Közeleg a trianoni békediktátum 100. évfordulója, ebből az alkalomból szólalt fel egy szarvasi megemlékezésen Lázár János.

Itt az ideje, hogy a szomszédjaink, Európa vezetői kimondják, elismerjék és politikájuk igazodási pontjává tegyék, hogy a magyarság, a magyar nemzet Trianonnak áldozata, nem pedig előidézője, és nem az elkövetője – mondta Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter szombaton Szarvason, a nemzeti összetartozás napja alkalmából tartott megemlékezésen.

 Lázár szerint a magyarság nem előidézője, hanem áldozata Trianonnak

Fotó: Rosta Tibor/MTI

Az nem járja, hogy Európa és a szomszédos államok vezetői csak annyit tudnak mondani erre a történelmi igazságtalanságra, hogy a magyaroknak ideje volna végre túllépniük a régi sérelmeken, hagyjuk ezeket a régi dolgokat – fogalmazott a politikus a történelmi Magyarország közepét jelző szélmalom mellett elmondott beszédében.

"A magyar sebek akkor fognak behegedni, ha nem nyitják fel újra meg újra. Ha a szomszédos államok vezetői, és persze a közös Európa dolgában illetékes politikusok végre megértéssel és tisztelettel fordulnak a magyarok nemzeti érzékenysége felé. Ha végre megadják a tiszteletet minden magyar embernek"

- mondta Lázár János.

A miniszter utalt arra, hogy közeleg a trianoni békediktátum 100. évfordulója.

Ez pedig nem a felejtésre ok, mert mi nem felejtünk. Az évforduló arra ok, hogy végre rendezzük közös dolgainkat, hogy Magyarország és a magyarság jóvátételt, ha nem anyagi, hát legalább erkölcsi jóvátételt kapjon a világtörténelem legnagyobb igazságtalanságáért, aminek ez a nép a legnagyobb kárvallottja volt, és bizonyos értelemben a mai napig az is maradt – hangoztatta.

"Nem akarunk határrevíziót, és pláne nem etnikai feszültséget (...), újabb háborúkat Európában, vagy bárhol a világban"

- fogalmazott a miniszter, hozzátéve, "ez nem jelenti azt, hogy újabb száz évig eltűrjük a provokációkat, nemzeti érzékenységünk újabb és újabb megsértését, meggyalázását. Igenis, ma is mondhatjuk: Igazságot Magyarországnak!"

Babák Mihály (Fidesz-KDNP), Szarvas polgármestere köszöntőjében attól óvott, hogy "második Trianon" következzen. A migrációs válságról beszélve arra hívta fel a figyelmet, hogy "napjainkban ismét meg kell védenünk hazánkat, szülőföldünket".

Zalai Mihály, a Békés megyei önkormányzat elnöke arról szólt, hogy 1919-ben a megszálló román csapatok valósággal kifosztották Békés megyét, és majdnem sikerült elérniük, hogy a román határ a Tiszáig terjedjen. Mint a Partiummal szomszédos megye vezetője azt hangsúlyozta, "amíg itt élünk, addig felelősek vagyunk minden magyarért a Kárpát-medencében".

Szabó Ödön, a partiumi Bihar megye parlamenti képviselője azt emelte ki, hogy a határon túlra szakadt magyarság másképpen éli meg a mindennapokban a trianoni tragédiát, és annak hatását, de óriási támasz számukra, hogy érzékelik: az anyaország velük van.

A megemlékezés előtt ökumenikus istentiszteletet tartottak a város Evangélikus Ótemplomában.

51 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Grafix69
Akkor is olyan fasz politikusok voltak mint ez a Lázár , azért történhetett meg ez a gyalázat mert ott is zsebre dolgoztak a bazi nagy nemzeti magyarok.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Csizmás Kond
@lusta: Trianon soha nem szűnik meg, ugyanis ami megtörtént azt viszacsinálni nem lehet, viszont ugyanúgy lehetne kiértékelést, megbánást, bocsánatkérést és százféle egyebet elkövetni a feszültségek és a megértés jeleként.
Eladott Ország
@papa.49: június 3 21:13 AKASSZÁTOK FÖL A KIRÁLYOKAT! {Petőfi Sándor}

Lamberg szivében kés, Latour nyakán
Kötél, s utánok több is jön talán,
Hatalmas kezdesz lenni végre, nép!
Ez mind igen jó, mind valóban szép,
De még ezzel nem tettetek sokat –
Akasszátok föl a királyokat!
papa.49
@Eladott Ország: A neveket behelyettesítve jöhet a versben foglaltak végrehajtása!!!
Macskaszem
A trianonozás nélkül is van elég baja az embereknek, engem már kimondottan idegesít. A kúrmány csak a szavazatukért pénzeli őket. A szavazatuk nélkül pont úgy lesz@rná őket, ahogy bennünket. Rühellem, hogy ide szavazhatnak méghozzá ellenőrizhetetlenül levélben, ahol soha nem laktak, soha adót nem fizettek.
Eladott Ország
@Béla333: június 3 ; 20:58...és utána már végképp le leszünk szarva. Orbánék, meg a Seychelle-szigetekről vagy a Bahamákról fognak röhögni rajtunk.
kissé felnőttem
akár igaz is lehet mert kormánygépre pislognak

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.