A felhőszakadás veszélye miatt a keleti megyékben több járásra másodfokú riasztásokat adtak ki hétfő délután. Az érintett területeken a következő órákban rövid idő alatt jelentős mennyiségű csapadék hullhat le.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat az MTI-hez eljuttatott, hétfő éjfélig szóló veszélyjelzése szerint a felhőszakadás veszélye miatt

Békés, Csongrád, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére adták ki a másodfokú figyelmeztetést. Ezekben a megyékben az intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő alatt 50 millimétert meghaladó csapadék hullhat.

Szintén a felhőszakadás veszélye miatt elsőfokú figyelmeztetés van érvényben Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Jász-Nagykun-Szolnok megyék területén.

Emellett Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a heves zivatarok miatt is elsőfokú figyelmeztetés van érvényben. Több járásra már a riasztást is kiadták, így már a következő órákban is várhatók akár viharos széllel, jégesővel kísért zivatarok.

Felhőszakadás – másodfokú riasztást adtak ki több megyére

A meteorológiai szolgálat azt írta: hétfőn az Alföldön szórványosan, az Északi-középhegységben néhol várható zivatarok kialakulása, melyekhez sok csapadék, viharos szél és jégeső társulhat. Kiemelten az Alföld délkeleti részén néhol heves zivatar is kialakulhat 40-50 milliméter feletti csapadékkal, nagyméretű jéggel és 80 kilométer/óra feletti szélrohammal.

Az éjszaka folyamán elsősorban a Dunától keletre, majd kedden kora délelőttől már többfelé lehetnek zivatarok, villámok. Zivatarra nagyobb számban a középső és keleti országrészben kell számítani, de helyenként a Dunántúl más területein is előfordulhatnak, főként az esti órákban északnyugat felől érkező hidegfront következtében. A délnyugatról északkelet felé mozgó zivatarokat jellemzően felhőszakadás (25-35 milliméternyi csapadék), jégeső és viharos széllökések kísérhetik. Helyenként, kiemelten a főváros térségében és az Északi-középhegység nyugati tájain ugyanakkor késő délutántól intenzív, heves zivatarok is kialakulhatnak, amelyekhez 80-90 kilométer/óra feletti szélroham és nagyobb méretű jég is társulhat.

Kiemelték továbbá, hogy kedden a késő esti óráktól a Dunántúl északnyugati felén is viharossá fokozódhat a szél.

Az előrejelzés szerint kedden a legalacsonyabb hőmérséklet 14-19, a legmagasabb hőmérséklet 26-31 Celsius-fok között alakul.

14 hozzászólásarrow_drop_down_circle

cs.n.
@papa.49: Én ma tekertem 50 km-t, előtte nézegettem, mire számíthatok. A reggeli szerint már kora délután sz.rrá kellett volna áznom, a kicsivel későbbi szerint csak késő délután, úgyhogy gondoltam, teszek rá, úgyse tudják megmondani. Elindultam, egész úton nem láttam egy csepp esőt se, nemhogy heves zivatart, vagy felhőszakadást. Azóta se, mióta megérkeztem. Pedig az Alföld délkeleti részén vagyok, ahol kiemelten lehet ilyen.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
verőce21
@eszegfu: ...majd elfelejtettem! és zárd be a tyúkólat is! :)
eszegfu
@verőce21: Na-na... eddig arról nem volt szó, hogy a szomszédaimnál is intézkednem kell!?:))
verőce21
@eszegfu: Az úttörő ahol tud segít! :)
verőce21
@eszegfu: (11:40) A szomszédaidnál? Nemcsak ott, de utána az utcán is a házad előtt! Kitakarítod az esővíznyelő rácsokat a levéltől, szeméttől, hogy akadály nélkül folyjon le a víz! Ne gyűljön fel előtted, elönti a víz a házatok környékét és csak lesel! Aztán meg hívjátok fölöslegesen a tűzoltókat.
Annyi a dolog zivatar előtt, hogy ezért időben bemondják. :)
(Még ilyet hallani, hogy nem tudsz mit kezdeni a hírrel?)
eszegfu
@verőce21: 14:46 Még mindig nem tudok mit kezdeni a hirrel...u.is nemcsak "riasztáskor" kell a ház előtti árkot rendbe tenni, hanem azt mindig rendben kell tartani! Az előttem lévő árkot csövek lerakása után befedettem és a tisztitó aknát rendszeresen takaritom. "Jelentem", hogy én még a fákat is nézem, nehogy egy esetleges viharnál 1-1 ág letörésekor valamilyen vezeték is leszakadjon. Tehát nekem nem kell "feleslegesen hivnom a tüzoltókat". Aki meg a riasztásra vár, az sajnos akkor sem igyekszik megelőzni a bajt... De azért kösz. az igazán körültekintő véleményedet!
verőce21
@eszegfu: (07:50) Látom, akkurátus kislyány vagy!
Még a 28 év panelben lakás sem tett dologtalan munkakerülővé. :)

(Mert mán azok a népek csak néznek bután maguk elé, mint az ökör.)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.