Már nem annyira tisztelendő a tisztelendő.

Nem tetszik a somlóvásárhelyieknek a papjuk, aki már 26 éve plébános a faluban, éppen ezért petíciót készítenek ellene – értesült a Blikk

Tamás atya szolgálata alatt többször összezördült már a lakossággal, de a politikától sem tartotta magát távol, mise helyett gyakran politizált, ami sok hívének nem tetszett, el is maradtak a misétől. 

Tavaly decemberben pedig föl is jelentették, miután megütött egy 15 éves fiút. Van olyan falubeli, akit addig nem engedett megházasodni, amíg 15 évre visszamenőleg nem fizette be az egyházi adót. 

A falubeliek úgy állíttattak haranglábat a temetőbe, hogy az volt a kikötés a pénzek odaadásánál, csak nehogy a plébános áldja meg. 

Már többször szóltak a tarthatatlan helyzetről a veszprémi megyéspüspöknek, eddig azonban nem nagyon volt ennek foganatja, ezért döntöttek a petíció írása mellett – olvasható a cikkben.

A település polgármestere is összetűzött már a pappal, mikor az a tűzgyújtási tilalom ellenére égetett. 

A Blikk megkereste a veszprémi érseket, aki tud a problémáról, de mint elmondta, a papokat általában augusztusban helyezik át, reményei szerint a nyár folyamán megoldást találnak  az ügyre.

A lap megkereste a somlóvásárhelyi plébánost is, aki azonban mit sem tudott az ellene készülődőkről.

Nem tudtam arról, hogy petíció készül ellenem. Úgy érzem, semmilyen olyan dolog nem történt, ami indokolná az elmozdításom

- mondta el a Blikknek.

(Címlapi kép: pixabay.com)

24 hozzászólásarrow_drop_down_circle

human
Nem váltották le, mert biztos kevés a pap. Lehet, hogy már ők is külföldre mennek dolgozni?
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
human
Nem váltották le, mert biztos kevés a pap. Lehet, hogy már ők is külföldre mennek dolgozni?
Ludmilla
mindegyik politizál...én erről azt gondolom,hogy isten földi helytartóját nem kell üldözőbe venni...öreganyám szerint:"átkozott legyen a napod,amikor megbántod a papod"...én csak keresztény vagyok,amúgy gyűlölöm a fideszt
Pálinkás Pál
@Ludmilla: aha...és szerinted ez az ingyenélő,pedofiliával fertőzött csürhe Isten földi helytartója???Nem véletlenül van elsűllyesztve mélyen Jézus evangéliuma...abból világossá válik hogy erre a here társaságra az Úrnak nincs szüksége!!
36
26 éve plébános, ugyanott. De, csak most "lázadt" fel a falu ellene. No meg a Blikk. Kiszemezgették-bár máskor gyorsan felejtenek az emberek-hogy a 26 év alatt, milyen hibákat követett el.-Mivel ő is ember, csak hát, tisztséget visel a közösségben.

Az is érdekes, hogy milyen fontos lett hirtelen a templomba járók száma-ami máskor semmit nem számít-bezzeg ugye a vasárnapi boltzár idején volt divatos csak emlegetni ezt, vagy csak "birkáknak" vannak titulálva. Csak, megsúgom, nálunk is egyre kevesebben járnak templomba és nálunk sem tetszik mindenkinek a pap-még jó, hogy nem, de nem feltétlenül a pap miatt, nem járnak templomba, hanem mert eltemetik és elvándorol a falu.

Egyébként, a pap személye változhat, de Isten nem.
szaboria1
@human: Miután tavaly az egyetlen iskolánkat átadták a rom.k. egyháznak azóta már a pap mellé 2 kispapot is adtak. Ráadásul már apácák jönnek mert házakat vesznek. A pletyka szerint majd ők fognak tanítani.
Equus
@36: dugd fel magadnak a kitalált istenedet... ennyire idióta vagy és még írni is tudsz?
Equus
@36: te nem kicsit idióta, gondolkodtál már azon, ha egyáltalán tudsz gondolkodni, h hány halált osztottak a te megbocsátó istened nevében?
36
@Equus: Ha a halálosztáson a keresztes háborúkra gondolsz, azokat teljesen jogos védekező hadviselésnek tartom, hisz a muszlimokat már akkor is féken kellett tartani.
Egyébként, az igazságtalan véráldozatokért, már II. János Pál bocsánatot kért, majd Benedek pápa újból. Nem elég?
Fradigege
Baromira ráér, azért politizál. A barátunk pedig menjen másik paphoz, ha már annyira nagy keresztény és nősüljön ott.
Equus
@36: 11.48 a kiirtott indiánok, a máglyán égetettek, a szent inkvizíció által megkínzottakért elég egy bocsánatkérés? Nagyobb kárt csináltak, mint Hitler ... és folytatják!
36
@Equus: Ezen én is sokat gondolkodtam már. Már mint a bocsánatkérésen. Szerintem ez azt is mutatja, hogy a katolikus, bocsánatot ad és bocsánatot kér. Vagyis, tud változni. Az ortodox, pl. nem tud változni. Erdélyiektől hallom, hogy a román ortodoxok-papok, keményen átkoznak, még mindíg. A hithű zsidó sem kegyelmez és nem kér bocsánatot. Szemet szemért, fogat fogért. Az iszlámot pedig, szinte napról napra tapasztaljuk, hogy vagy ők maradnak életben, vagy a többi felekezet, de harc nélkül nem ússzuk meg.-Sajnos.
Akkor viszont, a katolikus is legyen csak Sas és Oroszlán, mint Galamb. Nem szabad mindenáron megalázkodnia a katolikusnak.
Equus
@36: "Nem szabad mindenáron megalázkodnia a katolikusnak." Ja... előbb meg kell tanulni gondolkodni, aztán jöhet a büszkeség...
bencemacska
Az egyházak képviselői - sajnos - nagyon sokszor nem az elesettek vigasztalásával vannak elfoglalva, hanem a politikán keresztül uralkodnak!
De mi is a feladatuk a XXI. szd.-ban???
papa.49
@bencemacska: Hát az biztos nem az amit ma az országban művelnek!!!
quadrocopter
Csak nem a vén p*csák lázonganak, hohgy soha nem kerül rájuk a sor?
hemami
@szaboria1: Mie ebben a furcsa ? Régen, mielőtt államosították az iskolákat, minket is apácák tanítottak az általánosban és mondhatom, hogy csak szépre, jóra, emberségre és természetesen Istenhitre neveltek. Még haló porukban is szeretettel emlékszem rájuk, akárcsak a későbbi tanáraimra, akik között akadt zsidó bácsitól kezdve kommunistáig bezárólag, de egytől-egyig mindegyik a mi fejlesztésünket és a későbbi továbbtanulásunkat, a jövőbeni boldogulásunkat tartotta fontosnak. Az akkori kor színvonalának megfelelően nagyon jó és színvonalas oktatásban és nevelésben részesültünk. A tiszteletadás irántuk , részünkről természetes volt , nem volt neveletlenül visszapofázás, vagy, mint manapság az is előfordult már, hogy fizikailag bántalmazták a tanárt. Nem feltétlenül jó dolog a fene nagy liberalizmus minden vonalon.
Equus
@hemami: ahham... és tényleg lapos a Föld? Tényleg az a világ középpontja, körülötte kering minden és felül a mennyek orsága, alant meg a pokol?
szaboria1
@hemami: Akkor te szerencsés helyen voltál. édesanyámnak és nekem is más tapasztalatom volt . Édesanyám majdnem apáca lett Csobánkán amit ott tapasztalt az nem volt méltó az egyházi tanítással szemben. Rózsafüzérrel verték a gyerekeket. Ezért nem is szenteltette fel magát. Volt is probléma belőle mivel egy nagy nevű püspök volt a rokonunk. Nekem meg gyerekként volt tapasztalatom abban miként él egy falusi pap. Bort ivott de vizet prédikált. Nem tartotta be pl. a nagyböjti időszakot.
hemami
@szaboria1: Megértem, hogy mindenkit leginkább a saját tapasztalata befolyásol . Nekem valóban nem volt rossz tapasztalatom a tanáraimmal kapcsolatban, igaz, hogy jól is viselkedtem, jól tanultam és szerettek és én is őket. Gyermekkoromban az én fejemben is megfordult, hogy apáca lennék, de aztán mégis anyáca lettem. Az akkori idők bizony nem kedveztek az ilyesféle elképzeléseknek. Az apácákat elhurcolták, a mai napig nem tudom, hogy hová ? Mint írtam, a későbbi iskoláimban is jól éreztem magam, pedig akkor volt a legsötétebb Rákosi korszak és szegények voltunk, de akkor az egyszerű szegény gyerekeknek is volt lehetőségük tanulni, művelődni, fejlődni. Bárcsak most is lennének olyan lehetőségek, mint akkor, de ma már minden a pénzről szól és nemcsak az üzleti életben, hanem sajnos az egészségügyben, az oktatásban, sőt még , ha temetkezésről van is szó. Ezek is személyes tapasztalatok sajnos.
TASzSz
Újkígyósról is elGULIGÁZtak egy PLÉHbánost pár éve!
Sámannus
@human: Mehetne Szíriába, ott lehetne jócskán téríteni. Ferenc is megdicsérné érte.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.