Egyelőre nincs megegyezés Orbán Viktor és Tarlós István közt, hogy ki állja a 3-as metró felújításának pluszköltségét: az állam, vagy a főváros.

Eredménytelenül zárult Tarlós István és Orbán Viktor közt az egyeztetés a 3-as metró felújítása ügyében – értesült a Magyar Nemzet.

A lap szerint Orbán hajthatatlan abban a kérdésben, hogy a felújításra szánt 137,5 milliárdon felül szükséges 37,1 milliárd forintos többletköltséget kinek is kellene állnia: az államnak, vagy Budapestnek. Orbán a fővárosra mutogat, Tarlós az államra. A főpolgármesternek még egy lehetősége maradt, jövő szerdán a kormányülésen győzheti meg a kormánytagokat a támogatásról.

Orbán mellett áll a kérdésben Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter is, aki szerint a főváros adta meg a felújítás keretszámait 2016-ban, a kormány pedig e számok tükrében kért 100 százalékos támogatást az Európai Uniótól. Így Budapestnek kell megoldania a felmerült pluszköltségeket.

A Magyar Nemzet szerint azonban Lázár korábban ennek az ellenkezőjét állította – háromszor is –, mert ő mondta Tarlós főpolgármesternek, hogy ha többe kerülne a tervezettnél a metrófelújítás, csak szóljon a kormánynak. 

"Ehhez képest Lázár János azzal támasztotta alá mostani elzárkózásukat, hogy felsorolta, mennyi mindennel támogatták már Budapestet. Ezek között említette, hogy az állam átvállalta korábban a főváros 270 és a BKV 53 milliárd forintos adósságállományát, és ismét nyomatékosította a metrófelújítás 137,5 milliárdos „támogatását”. Utóbbit azonban Brüsszeltől várják. A kormány valójában egy fillért sem adott, hiszen a régi, még szovjet gyártmányú metrókocsik oroszországi felújításának 70 milliárdos keretét is a főváros állja hitelből és saját forrásból" – olvasható a cikkben.

A Magyar Nemzet úgy értesült, hogy a drágulás annak is köszönhető, hogy a 4-es metró költségei alapján számolták ki az úgynevezett "mérnökárát" a közbeszerzésnek, ráadásul ezt tavaly tették meg, azóta pedig – mint általában a kormányzati beruházások, lásd: vizes vébé – elszálltak az árak.

Tarlós István a lap kérdésére a csütörtöki találkozóról nem akart beszélni, de elmondta, hogy elmegy a jövő szerdai kormányülésre.

(Címlapi kép: wikipedia CC BY-SA 3.0/Teemah)

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

RonaGyuri
Lázár hazudik: hisz az EU nem hogy 100%-is, de bármiféle támogatást sem ad, mert ez felújítás, ha meghosszabbitották volna pl. Feri hegyre akkor kaptunk volna! =))
justhpeter
@RonaGyuri: Nem csak Lázár hazudik. A teljes kormányoldalon mindenki, akinek mozog a szája. Akkor is, ha kérdez.
egyvandor
Tarlós eljátssza a városért kiálló polgármester szerepét, majd lemond a városnak járó fidesz által bezsákolt pénzekről és az alkotmányos költséggel megfejelt felújítás árát bevasalja más beruházások vagy feladatok kárára. Bravó!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.