 bemeneti osztóval, tudod mennyit kellett átalakítani hogy tudja a Pál normát venni 1 MHZ helyi oszcillátorral, 6.5 megás, helyet az 5.5 megás hangjelet, mert ugye akkor már lehetett műholdról is fogni ezt, azt, csak hang nem volt.
Na nem untatlak tovább, egy biztos akkor még fiatalok voltunk, és sokkalta könnyebben vettünk mindent, de elmúlt, sajnos...
Szép napot neked.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.