Idén és jövőre is átlagosan 130 ezer forinttal nő a háziorvosi praxisok havi támogatása – jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) egészségügyért felelős államtitkára csütörtökön, budapesti sajtótájékoztatón.

Ónodi-Szűcs Zoltán elmondta: június elsejétől minden egyes háziorvosi praxis 130 ezer forinttal kap többet rezsitámogatásként.

A következő támogatás a jövő évben, március elsejével indul – közölte, hozzátéve: az orvosi kamarával való megállapodás értelmében november végéig megegyeznek arról, hogy milyen módon jut el a háziorvosi praxisokhoz a forrás.

Az államtitkár szólt arról is, hogy 13,3 milliárd forint értékben lehet pályázni forrásokra az alapellátásban, és már 16 háziorvosnál működik az az alkalmazás, amellyel papír nélkül tudnak recepteket és beutalókat írni. Eddig 46 ezer receptet már így állítottak ki – jegyezte meg.

Ónodi-Szűcs Zoltán kijelentette: jól látszik, hogy a kormányzatnak az a törekvése, az alapellátás helyzetét ne csak forrásokkal, hanem eszközökkel és lehetőségekkel is javítsa.

Rétvári Bence, az Emmi parlamenti államtitkára hangsúlyozta: a kormányzatnak 2010 óta kiemelten fontos a háziorvosi praxisok megerősítése, a háziorvosi pálya minél népszerűbbé tétele az orvosok között, és már negyedik éve nő 130 ezer forinttal a háziorvosok támogatása.

Több évtizedes probléma Magyarországon, amire egyik korábbi kormány nem tudott jó válaszokat adni, hogy "folyamatosan elöregedtek a háziorvosok, és egyre nehezebb volt új háziorvosokat találni" – mondta, rámutatva arra, hogy erre pályázatokkal tudott a jelenlegi kormány először választ adni, de emellett a kormány eltökélt abban is, hogy tovább növelje a háziorvosi praxisok támogatását.

Rétvári Bence elmondta, egy praxis finanszírozása a 2010-es kormányváltáskor átlagosan évente 10,5 millió forint körül volt, mára ez 16,2 millió forintra emelkedett. Évről évre nőtt az az összeg, amelyet a háziorvosi praxisok bevételnek könyvelhetnek el, mert többlettámogatást kaptak – tette hozzá.

Kérdésekre válaszolva Ónodi-Szűcs Zoltán elmondta, hogy a mentősök bére 26 hónap alatt 67 százalékkal emelkedik négy lépcsőben. Szomorúnak nevezte, hogy egyesek azt próbálják láttatni másokkal, mintha az államtitkárság és a mentőszolgálat vezetése nem azon dolgozott volna az elmúlt két évben, hogy minden mentősnek jobb legyen.

Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke az MTI-nek a bejelentés kapcsán telefonon örömét fejezte ki, hogy az alapellátás finanszírozásáról folytatott kamarai tárgyalássorozat meghozta az eredményét.

Kétségtelen – mondta –, hogy ez a 130 ezer forintos átlagos havi praxisfinanszírozás idén nem januártól, hanem csak júniustól esedékes, de legalább az év hátralévő részére és jövőre is megkapják a háziorvosok ezt a pénzt.

Erre a finanszírozásra az alapellátásban dolgozó házi- és házi gyermekorvosoknak nagyon nagy szüksége van – fogalmazott a kamarai elnök, ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy az alapellátó fogorvosokat sem lehet kihagyni az emelésből, számukra idén és jövőre is "pénzt kell találni".

Éger István kitért arra, hogy ezt a forrásnövekményt elsősorban bérezésre fordítják az orvosok, hiszen az ágazati béremeléssel fokozódott az egyenlőtlenség a kórházi és az alapellátásban dolgozó szakorvosok között. Ennek egy szintre hozásához kell ez az évenkénti 10-10 milliárd forint – tette hozzá.

8 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
quadrocopter
Jó, ha 3000 HUF lesz belőle, Nagy Mesélőék szokása szerint!
glorianna
Nocsak. Munkanapi 20 beteg a 300 forintos vizitdíjjal ugyanannyit adott volna a dokinak, és nem a közösből fizetnénk. Arról nem is beszélve, hogy a vizitdíj biztosan beérkezett, a támogatás meg esetlegesebb a kutya vacsorájánál...
(Nem mellékesen: naponta 30-35 beteget lát el a mi háziorvosunk. Igaz, sok közöttük a nyugdíjas (ő maga is bőven a nyugdíjkorhatár fölött jár), akik közül sokan nem fizettek vizitdíjat, mert alacsony a nyugdíjuk.)
eugen4402
Nem csak Egér István, én is örülök a beígért havi 130 "rongynak", úgy legyen... Valahogy azért a képzést is meg kellene oldani. Bizony, 2010-ben a Bajnaiék 10,5 MRD-ot szántak a háziorvosokra, ez a dicső gárda idén 16,2-őt... (igaz, azóta a Ft. vásárlóértéke felére csökkent, viszont a frank-hitelesek fizetésképtelenné váltak, és Matolcsynak alapítványai "nőttek", és megvehette a Tiziano-t.)
eszegfu
Azért, ha elgondolom, hogy egy háziorvos havonta átlag 16,2 milliós praxis finanszirozást kap, majd ehhez jön még a 130 eFt-os emelés...akkor magyarázza el nekem valaki ez miért is kevés? Ebből kifizeti mondjuk a 2 asszisztens bérét + járulékait, bérleti dijat és rezsit (és ha még nyugdijas is), mennyi maradhat? Félreértés ne essék, nem sajnálom tőlük, de ez jóval több lehet a tiszta jövedelmük, mint egy kórházi orvos fizetése.
cikicakk55
Na most ne értsetek félre,nem a fogorvosok ellen beszélek,hisz ők is megérdemlik a segítséget.Inkább bővíteni kéne az ingyenes fogorvosi tevékenységet. Én már sajnos nagyon régóta nem járok fogorvoshoz( protézisem van) De úgy tudom,hogy csak a foghúzás ingyenes a körzeti fogorvosoknál is. Minden más,(gyökérkezelés,fogkő eltávolítás,röntgen,fogszabályzó beállítása stb ez már a házi fogorvosnál is pénzbe kerül. A másik ami nagyon bánt,hogy nekem 5 éve volt egy balesetem,ami miatt eltört az állkapcsom.Az alsó és a felső protézisem is ketté tört. Akkor már 10 éve az a fogsorom volt.Pillanatragasztóval megragasztottam,mert a műtét után fél évig nem is használhattam(legalább is az alsót) aztán elmentem a fogtechnikushoz és megkérdeztem,hogy mennyibe kerül egy új fogsor készítése.Semmi faxni nem kell hozzá,mert csak sablonról megy,nincs híd,nincs korona,stb. Azt mondta 80.000 ft. Azt hittem nem jól hallok. Barátnőm előtte 3 évvel 2009-ben csináltatta és neki 26.000 ft-ba került.Kérdeztem hogy emelkedett ez 3 év alatt ennyit? Kiderült,hogy régebben még figyelembe vették a rokkant nyugdíjat, a gyermekek számát, ha a házastárs is rokkant,vagy nyugdíjas, a letöltött munkaidő éveinek számát.Na ezt a Fidesz mindjárt 2011-ben vissza vette. Így a mai napig már 3 éve pillanatragasztóval megragasztott foggal élek.Enni nem tudok vele,mert félek,hogy eltörik,úgy védem az arcom,mint ha üvegből lenne,mert elég egy kis ütés és már el is tört a fogam.Erre is oda figyelhetnének,mert a nyugdíjam 56.000ft ebből nem tudok spórolni új fogsorra.
nevemnick
Ne röhögtessenek, mert fáj az oldalam...
Mikor tartotta be ez a banda az ígéretét?
CsipkeRózsa
@eszegfu: egy több évvel ezelőtti írásból látható, hogy milyen költségek merülnek fel:

"összes működési költség - könyvelő, autó, telefon, továbbképzés, szakmai folyóirat, biztosítások, rendelő rezsije, gyógyszer, számítógép üzemeltetése, takarító- és irodaszerek, munkaruha és karbantartás - kifizetése után az orvos, az asszisztens és a félállású takarító a minimálbért"

Az összegekből akkor az látszott, hogy alig fedezi az OEP által adott pénzeket.

Lehet, hogy most már mások az arányok, ezt csak azért idéztem ide, hogy lássuk, mi mindent kell megoldaniuk az összegből, ha nem változtak a költségfajták.
eszegfu
@CsipkeRózsa: Sajnálom, de ellent kell mondanom... konkrétan tudom ezeknek a tételeknek az összegét. 1.200 eFt OEP praxisfinanszirozás + 142 eFt klf. orvosi vizsgálatok (mint pl. a jogositványhoz kell) + foglalkozás egészségügy 350 eFt, (össz. 1.692 eFt bevétel), az összes ráforditás (amiben 3 autó, 3 telefon költsége is benne van) után marad 912 eFt, amit majd leadózik társasági + majd osztalékadóval... ezek egy "kiragadott" hónap számai, hozzáteszem, hogy egy viszonylag "gazdag" bp-i körzetben. Természetesen elfogadom, hogy esetleg más körzetben mások a számok.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.