Marad a CEU Budapesten a következő tanévre, de nem fog ölbe tett kézzel várni – jelentette be Michael Ignetieff, az egyetem rektora szerdai sajtótájékoztatójukon. Az is kiderült, hogy a magyar kormány elkezdett tárgyalni a New York-i kormányzattal; az egyetem konferenciájára érkezik hamarosan Mario Vargas Llosa perui író, de Joachim Gauck volt német köztársasági elnök is Budapestre jön kiállni a CEU mellett.

Kedden fél egykor a CEU vezetése sajtótájékoztatón értékelte a hónapok óta húzódó vita eddigi fejleményeit, és több bejelentést tett.

Michael Ignatieff CEU-rektor elmondta, két hónap után a múlt héten Andrew Cuomo New York-i kormányzó hivatalával végre telefonon beszélt a magyar kormány megbízott képviselője, Altusz Kristóf. Ignatieff kiemelte, bár Altusz nem hajlandó beszélni magával a CEU-val továbbra sem, de legalább a New York-i kormányzattal ezek szerint elkezdett tárgyalni, ami előrelépés.

Ignatieff emlékeztetett arra is, hogy a lex CEU alkotmányosságát az Alkotmánybíróság is vizsgálja, de emellett a Velencei Bizottság és az Európai Bizottság is vizsgálódik. „Nem várhatunk ezeknek az eredményére!" – tette hozzá ugyanakkor Ignetieff, majd bejelentette, hogy

a következő, 2017/18-as tanévben is folytatja működését a CEU, bár a lex CEU nem teszi lehetővé, hogy új hallgatókat vegyenek fel a rákövetkező évre.

„Egy egyetem, ami nem tud új hallgatókat felvenni, hanyatlásra van ítélve” – folytatta a rektor, ennek ellenére Ignatieff határozottan kijelentette és megismételte, hogy az üzenet „tiszta" legyen: a CEU nem zár be, és folytatja működését Budapesten. Hogy mi lesz a 2017/18-as tanév után, 2018 őszétől, amikortól a jelenleg hatályos lex CEU megakadályozza az új egyetemi hallgatók felvételét, arról már jóval homályosabban beszélt csak.

Budapest az otthonunk, itt maradunk, business as usual

- hangsúlyozta Ignetieff.

Enyedi Zsolt rektorhelyettes ezt azzal egészítette ki, hogy nemcsak azért beszélnek az itt maradásról, mert a magyar kormány és a New York-i kormányzó között megindult tárgyalás optimizmusra ad okot, hanem azért is, mert az elmúlt hetek tudatosították bennünk, hogy kötelességünk van a várossal és az országgal szemben, maradnunk kell, ameddig csak lehet.

Nem a CEU az egyetlen intézmény és nem Magyarország az egyetlen ország, ahol az oktatásszabadságért küzdenek, ezért a CEU szervezésében egy konferenciának adnak majd otthont, ahol például a szintén érintett törökök is ott lesznek, de díszvendég is érkezik.

Mario Vargas Llosa perui író is részt vesz majd az oktatásszabadságról szóló budapesti konferencián, aki szintén kiáll a CEU mellett. A CEU diplomaátadóján pedig nem más, mint Joachim Gauck, Németország volt elnöke is ott lesz, és az Open Society díját is átveszi – folytatta a bejelentéseket Ignatieff. Mind ő, mind helyettese, Enyedi Zsolt többször kiemelte és megköszönte a magyar és nemzetközi támogatást, amit a CEU kapott, például a Magyar Tudományos Akadémiától. – írja az Index.

(A címoldali kép forrása: Wikimedia)

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Donáld Tramp
Gyuri-bá fél a konc elengedésétől... A Semmire sem jó diplomái mellett kell a fővárosi "értelmiség" hülyítése... Megint Hányok ! :P
Béla333
2018 tavaszán választások lesznek, a feladat adott: le kell váltani ezeket a hazaáruló mocskokat!
Donáld! Te is vigyázz, mert szerintem amennyi eszed van, téged még előtte le fognak váltani...
desiro
@Donáld Tramp: hánnyál vazze orbántól és a cselédjeitől.
human
Az egész ügy pont olyan, mint a Heineken ügy.
idppp
@Donáld Tramp: Azért szeretné, ha egy olyan diplomája lehetne, ugye agyhalott bunkó? Ez, nyolc elemivel nehezen kivitelezhető... Kovács Zoltán a kormány szóvivője, és Kumin Ferenc New York-i főkonzul büszke rá! Lehetnek is, mert igen komoly színvonalú képzésben részesültek! Az itt megszerzett magas szintű tudással és szakértelemmel a hallgatók fontos munkaköröket tölthetnek be. Jelenleg a CEU-nak az öt kontinens mintegy 100 országában, közel 8600 végzett hallgatója él, közülük több miniszter, nagykövet, egyetemi tanár, tudós, kutató, ügyvéd, ember jogi aktivista és vállalatvezető került ki. A CEU-t hét képzési területen is a világ legjobb felsőoktatási intézményei közé sorolta a Quacquarelli Symonds 2017-es tematikus felsőoktatási rangsora! Mondjon egy magyar egyetemet, amelyik ilyen magas szintű posztgraduális képzést kínál a jövő vezetőinek! Hogy lehet valaki ennyire síkhülye? Magukat, tyúkeszűeket, külön tenyésztik, nehogy az értelem egy kis szikráját is fel lehessen fedezni az ürességtől kongó fejükben?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.