Minden eddiginél nagyobb, 160 millió dollár értékű kötött segély-hitelprogramot indít Magyarország Laoszban – mondta a külgazdasági és külügyminiszter szerdán Budapesten, miután laoszi kollégájával tárgyalt.

 160 millió dolláros segély-hitelcsomagot indít Magyarország Laoszban

Szijjártó Péter a sajtótájékoztatón kiemelte: a program három területet érint, az élelmiszerbiztonsági rendszert, a vízgazdálkodást és az informatikát. A program keretében magyar cégek folytathatják vágóhidak és feldolgozóüzemek építését Laoszban, részt vehetnek a főváros, Vientián szennyvízhálózatának felújításában, ipari parkok vízellátórendszereinek kiépítésében, valamint az elektronikus személyi igazolványok rendszerének kialakításában – magyarázta.

A külügyminiszter felidézte: korábban már két hasonló, sikeres programot indítottak Laoszban. 2009-ben 8,6 millió dollár (2,37 milliárd forint) értékben magyar cégek építettek mezőgazdasági farmokat az ázsiai országban, a tavaly indult programban pedig 30 millió dollár értékben magyar vállalatok az élelmiszerbiztonsági rendszer modernizálásában vettek részt. Ezek a kezdeményezések hozzájárulnak Laosz gazdasági fejlődéséhez, a cégeknek pedig jó lehetőséget jelentenek, hogy eredményesen szerepelhessenek külső piacokon – mondta.

A mostani program indokaként említette, hogy Laosz lakosságának nagy része vidéken, mezőgazdaságból él, az országnak gazdag víztartalékai vannak és a magyar vállalatok szerepvállalását eddig is elégedettség övezete.

Szijjártó Péter további jelentős együttműködési területnek nevezte az oktatást. Azt mondta: több, jelenleg Laoszban fontos pozíciót betöltő egykori hallgató tanult Magyarországon, ami jól mutatja, hogy az ösztöndíjprogramok a legjobban megtérülő hosszú távú befektetések közé tartoznak. Az együttműködést folytatják, szeptembertől ötven laoszi diák tanulhat magyarországi felsőoktatási intézményben.

A miniszter arra is kitért, hogy Magyarország felelősséget visel a világban élő keresztény közösségekért, és Laoszban is él több tízezer keresztény. Üdvözölte, hogy Laosz az alkotmányában is lehetővé teszi a vallási sokszínűséget, és a társadalom komoly értékeként tekint a helyi keresztény közösségre.

Szaleumxay Kommaszit laoszi külügyminiszter hangsúlyozta: Magyarország és Laosz kapcsolata hosszú időre tekint vissza, és országa mindig megbízható barátként számíthatott Magyarországra a gazdasági együttműködésben és nemzetközi ügyekben is. Idén ünnepelik a diplomáciai kapcsolatok létesítésének 55. évfordulóját, és ezen időszak alatt sok eredményt értek el a kapcsolatépítésben – mondta.

A laoszi miniszter szintén az oktatást nevezte meg a kétoldalú együttműködés kiemelkedő területeként.

31 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Hellcat
mert ugye itthon nincs helye a pénznek.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
F_Viktor
Azaz mészáros, a vejkó és garancsi mehet Laoszba garázdálkodni.
cs.n.
Hurrá. Egyébként kit érdekel Papagáj Péter újabb szupersikeres biznice, meg hogy ezen a héten épp melyik harmadik világbeli ország vezetőit mélytorkozta le? Ez a felállás megy már évek óta. Keletre, Délre szopunk, Nyugatra köpünk, azok mocskos fertő, fujj, csak a pénzt küldjék. Hátha ránk teszik megint az ikszet a szemfényvesztésbe belezsibbadt rajongóink is jövőre. Az nem baj, ha sose hallottak még Laoszról. Csak a szupersikerek a lényeg. Itthon szidjuk a kommunistákat, közben meg előadjuk, hogy mekkora lehetőség egy újabb, egypártrendszerű kommunista vezetésű országnak benyalni csontig. És még demokratáknak is nevezzük magunkat, a sok hülye meg észre sem veszi.
Equus
megy a zsé ezerrel... érzik az urak a vesztüket és minél messzebb, minél ködösebb területre eltüntetni... Ez a cél!
cs.n.
@Equus: Egyetértek, kivéve az "urak" titulussal. Ezek nem urak. Az megvan, mikor Szijjártó Vietnámba akart exportálni vietnámi csüngőhasúakat? Nem vicc, tényleg volt valami ilyen. De mit számít, nálunk a felcsúti csüngőhasú a mérvadó. Stadionostul nem-e megvenné Soros Gyuri bá? Aztán átköltözhetne Félázsiába, ahová mindig is vágyott ebből az európai fertőből.
Hellcat
mert ugye itthon nincs helye a pénznek.
karma1
En most mar nemcsak orbant nevezem hazaarulonak,... Felkeszul szargyarto peter kulugyer is..
Azt meg megertettem, amikor MUSZAJ volt Jement, Libiat, mittudomenmeg kit tamogatni, mikor a SZU arnyekaban eltunk. "Veled vagyunk Vietnam" es minden mas tamogatando volt, nade MOST??? Hat nem inkabb Europa fele kellene inkabb mennunk?
Sok sotet tetu...Remelem, mar nem sokaig eloskodnek az emberek nyakan...
eugen4402
Számít, hogy kinek folyósítjuk..?
Akár a Gugyerák La(ly)osz (LY-nal) is kaphat, amennyit akar, ha a felét visszagyömöszöli az "urak" zsebébe...Ez a Nemzeti Rablóhadjárat alig jelentős epizódja.
Ördögvadász
@karma1: gyüttment! a gyarmaton, tudod volt mikor Mo. kellett segélyeket küldeni, de ezt te a tyúkagyaddal nem tudhatod, gyüttment.
Merkel banyád a szökevényeknek küldi a gumi csónakot, pénzt, fegyvert a fejvadász bandáknak.
És ki a haza áruló, te ócska disszidens?
Béla333
Ezekhez a rejtélyes ázsiai befektetésekhez kapcsolódik ez is?:

""- Indonézia támogatja a magyar befektetési törekvéseket - jelentette ki az indonéz elnök a megbeszéléseket követő sajtótájékoztatón. Susilo Bambang Yudhoyono konkrét példakent megemlítette, hogy Magyarország bekapcsolódhat Dél-Szumátra tartományban induló fejlesztési programokba. Amint azt a magyar kormány képviselői elmondtak, egy 100 millió dolláros nagyságrendű projektről van szó, amelynek keretében Dél-Szumátrán magyar részvétellel folyhat szénbányászat, vasút- és kikötő-korszerűsítés, valamint hőerőmű-építés."
vastagbor.blog.hu/2010/03/25/rafinalt_azsiai_kapcsolatok_1_resz

Mi ez a rejtélyes magyar állami befektetés dömping?
karma1
@Béla333: Melegagy-keszites, ha forrosodik a talaj...:o)))) Azert Indoneziaban vannak am torvenyek olyanok, hogy belegebed az, aki megszegi...Es ott nem nezik am, hogy volt diplomata az illeto...(Joba voltunk mi azelott Sucarnoval is, meg a tobbi kocos minidiktatorral, hat legfeljebb leporoljak most a kapcsolatot...)
Equus
@Ördögvadász: 08.29 gyárilag vagy ilyen hülye? Vagy ez a habonyművek mai napi progija?
Ludmilla
Ördögvadász,te nem vagy ember... egy rohadék szartoló vagy...oszt jóccakát...Hajrá,Karma!
Aki Én
@Ördögvadász: Mert itt olyan qrva jó, hogy már senki nem szorul segítségre, mi? Hogy te mennyire buta vagy baszki.
Peller Anikó
Akarva életbe, a löppen 5 millió dolláros kárt okozott az EP-nek, ezzel próbálják szorongatni a torkát (nem baj).

De a 160 millió dolláros károkozás nagy erős kishazánkban már fel sem tűnik.
Ördögvadász
@Aki Én: nem gond haver. Megsegítünk. Csak szóljál:)
Aki Én
@Ördögvadász: Látom nem csak buta vagy, hanem gyáva is. Mondjuk a butaság és a gyávaság gyakran járnak együtt.
eszegfu
@Aki Én: 9:29 "Mit sem ér a butaság rosszindulat nélkül?"
eszegfu
Tudom, hogy ugy általában mit jelent a segély és a hitel, de a "segély-hitel"-re rá kellett keresnem... és igy ez a hir számomra még érdekesebb. Tehát M.o-ról származó áruk, szolgáltatások beszerzéséhez biztosit hitelt Laosznak, mely kedvezmény mértéke min. 35 %. Pl. Laosz vágóhidak és feldolgozó üzemeket akar épittetni mondjuk Mészáros Lőrinccel, akkor ez egy tutti üzlet Mészárosnak, továbbá Laosznak is, mert 100 egységnyi pénzből csak 65 hitelt vesz fel, 35-öt ad hozzá a magyar állam...vagy rosszul gondolom?!
anka
@Ördögvadász: - elég ócska vagy te azzal a moslék pofáddal! - nem csak az agyadat mosták át, de még a bayerhoz is jársz továbbképzésre szopni!
- ez válasz arra amit karmához címeztél!
Aki Én
@eszegfu: Igen, ezt szoktam mondani :)
eszegfu
@Aki Én: 11:51 Tudom! Tőled loptam!:))
karma1
@Equus: @Ludmilla: @Aki Én: Koszonom, nagyon aranyosak vagytok, de kepzeljetek, elkuldhetem a jo edesanyjaba es egy szot sem fog ra reagalni! ROBOTPROGRAM!
Kizarolag bezavarasra hasznaljak, nem olvas, csak egy bizonyos magyar szokeszlettel uzemel.
Pont leszarom, hogy mit mond,
De azert arik vagytok...:o)))))
karma1
@anka: Neked is koszonom, Draga, de ha nem irtok neki, - illetve nem szolitjatok meg, nem aktivaljatok ezt a rakas szart, akkor nem teszitek ki magatokat a hulyesegeinek...:o))))
Nem kell vele torodni, egy szart ero filleres program...:o)))
Az a nagy baj, hogy bejohetett a Propi oldalara...
Mert ugye talan ott meg nem tartunk, hogy a Propi tette be ide, trutymot keverni...UGYE NEM??? kedves Propi?
Jozefina
@F_Viktor: nem kell menni a lóvé uticélja valószínúleg felcsút!
anka
@karma1: - azért szóltam be neki mert bántott ahogy hozzád szólt, pedig Te nem is foglalkoztál vele. - amúgy meg le se xarom...
Ördögvadász
@karma1: gyüttment a gyarmaton! megvolt már a fejés?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.